Het nieuwe bouwen

BNRNieuwsradio: "Nederland kan een cruciale rol spelen bij het oplossen van de grote problemen in de wereld. Dat zei voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW dinsdag op een bijeenkomst van leiders uit overheid en bedrijfsleven."

Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen. Het probleem met Nederland en mensen als Wientjes is dat ze lijden aan een grote zelfoverschatting. Laten we eerst de augiasstal Nederland eens uitmesten en goed organiseren.

Nederland klopt zich vaak op de borst als het beste haantje van de ren, maar heeft zich net zo schuldig gemaakt als de rest van de wereld in de financiële crisis, misschien zelfs nog meer. Manipulatie van de markt door overheid en bedrijfsleven floreren hier al eeuwen. Als dat ten gunste is van de bevolking heet dat socialisme, als dat enkel een kleine groep industriëlen, banken, ondernemingen ten goede komt heet dat kapitalisme. Laat er geen twijfel over bestaan, zelfs de PvdA is overgestapt op de vrije markteconomie, dat wil zeggen dat de sociale zekerheid langzaam maar zeker afgebouwd wordt.

De huizenbubbel is vergeleken bij andere landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk aanzienlijk groter in Nederland. In onderstaande tabel zie je dat de bovenste lijn die van Nederland is. Huizen zijn in Nederland dus nog steeds veel te duur. Dat moet omlaag. En dat kan ook omlaag. De vraagprijs voor bestaande woningen is intussen, zoals te verwachten is, nog steeds aan het dalen.

realprices
Klik op grafiek voor interactieve presentatie

Cobouw: "Traditioneel bouwen kan echt niet meer.
Voor 90 tot 95.000 euro bouw je tegenwoordig een eengezinswoning, stelt Wim Poortman, directeur van Nijhuis Apeldoorn. Maar niet met traditioneel bouwen."

In Gein3Dorp zijn zo'n twintig jaar geleden goede woningen gebouwd voor een prijs schommelend tussen de 100.000 en 150.000 gulden (geen euro!). Daar waren projecten bij gebouwd voor duurzaam gebruik van energie. De houtskeletwoningen bleken inderdaad ook veel zuiniger dan andere bouwtypes. Toekomstig bouwen zal duurzaam moeten zijn en betaalbaar.

Ook in Doesburg bouwen ze tegenwoordig betaalbaar, een project van D66 en SP. Daar valt driekwart van de woningen te bouwen in Beinum-West in de categorie goedkope en betaalbare woningen: ruime eengezinswoningen voor 145.000 euro en tweekappers voor 172.000 euro. Er komt geen projectontwikkelaar aan te pas.
Dat zijn redelijke prijzen. De reële waarde van bestaande huizen zoals die in Gein3Dorp, ligt dus rond de 150.000 euro en niet 225.000 tot 245.000 euro (dit laatste is de WOZ-waarde die de gemeente aanhoudt).

SP: "In haar woonvisie toont de SP onder andere aan dat er meer betaalbare sociale woningbouw nodig is. De SP stelt dan ook voor het percentage sociale woningen bij nieuwbouw te verhogen naar 40 %. De belangrijkste voorstellen in de woonvisie van de SP zijn: Het aan banden leggen van de sloop en verkoop van (sociale) huurwoningen, Het verhogen van het percentage sociale woningen bij nieuwbouw naar 40 % en een sterkere rol voor de provincie bij het realiseren van de woningbehoefte in Zuid-Holland."

En wil Nederland niet stikken in de uitlaatgassen en milieuvervuiling dan hebben we in alle nieuwbouwwijken veel groen nodig. Bouwen in waardevolle groengebieden is fout en vernietigt juist het groene kapitaal dat zorgt voor tevreden bewoners. Bouwen voor de rijken is geen goed plan in tijden van crisis, net als bouwen van steeds meer kantoorpanden. Er is geen vraag naar. Betaalbaar bouwen voor de doorsnee Nederlander zorgt voor een gezonde samenleving.

© 2009