RTL: "Na de koophuizenmarkt zakt nu ook de huurmarkt in. Huurders worden gelokt met acties; maar betaal je als zittende huurder nu te veel?
Vooral in de duurdere prijsklasse, boven de 650 euro per maand, staat er veel leeg.
Verhuurders verlagen de huurprijzen om hun complexen vol te krijgen. Bestaande bewoners krijgen volgens Paping echter gewoon de jaarlijkse huurverhoging boven de inflatie doorberekend en hebben te maken met buren die minder betalen."
Eerder al schreeuwden de woningcorporaties moord en brand. Ze willen de huren (de sociale huren vanzelfsprekend) met 1% boven de inflatie verhogen. Maar misschien wordt het nu tijd om alle huren eens flink te verlagen, niet in het minst de huren voor winkelpanden.
Parool: "De huurprijzen voor de beste winkellocaties zijn vorig kwartaal licht gestegen. In Amsterdam komt de huurpijs op zo'n topplek gemiddeld uit op 2280 per vierkante meter per jaar.
In Londen bedroeg de vergelijkbare huurprijs 7795 euro per vierkante meter, in Parijs 7500 euro en in Brussel 1800 euro.
Vooral toplocaties zoals de Amsterdamse Kalverstraat zijn in trek, stelt vastgoedbeheerder Jones Lang LaSalle in een vandaag verschenen rapport. De vraag naar winkelruimte buiten de toplocaties neemt echter af waardoor in die gebieden voor de rest van het jaar een daling van de huurprijzen wordt voorspeld."
Het probleem met de winkelruimte is dat die overwegend in handen is van pandjesmelkers (in toenemende mate uit het buitenland, dus die winsten verdwijnen ons land uit), grote bedrijven die eigenaar zijn van meerdere winkelpanden. Dat betekent dat het verhandelen van winkelruimtes een industrie op zich is die de neiging heeft de prijzen op te drijven. Hoe meer partijen er tussen de bouwer en de huurder komen te staan, hoe duurder het eindproduct. Een rechts kabinet zal zeker niet gunstig uitpakken voor de middenstand.