VPRO: "Als ecosystemen zoveel waard zijn, waarom is deze waarde dan niet weerspiegeld in onze huidige economie?
Dat is te wijten aan ons Westers denkbeeld. In de loop der eeuwen is er een dominante filosofie ontstaan die de mens boven alles heeft geplaatst. Onze monotheïstische godsdiensten hebben dat beeld overgenomen: de aarde is geschapen voor de mens, en alle andere wezens zijn er slechts om de mens te dienen.
Heel lang ging dat goed: mensen trokken van plek naar plek, waar ze alles opgebruikten en het uitgeputte land achterlieten om een volgende plaats te vinden. Na verloop van tijd was zo´n uitgewoonde plek dan weer hersteld. Maar sinds de vorige eeuw is de wereld bevolking zo explosief gegroeid dat deze methode niet meer werkt – daarvoor zijn we nu met teveel.
Ook zorgde de opkomst van het aandeelhouderskapitalisme ervoor dat kapitaalkrachtige aandeelhouders zeggenschap kregen over grote, invloedrijke bedrijven. Die aandeelhouders willen snelle winst, wat het denken in langere termijnen niet ten goede komt. En zo raakte de ecologie losgekoppeld van onze economie.
Voor het eerst in de geschienis is overtuigend aan economen laten zien dat de vernietiging van ecosystemen burgers, bedrijven en overheden heel veel geld kost. Dat die laatste twee er nu aan werken, mag revolutionair heten.
Van onze aarde is twee miljard hectare van de bodem zwaar gedegradeerd, staat in een rapport van het United Nations Environmental Programme (UNEP).
Als we dat megaproject, die twee miljard hectare, onder handen nemen – zoals het Löss-plateau in Groen Goud – wordt het wereldwijde ‘business as usual’ omgekeerd. Dan dringt het wereldwijd door bij bedrijven, overheden en consumenten dat ecologie een onderdeel is van onze economische ontwikkeling."