Ik zal handhaven! Een mooi devies. Helaas wordt er weinig gehandhaafd in dit land.
Mijn verzoek tot handhaving is door afdeling Handhaving van stadsdeel Zuidoost afgewezen. On ne maintiendra pas! Et patati et patata! Daarvoor heeft de burgemeester een toverformule tot zijn beschikking of een kruimelregeling (die een 'kleine aanpassing' van bestaande bestemmingsplannen mogelijk maken). Wat heet klein? Piet Hein zijn naam was klein, maar zijn daden benne groot en hij heeft gewonnen de zilvervloot (nou ja, eigenlijk heeft hij die vloot gewoon gekaapt, net als Recreatie Noord-Holland N.V. onze natuurgebieden heeft gekaapt – mensen als Piet Hein noemt men privateers, door de staat gelegaliseerde vrijbuiters, en ja, inderdaad, dat slag personen is in deze neoliberale tijd ook weer zeer actief.)
“... Uit het vorenstaande mag blijken dat er weliswaar sprake is van het handelen in strijd met een bij of krachtens wettelijk voorschrift gestelde verplichting, op grond waarvan de burgemeester en/of het stadsdeel bevoegd (en verplicht) zou zijn om handhavend op te treden, maar dat er concreet zicht op legalisatie bestaat op grond waarvan van handhavend optreden kan worden afgezien.”
Amsterdam Open Air zal dus plaatsvinden, ook dit jaar. Er is nog een mogelijkheid om hiertegen in beroep te gaan en de rechter om een voorlopige voorziening te verzoeken, maar de kans dat dit slaagt is gering gezien de korte termijn en het ‘zicht op legalisatie’; overmorgen begint de opbouw al. Het bijzondere aan de huidige Nederlandse regelgeving is dat men zich kan beroepen op een toekomstige legalisering die nog gerealiseerd moet worden, waardoor illegale handelingen toch mogelijk worden.
De opbouw van Amsterdam Open Air is gisteren al begonnen. Iets wat volgens de regels ook niet mag. Pas op 30 mei mag men met de opbouw beginnen. Maar men zal wel beweren dat dit nog geen opbouw is, maar voorbereiding. Onzin natuurlijk, de overlast heeft al een aanvang genomen. Banken en afvalcontainers zijn weggehaald, bergen zand liggen klaar in de buurt van de bijenstal en bij de houten brug daar.
Tijdens de komende vergadering van GGA (12 juni) staan een paar opmerkelijke ontwikkelingen op de agenda die van groot belang zijn voor ons stadsdeel.
Ik verwijs u daarvoor naar de stukken die gedownload kunnen worden van deze pagina.
Nieuw evenement Live at Gaasperplas
Voorstel Uitbreiding Amsterdam Open Air
Feit is dat de commerciële activiteiten in het natuurgebied steeds verder uitgebreid worden. De opbrengsten zijn onduidelijk. Daarvoor heb ik juist een WOB-beroep ingediend bij de bestuursrechtbank Haarlem om inzage te krijgen. De schade aan het park krijgt na een aantal evenementen een permanent karakter. De eigenlijke recreatie (wandelen, fietsen, natuurbeleving, zonnebaden, picknicken) wordt dan gedurende langere tijd onmogelijk omdat het park grotendeels is afgesloten tijdens meerdere evenementen. Het bestemmingsplan en de EHS worden genegeerd en de eigen afspraken en regels worden overtreden.
Het evenementenbeleid van stadsdeel Zuidoost staat niet toe dat er twee evenementen van gelijke aard in het Gaasperpark plaatsvinden. Als GaasperPleasure zich verplaatst van de oostoever van de Gaasperplas naar het eigenlijke Gaasperpark dan komen er in het Gaasperpark twee gelijkaardige evenementen met steeds stijgende aantallen bezoekers (want grenzen worden blijkbaar nergens gesteld en normen en beperkingen worden telkens verruimd). Ook al wordt het karakter van Live at Gaasperplas in andere bewoordingen omschreven, het is en blijft een danceevenement met luidruchtige muziek. Ook GGA moet voor de uitbreiding van Open Air zijn normen naar boven aanpassen. En dat allemaal om grotere winsten mogelijk te maken voor de festivalorganisatoren. Daarmee maakt het dagelijks bestuur van Zuidoost zich tot een stroman voor commerciële bedrijven. Dat kan en mag niet de bedoeling zijn. Het bestuur is er in de eerste plaats voor de bevolking en haar welzijn.
Op papier heeft stadsdeel Zuidoost een prachtig natuurbeleid. Maar daar wordt op allerlei manieren flink aan getornd. Zo is er kort geleden een mooi Natuurplan opgesteld. Het Natuurplan Zuidoost heeft als ondertitel Natuurwaarden verhogen; Hoe doe je dat? Een van de ambities is om de natuurwaarden van onder andere de oostrand van de Gaasperplas te verhogen. De veenweiden daar behoren tot de Hoofdgroenstructuur en de Natuurboog. Op de kaarten in het Natuurplan staan ze met een hoge esthetische en ecologische kwaliteit. Ook behoren ze tot de historische landschapselementen van voor 1849. De kaart van de biodiversiteit voor deze weiden geeft 3-5 soorten van de doelsoortenlijst aan. De weiden hebben een zeer hoge natuurlijkheid en leveren een grote bijdrage aan de ecologische structuur volgens het Natuurplan. De veenweiden worden volgens de natuurwaardenkaart hoog gewaardeerd, mede gebaseerd op de cultuurhistorische waarde van het oude veenweidelandschap.
Niettemin werd voor de realisatie van de Gaaspersingel een wijziging van het bestemmingsplan voorgesteld die niet een verhoging van de natuurwaarden inhoudt, maar een ophoging van de veenweiden met de grond die afgegraven zal worden voor de Gaaspersingel. Dat betekent dat de veenweiden hun veenkarakter zullen verliezen waardoor de habitat voor veel vogels verstoord zal worden. (Iedereen kent als voorbeeld het Landje van Geijsel dat als veenweide zeer in trek is bij tienduizenden vogels.) Meteen na de goedkeuring van het Natuurplan wordt het al aangetast. Bovendien bestaan er plannen om een deel van de weiden te gebruiken als parkeerterrein tijdens evenementen. Daarmee is het Natuurplan gedegradeerd tot propaganda en eigenlijk waardeloos geworden. GGA houdt zich niet aan wat in het Natuurplan als doel is vastgesteld. Dat zou de zoveelste afbreuk zijn aan de geloofwaardigheid van de politiek, GGA en het dagelijks bestuur van zuidoost.
Je maintiendrai. Moi non plus.