Het is toch wonderlijk hoe absurd de Nederlandse financiële politiek in mekaar is gevlochten. Zonder blikken of blozen vertellen onze politici en journalisten de meest tegenstrijdige dingen. Bekijk even het journaal van vanavond.
Daarin wordt ons verteld dat we uit de recessie zijn en Arjan Noorlander verklaart hoe dat komt en waarom het CBS zijn eerdere cijfers heeft bijgesteld. Dat er eerst krimp was en nu groei komt volgens Noorlander doordat de overheid meer geld uitgegeven heeft aan hogere ambtenarensalarissen. Dat kun je op twee manieren uitleggen: het gaat om salarissen van hogere ambtenaren of om de hogere salarissen van alle ambtenaren. Volgens de nieuwsberichten was er in 2011 een besparing op de ambtenarensalarissen en voor dit en volgend jaar is afgesproken de ambtenarensalarissen op nul te houden. Dus waar gaat het dan naar alle waarschijnlijkheid om? Om de salarissen van hogere ambtenaren die zijn verhoogd. Wie andere cijfers heeft, geve een gil.
Dus, de overheid heeft meer geld uitgegeven aan hogere-ambtenarensalarissen en daardoor is er meer geld in de economie gerold. En Rutte wilde toch met alle geweld bezuinigen en minder uitgeven? Raar toch. Maar we zijn uit de recessie. Is het nou goed of slecht dat we uit de recessie zijn? Als het goed is waarom blijft Rutte dan zeuren over bezuinigingen die recessie veroorzaken?
In hetzelfde journaal wordt de consument verweten dat die niet genoeg geld uitgeeft. Hoe zou dat nou komen? Ja, hoe zou dat nou komen? Omdat alles, vooral zorgverzekering, zorg, tandarts, energie, vervoer, enz. enz. de burger meer kosten en er ook op allerlei sociale voorzieningen drastisch bezuinigd wordt. De bevolking heeft minder te besteden. Daarom geeft de burger die zowat de totaliteit van zijn inkomen maandelijks uitgeeft minder uit. Hij/zij heeft niet meer te besteden. De hogere ambtenaren daarentegen besteden niet hun gehele inkomen, want dat is hoger dan hun behoeften. Raar toch dat sommigen meer geld krijgen en dat daardoor de economie schijnt aan te trekken, en dat anderen, de meerderheid, minder hebben en dat daardoor de economie in het slop raakt. Waarom dan geen loonsverhoging voor iedereen, dan is de economie meteen helemaal boven jan, en niet een klein beetje ook.
Rutte bezuinigt flink op de gewone burger, maar blijft wel meer geld uitgeven, door verhoging van salarissen van hogere ambtenaren dus, waardoor er dus meer bezuinigd zou moeten worden op de lagere inkomens als hij die extra uitgaven wil compenseren, waardoor de economie weer in het slop raakt, waardoor er meer geld uitgegeven zou moeten worden aan hogere ambtenarensalarissen. Is Rutte helemaal van de pot gerukt? Dat is toch absurd.
Maar ja, het is de werkelijkheid. De hele crisis is een exercitie in het overhevelen van koopkracht van de meerderheid van de bevolking naar een kleine kaste van graaiers.
Wat vaststaat is dit: de economie trekt enkel aan als de consumenten geld te besteden hebben. Dat hebben ze niet als er overal op bezuinigd wordt door de regering en de kosten voor de burger schrikbarend oplopen.
En het geld van ontwikkelingshulp moet natuurlijk naar de vervuilende autogebruiker volgens het politburo van Rutte. Wat een omgekeerde wereld!
Rutte flipflopt. Hij bezuinigt maar geeft wel meer geld uit. Hij maakte met een aantal collaboratieve partijen een Kunduz-akkoord en flipflopt zich er even later weer uit. Hij wilde lagere ambtenarensalarissen, maar geeft meer geld uit aan hogere-ambtenarensalarissen. Met andere woorden, nog nooit is Nederland zo belazerd als nu. En dat onze media dat voor lief nemen is nog de grootste schande.