Telegraaf: "Het aantal huizenbezitters dat zijn maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan opbrengen, gaat de komende tijd minstens verdubbelen.
Dit verwachten de banken. Het gaat vooral om gezinnen met twee huizen, waarbij geen nieuwe koper gevonden kan worden voor het oude huis en die met dubbele maandlasten blijven zitten. Uit een onderzoek van consultancybureaus IG&H Consulting & Interim en Hypsotech onder vrijwel alle marktpartijen op de hypotheekmarkt blijkt dat bijna vijftig procent zelfs denkt aan een verviervoudiging van de achterstanden tegen het eind van dit jaar.
Er zijn nu zo'n 15.000 gezinnen met een betalingsachterstand van langer dan drie maanden. Als gevolg van oplopende betalingsachterstanden rekenen geldverstrekkers op een verlies dat kan oplopen tot wel 1,2 miljard euro."
Contracten zijn contracten, dus die moeten nageleefd worden. Maar als je weet dat 90% van het geld dat is uitgeleend door de banken niet eens in deposito was bij die banken, dus niet eens bestaat, dan zou ik zeggen dat het probleem oplossen een kwestie is van creatief omgaan met die hypotheekcontracten. De schuld is een papieren schuld, en die kan papiermatig ook bijgewerkt worden. De bank heeft tenslotte geld uitgeleend dat niet bestond. Het lijkt er dus op dat de banken krokodillentranen plengen om maar in aanmerking te komen voor steun van de regering. Het echte probleem is dat van de mensen die hun huis moeten verkopen, gehouden zijn hun schulden af te betalen en dat niet kunnen. Dan is die papieren schuld omgezet in echte ellende, terwijl de bank zelf enkel het vooruitzicht, de verwachte winst mist op jarenlange aflossingen en rentebetalingen.
Wie steun verdient zijn de huizenkopers die door omstandigheden buiten henzelf in de problemen komen. Banken kunnen er makkelijk voor zorgen dat deze probleemgevallen tijdelijk geholpen worden, later kunnen ze dat weer inhalen. Banken verdienen genoeg geld aan hypotheken. Veel risico hebben ze niet, het 'verlies' van de banken is een fictief verlies, het derven van verwachte winst. Eigenlijk zou deze constructie om geld te creëren zonder dekking verboden moeten zijn voor banken. Het is de oorzaak van veel reële problemen.
Het werkelijke probleem van de kredietcrisis is het nadelige effect van de windhandel van banken op de reële economie en de bevolking, vooral als ten gevolge van steunmaatregelen aan deze criminele banken regeringen beweren te moeten bezuinigen op sociale zekerheid en dienstverlening aan de burger. Zeuren over budgettekorten is belachelijk als onze banken niet eens 10% van de totale waarde van al hun transacties in deposito hebben. Het zijn de banken die een gigantisch budgettekort hebben. Maar om een of andere reden schijnt dat onze politici en financiële top niet te deren. Indien banken een tekort van 90% mogen hebben, dan mag een staat toch zeker wel zo'n 10% in het rood staan. Eerlijk is eerlijk. Banken hebben blijkbaar toch meer macht dan regeringen.