Geen bezuinigingen op natuur!

bezuinigingenmet

VroegeVogels: "Nieuwe bezuinigingen op natuur zijn onacceptabel. Het plan om het budget voor natuur in 2014 en 2015 van 200 miljoen terug te brengen naar 100 miljoen moet dan ook van tafel. Wij begrijpen dat in tijden van crisis de bomen niet tot in de hemel kunnen groeien, maar op natuur is al fors bezuinigd: het kabinet Rutte I voerde een bezuiniging van 600 miljoen euro door. Het Kabinet Rutte II draaide deze bezuiniging voor 200 miljoen terug, maar hier dreigt nu dus weer 100 miljoen van te verdwijnen. 

Dit mag vanwege onder andere de volgende redenen niet gebeuren:
- Het gaat niet goed met de natuur in Nederland (zie hier). Om deze achteruitgang tegen te gaan, is een robuust netwerk van natuur nodig. Instandhouding van natuur is van groot belang om welvaart en welzijn in de toekomst te behouden. Nu bezuinigen op natuur is geen stilstand, maar achteruitgang.
- Een robuuste natuur is een voorwaarde voor een goed investeringsklimaat en een goede economie. Bezuinigen op natuur totdat de crisis voorbij is en de fabrieken weer roken is daarom zeer onverstandig en kortzichtig. Uiteindelijk kan de economie niet zonder natuur: denk bijvoorbeeld aan het belang van natuur voor ons voedsel, waterveiligheid, de opvang van CO2 en vele andere toepassingen.
- In 2011 heeft Nederland samen met andere Europese landen afgesproken dat we de achteruitgang van de natuur en de biodiversiteit willen stoppen (in de Europese Biodiversiteitsstrategie 2020). Er moet dus ook naar deze afspraken gehandeld worden en nog meer bezuinigingen op natuur passen daar niet bij.
- De natuur is prachtig! Als we willen dat ook onze kinderen en kleinkinderen nog van de natuur kunnen genieten, dan moeten we nu niet nog meer bezuinigen op natuur. Genieten van grutto’s in de weilanden, een mooie boswandeling, het zien van een ree in de duinen of een veld vol wilde bloemen en vlinders moet ook in de toekomst nog kunnen.
- Staatssecretaris Dijksma gaf deze zomer tijdens een officiële Natuurtop nog aan een nieuwe koers te willen varen en afstand te willen nemen van het anti-natuurbeleid van haar voorganger Bleker. Dijksma gaf aan vooruit te willen met de natuur, in plaats van achteruit. Dat was een positief signaal, maar met nieuwe bezuinigingen op natuur gaat de natuur alleen maar achteruit en niet vooruit. Dijksma zal haar nieuwe koers van het natuurbeleid waar moeten maken, dat kan niet door te bezuinigen.

Laat het Kabinet en de Tweede Kamer daarom weten dat nieuwe bezuinigingen op natuur niet mogen!

© 2009