Green deal of no deal?

groenezaak

SCOnline: "De eerste ‘Green Deals’ zijn bekendgemaakt. Het kabinet adopteert daarin vooral bestaande projecten en belooft om te hulp te komen als de overheid in de weg staat.

Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) en staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) maakten de afspraken. De locatie, een rioolwaterzuivering in IJsselstein, was toepasselijk. Een van de deals is namelijk gesloten met een twintigtal partijen uit de water- en afvalsector. Doel is te starten met het terugwinnen van fosfaat uit zuiveringsslib en mest. De wereldwijde natuurlijke voorraad fosfaaterts slinkt snel. Ons land ‘zwemt’ in deze belangrijke grondstof voor kunstmest.

Er zijn 59 ‘groene’ akkoorden gesloten die een grote variëteit aan sectoren beslaan.

Op de plannen van het kabinet valt het nodige af te dingen. Waterbedrijven zijn al langer bezig met het recyclen van fosfaatstromen. Ook de productie van biogas uit rioolslib is uit eigen beweging opgeschroefd. Huntsman heeft hiervoor reeds een aantal jaren een proefinstallatie in gebruik. Voor het merendeel gaat het om bestaande projecten die worden geadopteerd. Deze worden in de ‘groene beleidsetalage’ geplaatst. De Green Deal voegt daar weinig aan toe."

Met andere woorden, een sigaar uit eigen doos. Het goeie, ouwe 'gentlemen's agreement', dus een wassen neus. De 'procedures worden versoepeld' en daar gaat het Rutte om natuurlijk, dat bedrijven veel makkelijker de natuur en het milieu aan kunnen tasten, onder het mom van een 'green deal'.

Rijksoverheid: "In de Green Deals is veel aandacht voor wet- en regelgeving. Het Rijk belooft om onnodige administratieve lasten en andere belemmeringen waar mogelijk aan te pakken. Dit heeft al geleid tot enkele voorgenomen maatregelen.

- Meer soorten biomassa toestaan voor covergisting. Hiervoor wil het kabinet de positieve lijst covergisting uitbreiden met nieuwe soorten biomassa. Voor de ontwikkeling van covergisting (productie van groen gas) is het belangrijk dat er voldoende biomassa beschikbaar is als grondstof.

- Tijdelijke windlocaties. Op dit moment is het niet mogelijk stukken land die voor langere tijd braak liggen, tijdelijk in te zetten als locatie voor windmolens. Het kabinet laat onderzoeken of de regels kunnen worden veranderd.

- Biokerosine toestaan als brandstof voor vliegtuigen. Nu is dat nog verboden. Door een aanpassing van het Besluit hernieuwbare energie vervoer wil het kabinet het gebruik van biokerosine stimuleren."

© 2009