Groen in de verdrukking

logo_groengebiedamstelland

Groengebied Amstelland blijft nog steeds stug weigeren om inzage te verlenen in de cijfers die zouden moeten aantonen dat er genoeg geld verdiend kan worden met het exploiteren van onze groengebieden om deze te beheren en te onderhouden. Hoeveel heeft Amsterdam Open Air aan huur voor het Gaasperpark betaald aan GGA? Dat mogen wij niet weten. Dus zal het wel een zeer laag bedrag zijn waarmee het onderhoud van het park bij lange na niet betaald kan worden. De grote evenementenorganisatoren verdienen juist miljoenen door de groene locatie. Dat er geld verdiend kan worden lijkt me logisch, maar het is de eerste taak van GGA om ecologisch verantwoord groenbeheer te leveren, niet om evenementen te faciliteren. En zeker niet in de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, waarin natuur de overhand moet hebben. Om toch evenementen mogelijk te maken (waarmee ook de belangenverstrengeling wordt aangetoond) rommelen de provincie, de gemeente en de stadsdelen met de EHS, en krijgt het woord 'recreatie' een lading die het nooit heeft gehad; dance events vallen niet onder recreatie, maar onder evenementenindustrie. Een bordeel zou volgens de gemeente ook onder recreatie vallen. Dat gaat veel te ver. Onze Amsterdamse parken worden zogoed als gratis ter beschikking gesteld van evenementenorganisatoren. Youp noemde ADE het Amsterdam Drugs Event. De gemeente catert voor de commercie.

DeBrugKrant: "“Ooit waren parken rustpunten in de drukke stad. Plekken waar je op adem kon komen, de vogels kon horen zingen en de drukte kon ontvluchten. De laatste jaren zijn er steeds meer heel drukke festivals met heel veel lawaai in de stad gekomen. Ook in parken, die daarvoor langere tijd worden afgesloten en dan niet beschikbaar zijn voor wie op zoek is naar rust.”

Ecologische Hoofdstructuur

Weer het argument van rust, dat ook al zo vaak in de discussie rondom het Oosterpark is aangevoerd. Maar bij de verplaatsing naar het Flevopark is er meer aan de hand. Want anders dan het Oosterpark behoort dit ruige stuk groen tot de Ecologische Hoofdstructuur. “Grote kans op beschadiging en verstoring van de flora en fauna, al dan niet beschermd”, oordeelde stadsecoloog Els Corporaal over de komst van Appelsap. Bovendien zou het een aanzuigende werking kunnen hebben op andere festivals, die hun bezoekers ook graag willen verwelkomen in een landelijke omgeving zo dicht bij het centrum.

Corporaal adviseerde dan ook tegen de komst van het festival naar het Flevopark. Het stadsdeel schuift haar bezwaren echter aan de kant en adviseert burgemeester Van der Laan om Appelsap eenmalig toestemming te verlenen om de 13.000 verwachte bezoekers in het Flevopark te ontvangen."

demo oosterpark
Demonstratie in Oosterpark

DeBrugKrant: "Stadsdeel Oost wil het Oosterpark vergroten, en ruimte bieden aan grote evenementen. Dan moeten onder meer een kwart van alle bomen gekapt. Veel omwonenden zijn fel tegen. Buurtbewoner Ernst Sonneveldt stapt naar de rechter. “Een verdubbeling van het Oosterpark levert niet meer groen, maar meer grijs op.”"

Staatsbosbeheer: "Op 4 december is door staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen op het ministerie van EZ het convenant “Staatsbosbeheer, een maatschappelijke onderneming”, ondertekend.

Staatsbosbeheer krijgt meer mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren."

Lees "Staatsbosbeheer moet zelf inkomsten genereren." Het is duidelijk dat alles in dit land een 'onderneming' is geworden. Mussolini zou er trots op zijn. Ook de natuur moet vermarkt worden. Zo wordt de waarde van het weinige groen dat Nederland heeft ook nog eens ondergeschikt gemaakt aan commercie en winst. De biodiversiteit wordt aangetast. Evenementen vertrappelen onze parken. En het milieu verziekt elk jaar verder. De normale recreatie komt in het gedrang op grote schaal. En ook de democratie wordt met voeten getreden.

LandschapNoord-Holland: "Verkiezingen van 18 maart 2015 worden 'natuurverkiezingen'

17.000 handtekeningen geven duidelijk signaal

Afgelopen maandag heeft onze directeur Ernest Briët samen met twee boswachters bijna 17.000 handtekeningen overhandigd aan de heer Remkes, Commissaris van de Koning. Dit is het super mooie resultaat van de campagne 'Houd de natuur open' om de voorgenomen bezuinigingen van € 1,5 miljoen te stoppen.

De campagne heeft veel aandacht gekregen in de pers. Het grote aantal handtekeningen, de ludieke actie bij het provinciehuis, het symbolisch afsluiten van onze natuurgebieden Buitenplaats Leyduin en de Noordduinen én de vele persoonlijke berichten van natuurliefhebbers naar politici hebben indruk gemaakt! Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons werk steunen; ook in deze moeilijke tijd.

Het is helaas niet gelukt om in de vergadering van de Provinciale Staten voldoende stemmen te vinden. Ondanks het amendement van 50Plus, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie en SGP gaan de geplande bezuinigingen vooralsnog door."

© 2009