Kantorengekte

aalitebuilding

VrijNederland: "In Amsterdam staat 1,3 miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg. Toch bouwt de stad vrolijk verder. Hoe kan dat?

Het spookt in de hoofdstad. Op winderige plekken als Sloterdijk en Amstel Business Park staan tientallen etages te wachten op huurders die niet komen. Een oppervlak ter grote van ruim honderd keer de Amsterdam ArenA is vacant, een vijfde van het totale aanbod. Ambtenaren luidden deze zomer de noodklok: de helft van die 1,3 miljoen vierkante meter vindt nooit meer een nieuwe gebruiker.

Maar wat gebeurde er vorige week op de Amsterdamse Zuidas? Daar kondigde de Rotterdamse projectontwikkelaar OVG doodleuk aan binnenkort een nieuw onderkomen uit de grond te stampen voor accountantskantoor Deloitte: veertigduizend vierkante meter nieuwbouw, met de zegen van de gemeente. Duurzaam, dat wel. Maar bij oplevering blijft het oude pand van Deloitte in Amsterdam-West leeg achter, in een gebied waar meer huurders vertrekken dan er bij komen.

De wethouder [Van Poelgeest] ziet meer in het stimuleren van beleggers om veel eerder na te denken over hun investeringen. 'Je zou kunnen afspreken dat een gemeente een pand na vier à vijf jaar leegstand mag kopen voor de op dat moment reële waarde. Dat is een enorme stimulans voor de eigenaren om zich op tijd te bezinnen op aanpassingen want anders raken ze hun bezit voor een wel heel lage prijs kwijt.'"

Al eerder en vaker is het idee geopperd om leegstaande kantoren te verbouwen tot woningen. Trouwens al dat bouwen is nergens goed voor. Degelijk bouwen is niet meer van deze tijd. Men wil bouwen om geld aan te verdienen, en dan weer af te breken, om weer nieuwe gebouwen te kunnen opzetten, en die even later weer af te breken. Doorstroming heet dat. Het hele financiële circus eromheen dat is waar het om gaat in onze casino-economie.

Spacemakers: "Nooit eerder kreeg de Raad van Arbitrage zoveel zaken voor zijn kiezen als afgelopen jaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers die het arbitrage-instituut heeft gepubliceerd. In 2009 werden bijna 1300 geschillen aanhangig gemaakt bij de raad. Dat zijn er ruim honderd meer dan in het jaar er voor en zelfs driehonderd meer dan drie jaar geleden. Adjunct-directeur Yvo de Mul van de Raad van Arbitrage ziet geen verband met de economische crisis en daaraan gekoppelde teruggang in de bouw. “Die is er mijns inziens niet”, zegt hij."

Volgens mij is er wel degelijk een band met de crisis in onze economie. Het creëren van bubbels om er garen bij te spinnen dat is waar het om gaat in een neoliberaal systeem dat ook nog eens bol staat van de fraudezaken.

© 2009