BitsOfFreedom: "Vanmiddag [22 juni] is eindelijk gestemd over de Telecomwet. In de afgelopen weken werden de debatten uitgesteld, werd de stemming uitgesteld en werd tot slot zelfs een stemfout gemaakt. De spanning zat er in elk geval goed in. En nu is de wet echt door de Tweede Kamer. Maar wat betekent het voor jou als internetter? Bekijk ons scorebord en je ziet het direct. We mogen trots zijn met z’n allen!
Voordat we beginnen met de analyse willen we eerst jullie een compliment geven. Het was indrukwekkend om te zien hoeveel Nederlandse internetters zich hebben gemengd in dit debat over internetvrijheid. Op blogs, Twitter, Facebook, noem maar op. Deze uitkomst is daarom echt een overwinning voor de Nederlandse internetgemeenschap. Gefeliciteerd!
Een open internet
Nederland vervult een ware voortrekkersrol in Europa door netneutraliteit in de wet vast te leggen. Internetaanbieders mogen hierdoor specifieke diensten via internet, zoals internettelefonie, niet beperken of extra tariferen. Dat betekent niet alleen dat een WhatsApp tax verboden wordt. Netneutraliteit leidt ook tot een grotere keuzevrijheid voor jou. Dat resulteert in lagere communicatiekosten, ongeacht van de gebruikte diensten, en geeft innovatieve bedrijven een eerlijke kans.
Het wetsvoorstel is afkomstig van D66, PvdA, GL, SP en de PVV en is gesteund door de PvdD, CU en het CDA. Alleen de VVD en de SGP stemden tegen.
Nog een reden voor blijdschap. Ongeveer 5 weken geleden gaven providers nog toe de omstreden techniek Deep Packet Inspection te gebruiken om het internetgedrag van hun eigen klanten te volgen. Dit zorgde voor veel onrust. Sommige klanten hebben zelfs aangifte gedaan.
Deze mensen vinden nu gehoor in de Kamer, want D66, PvdA en GL dienden een voorstel in waardoor jouw briefgeheim ook geldt tegenover je provider. De inhoud van jouw internetverkeer mag alleen door je provider worden ingezien in uitzonderlijke gevallen, of als je daarvoor uitdrukkelijke toestemming hebt gegeven. Die toestemming moet je bovendien altijd kunnen intrekken.
Dit voorstel is gesteund door de SP, PvdD, SGP, PVV, CU en het CDA. Alleen de VVD stemde tegen."
VVD staat voor Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Vrijheid kan nu wel uit de partijnaam geschrapt worden.
BoF: "In alle tumult rondom de chaotische verlopen stemming in de Tweede Kamer over een open en vrij internet, bleef een andere belangrijke stemming onderbelicht. De Tweede Kamer stemde ook in met het wetsvoorstel om de bewaartermijn van gegevens over jouw internetgebruik in te korten tot zes maanden."