GGA wordt vastgoedonderneming

Het ziet ernaar uit dat Groengebied Amstelland een full-blown particuliere vastgoedonderneming is geworden. Van controle of sturing door Amsterdam Zuidoost is totaal geen sprake. De invloed van bewoners van Zuidoost op de bij GGA in beheer zijnde natuurgebieden is nihil. Dat is een zeer verontrustende ontwikkeling. Het betekent eenvoudig dat de natuur weer verder teruggedrongen wordt en dat natuur enkel toegelaten wordt waar het als entourage voor horeca kan dienen. Het spreekt vanzelf dat de enige vertegenwoordiger van Zuidoost in het bestuur van GGA, dhr. Jaensch, een VVDer is, en we weten allemaal hoe de VVD met natuur pleegt om te springen.

GGA: "Wij zoeken een ondernemer die op een unieke locatie aan het water een aantrekkelijke verblijfs- en ontmoetingsplek kan realiseren voor de wijde omgeving. De locatie bevindt zich aan de rand van Amsterdam Zuidoost, vlakbij Abcoude, en leent zich uitstekend voor het realiseren van een onderscheidende horecavoorziening.

De locatie aan de Abcouderstraatweg 79 ligt centraal in recreatiegebied De Hoge Dijk. In dit groene recreatiegebied aan de rand van de stad voelen zowel gezinnen met kinderen als natuurliefhebbers en golfers zich thuis. In 2010 kende het gebied circa 130.000 bezoeken. De aanwezigheid van water biedt kansen voor combinaties met watersportactiviteiten en educatie. De parkeergelegenheid op het eigen terrein vormt een belangrijk pluspunt voor een te realiseren horecavoorziening."

Het terrein dat men wil ontwikkelen ligt nota bene in de Ecologische Hoofdstructuur en de Hoofdgroenstructuur. Het is duidelijk dat waar meer toeloop en drukte toegelaten wordt fauna en flora voor een deel verdwijnen. Wat gebeurt er met de ijsvogels op Klarenbeek? Het verkeer langs de Abcouderstraatweg is al vrij intensief en dat vlakbij het natuurterrein Klarenbeek met beschermde fauna en flora.

In dit filmpje over Klarenbeek is veel moeite gedaan om de storende geluiden van auto's, treinen en vliegtuigen zoveel mogelijk weg te filteren. Klarenbeek ligt tussen een autoweg en een spoorlijn, en onder een vliegroute. Krijg je nog meer verkeer naar een groot horecabedrijf vlakbij Zon Alom, dan zal de luchtvervuiling zijn tol eisen. En waar gaat het hier om? Dit natuurterrein is piepklein. Het is een van de weinige natuurterreinen in Zuidoost. Daarom is het opgenomen in de EHS en daarom verdient het extra bescherming.

Maar de projectontwikkelaars van Groengebied Amstelland hebben anders beslist. GGA heeft duidelijk zijn eigen normen en waarden die niets van doen hebben met echte natuurwaarden. Het gaat bij GGA om geld verdienen met natuur. GGA en Recreatie Noord-Holland bepalen "welke ondernemer als voorkeurskandidaat aan het bestuur van Groengebied Amstelland wordt voorgesteld. Naar verwachting zal dit in het voorjaar van 2012 zijn. Na goedkeuring van het bestuur kan de ondernemer de realisatie van het plan in gang zetten. Ongeacht de schaalgrootte van de ontwikkeling is wijziging van het bestemmingsplan noodzakelijk."

refbeeld
Referentiebeeld 1

referbeeld
Referentiebeeld 2

Nota van Uitgangspunten: "Om te voorkomen, dat de horecaontwikkeling voor de ondernemer onvoldoende mogelijkheden biedt voor een sluitende exploitatie, is bewust niet gekozen voor kleinschalige horeca. Andersom geldt, dat een (te) grootschalig horecaconcept niet de voorkeur heeft.

Ongeacht de schaalgrootte van de herontwikkeling is wijziging van het bestemmingsplan De Hoge Dijk (in meer of mindere mate) noodzakelijk. Het gaat hierbij om wijzigingen voor de locatie in het toegestane bouwvlak, bouwhoogte en functies. Aangezien Stadsdeel Zuidoost begin 2009 een voorontwerp van de bestemmingsplanherziening ter visie zal leggen, is het wenselijk om in afstemming met het stadsdeel de noodzakelijke wijzigingen in aan te brengen of de locatie in het kader van de Wet ruimtelijke ordening aan te merken als wijzigingsgebied.

Voor de locatieontwikkeling is een heldere en zorgvuldige communicatie met belanghebbenden zoals omwonenden, de golfbaan, de natuurvereniging en Staatsbosbeheer, van groot belang. Voor een gedetailleerdere uitwerking in een Programma van Eisen en vooruitlopend op een eventuele planologische procedure zal het Groengebied hiervoor, in afstemming met Stadsdeel Amsterdam Zuidoost, een communicatieplan opstellen.

HogeDijk

Abcouderstraatweg 77 [De Ruige Hof] wordt eveneens door Staatsbosbeheer aan GGA in erfpacht uitgegeven. Op deze locatie bevinden zich in het pand ‘Zon Alom’ een dienstwoning en een natuureducatiefcentrum voor recreatiegebied De Hoge Dijk. Het centrum wordt geleid door natuurvereniging De Ruige Hof, die tevens vanuit deze locatie natuuractiviteiten organiseren. De vereniging heeft de locatie in ondererfpacht van GGA. Evenals Abcouderstraatweg 79 verkeert dit pand in zeer slechte staat en kan zo mogelijk betrokken bij een integrale ontwikkeling van Abcouderstraatweg 79.

De Abcouderstraatweg als geheel is toe aan een grondige onderhoudsbeurt. Het stadsdeel heeft laten onderzoeken of de Abcouderstraatweg gerenoveerd moet worden of dat een nieuw tracé een betere optie is. Uit onderzoek, blijkt dat een nieuw tracé langs de spoorlijn op milieukundig gebied (flora, fauna, akoestiek, luchtkwaliteit) goed inpasbaar is. Besluitvorming (met bijbehorende financiering) over de nieuwe weg moet nog plaatsvinden en om die reden is het tracé als reservering opgenomen in het voorontwerp van het nieuwe bestemmingplan.

In het nieuwe bestemmingsplan wordt aan de locatie de bestemming ‘horeca’ toegevoegd.

Integratie van de natuurvereniging [De Ruige Hof op nr. 77] in de ontwikkeling van nr. 79 (als een vorm van functiemenging met horeca) behoort tot de mogelijkheden.

Naar verwachting zal de Abcouderstraatweg door de komst van bedrijventerrein ‘De Hollandschekade’ in Abcoude steeds meer gebruikt worden door vrachtwagens. Mede om die reden heeft het stadsdeel een alternatief tracé langs de spoorlijn voor een verbindingsweg met Abcoude onderzocht. Het stadsdeel stelt, dat dit een haalbaar alternatief biedt en reserveert hiervoor een wijzigingsgebied in het voorontwerpbestemmingsplan.

Ook een grootschalig horecaconcept is als ontwikkelscenario denkbaar. De horecavoorziening voor recreanten vormt onderdeel van een groter planconcept met meerdere uiteenlopende functies. Hierbij kan gedacht worden aan functies van eerstgenoemde scenario’s, maar ook aan bijvoorbeeld een hotel met vergaderfaciliteiten of andere functies op het gebied van vrije tijd en entertainment. De ruimte die met dit scenario aan potentiële ondernemers geboden wordt, biedt optimale mogelijkheden voor innovatieve en aantrekkelijke planconcepten. De financiële haalbaarheid zal bij dit scenario geen problemen opleveren en optimale pachtinkomsten voor het Groengebied genereren. Tegelijkertijd zullen het ruimtebeslag en de risico’s voor het recreatiegebied De Hoge Dijk aanzienlijk zijn."

Het vreemde in bovenstaande nota is dat het gedateerd is op 24 september 2010, maar dat er her en der staat dat "Stadsdeel Zuidoost begin 2009 een voorontwerp van de bestemmingsplanherziening ter visie zal leggen". Het is duidelijk dat de Abcouderstraatweg zal blijven bestaan, al was het maar voor het bereiken van de parkeerterreinen daar. En even verderop nog een weg langs de spoorweg? Dan gaat weer een stuk Klarenbeek eraan.

Hoe deze plannen zich verhouden tot de kortgeleden aanvaarde Structuurvisie van de stad Amsterdam is mij nog niet geheel duidelijk. Intussen is het wel verontrustend dat GGA zich blijkbaar weinig gelegen laat liggen aan de EHS en de HGS waar dit gebied in ligt en zich heeft ontpopt als een de facto particuliere vastgoedonderneming.

© 2009