De Majesteit is weer heelhuids thuisgekomen vanavond. Maar wat had Willem-Alexander een gekreukeld jasje aan zeg! Nou ja, het had geregend, maar hij is niet zo modebewust als zijn broers. Hij wordt ook een beetje te dik.
Het was allemaal wat minder vandaag. Minder vrijmarkt. Dat kwam door de regen.
De ING bank had een internetpoll vandaag:
"Met name in het vlakke westen domineren de uitgestrekte gebieden, ze beheersen het landschap. Een van de klassieke voorbeelden daarvan is de Bijlmermeer bij Amsterdam. Deze droogmakerij is volgebouwd met enorme flatcomplexen, die op de tekentafel ongetwijfeld een goed figuur slaan, maar in het landschap als een vlag op een modderschuit fungeren. Ze zijn op geen enkele wijze aangepast aan dat landschap en verstoren het tot op grote afstand. Een onplezierige bijkomstigheid is dat dit niet heeft geresulteerd in een aantrekkelijk stedelijk gebied. Integendeel, de Bijlmermeer is ook van dichtbij onaangenaam."
Dat vind ik wel wat overtrokken. Vergeleken bij andere stadsdelen is Zuidoost een van de mooiste en groenste gebieden. (Laten we hopen dat dat zo blijft!) Bij de Bijlmer is gelukkig nog Gaasperdam bijgekomen, dank zij de socialist Jan Schaefer. Dank zij het groen, o.a. het Gaasperpark en het Bijlmerpark, is Zuidoost, ook met zijn problemen, een van de prettigste brokken Amsterdam.
You betcha! Mensen bloggen om verschillende redenen maar een van de belangrijkste is dat sommige onderwerpen nauwelijks of slecht behandeld worden door de mainstream media. De grote media zijn gebonden, bloggers kunnen ongezouten hun mening geven en verwijzen naar een uitgebreid net van andere bloggers. Linkse bloggers zijn meestal beter geïnformeerd dan rechtse bloggers die de massamedia napraten. The television cannot be revolutionized.
Toen George Bush Jr. de macht greep in frauduleuze verkiezingen ben ik een Engelstalig blog begonnen. Het aantal Bush bashing blogs was op dat moment heel klein wereldwijd, maar dat veranderde snel. De blogs waren een verademing en zowat het enige teken van democratie in een steeds rechtser wordend Amerika. Maar mettertijd moesten ook de mainstream media en de politiek rekening houden met blogs. Acties van bloggers tegen illegale activiteiten van bedrijven kregen succes.
Als grote kranten het niet aandurfden om een bepaalde mening te verkondigen dan verwezen ze naar blogs. Een paar jaar geleden tijdens de inval van Saakashvili in Zuid-Ossetië keken de grote media eerst nog de kat uit de boom. De New York Times verwees een paar weken lang naar stukken die ik hierover schreef op mijn weblog. Het duurde niet lang voor bijna alle invloedrijke media Saakashvili verantwoordelijk stelden voor de oorlog. Maar de bloggers waren eerst, met de juiste feiten en analyses. Het helpt natuurlijk wel als je je talen een beetje kent. Dan krijg je toegang tot informatie uit de eerste hand. Maar het geeft wel een zekere voldoening als toonaangevende kranten op hun internetversie naar je weblog verwijzen. Met andere woorden, blogs maken deel uit van de informatiewereld. Weblogs verrijken de democratie. Koninginnedag wordt verslagen op de tv, andere dingen daar hoor je minder over.