Z24: "In Groot-Brittannië werden de huizen de afgelopen jaren ruim 18 procent goedkoper. In Spanje was dat zo’n 20 procent. Amerikaanse woningen daalden sinds de piek in 2006 met gemiddeld 31 procent. En in Ierland zagen huizenbezitters de waarde van hun woning met meer dan 38 procent omlaag gaan.
En in Nederland? Hier daalde de gemiddelde huizenprijs sinds het hoogtepunt in augustus 2008 met slechts 7,6 procent. In Maastricht daalde de huizenprijs in die periode zelfs met niet meer dan 2,7 procent.
De Nederlandse overheid doet er alles aan om de Nederlandse woningmarkt drijvende te houden. En de banken zijn bang om hun verlies te nemen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis grossiert men in maatregelen om de vraag naar woningen kunstmatig op peil te houden.
Het vorige kabinet wilde de aftrek voor zeer hoge hypotheken voorzichtig verminderen. Maar het kabinet Rutte trok het wetsvoorstel voor deze ‘villabelasting’, zoals de subsidieverlaging curieus genoeg werd genoemd, weer in. De huizenmarkt is te fragiel voor zelfs maar de kleinste inperking van de renteaftrek, meent het kabinet. De prijzen moeten op peil blijven. Koste wat kost."