Lijdensweg

Hierna het relaas van de volgende statie in de lijdensweg van bewoners van Zuidoost vanaf het gerechtsgebouw Parnassusweg tot het stadsdeelkantoor Anton de Komplein om de aanvraag voor de vergunning van Amsterdam Open Air voor het Pinksterweekend in te mogen zien.

De rechter had bedongen dat stadsdeel Zuidoost de aanvraag voor de vergunning van Amsterdam Open Air vier weken lang ter inzage moest leggen en niet twee weken, dat er kopieën gemaakt mochten worden en dat betrokkenen een kopie zouden krijgen. Vanmorgen togen twee personen, waaronder uw ondergetekende blogger, ter inzage. Ik wilde nog wat algemene informatie opzoeken en ook de inzageprocedure even checken. Om 10.30 vanmorgen kregen we een nummertje. T0001. Om 10:50 werden we opgeroepen voor hok G. Tegen elven kwam er iemand die vroeg waar we voor kwamen want hij wist nergens van. Na een aantal minuten kwam de Adviseur Vergunningen zelf naar ons toe, zonder documenten.

Even later kwam een kopie van de aanvraag beschikbaar. Eén exemplaar, voor twee personen. Meer waren er niet. Wat oeverloos gepalaver heen en weer. De Adviseur liet meteen merken dat hij ontstemd was over mijn klacht en verzoek aan de burgemeester om de inzageprocedure te versoepelen. Hij pleegde geen obstructie, hij deed gewoon wat in de reglementen stond. Over de terminologie kun je twisten, maar ik vond ook deze inzage niet erg vlot gaan. Het was zeer lastig geweest om binnen een termijn van twee weken alle stukken grondig te bestuderen, gezien de zeer stroeve inzageprocedure ter plekke (o.a. gebrek aan capaciteit), ontbrekende stukken, en het feit dat het twee weken zou duren voor kopieën toegezonden konden worden. De inzage op het stadsdeelkantoor is de normale weg volgens de ambtenaar, dat zou moeten volstaan voor iedereen, wie de stukken toegezonden wil hebben moet dat doen met een WOB-verzoek en dat kost tijd. Maar het is juist de inzage ter plekke die ontzettend belabberd verloopt. Het zou beter zijn als vanaf de eerste dag van de ter inzage legging de bestanden digitaal beschikbaar zouden zijn, zodat de termijn van inzage ook werkelijk 4 weken is.

De wet schrijft voor dat de stukken 'in een gemakkelijk toegankelijke vorm' aangeboden moeten worden. Dat daarvoor de autoriteit van een rechter nodig was kan ik niet echt 'soepel' noemen. Vanmorgen moesten we een half uur wachten. Er mochten nu wel kopieën gemaakt worden, à 30 cent per pagina. Om 11.10 konden we beginnen met het doornemen van de map. Met twee personen tegelijk schiet dat niet echt op. De Adviseur zou om 11.30 wel een punt achter de inzage willen zetten.

 vertrouwelijk

Mijn compagnon kon het niet te lang maken, maar ik wilde toch meer tijd. Daarom werd een nieuwe chaperon (stagiair) gehaald om mij in de gaten te houden. Er was te weinig capaciteit om de inzage te begeleiden. Kan ik begrijpen. Maar juist daarom was het handiger geweest als deze ter inzage liggende documenten als pdf op de website van Zuidoost hadden gestaan. Spaart kosten en tijd. En ergernis. Het gevoel welkom te zijn ontbrak volkomen. Een aantal mensen aanwezig op de rechtszitting zouden een gedrukte kopie krijgen. Ikzelf zou een digitale kopie aangeleverd krijgen. Anderen zullen dus ook een beroep moeten doen op de WOB om een kopie te krijgen, want inzage plegen ter plekke is een lijdensweg en een crime, en wordt eigenlijk nog steeds ontmoedigd. De Adviseur vond en vindt nog steeds dat hij volgens de regels handelde, dan kan de burgemeester wel dit en dat willen, zei hij, maar ..., en dat het Informatiecentrum is opgedoekt is ook zijn schuld niet, en zelfs het Rijk zou stukken niet meer ter inzage leggen ... et patati et patata. Met andere woorden als je voor inzage komt dan is er niet op je gerekend, dan stoor je. De eigenlijke schuld ligt bij het Dagelijks Bestuur van Zuidoost.

Ook Amsterdam Open Air heeft zijn beleid niet soepeler gemaakt. Op elke pagina van hun aanvraag staat 'Vertrouwelijk' en onderaan op pagina 1 een copyrightbeding met kopieer- en verspreidingsverbod. Volstrekte lariekoek natuurlijk. Dit is een stuk dat ter inzage ligt, bedoeld is voor de openbaarheid zodat iedereen daar een zienswijze over op kan stellen en bezwaren indienen. Punt. De rest is obstructie. Toen ik klaar was met mijn inzage heb ik het unieke exemplaar weer zonder ezelsoren overhandigd aan de chaperon (die niets anders te doen had dan ons in de gaten te houden - zoals de waard is zo vertrouwt hij zijn gasten, en daarmee bedoel ik niet de aardige stagiair die daar een beetje gênant op zijn stoel zat te draaien), met de mededeling dat hij het weer in de kluis met 'vertrouwelijke' stukken kon opbergen. Je zou haast denken dat Amsterdam Open Air iets te verbergen heeft.

Dat de Adviseur gebelgd was over de vermelding van zijn persoon eerdere jaren kan ik best begrijpen. Maar ik zie toch een opmerkelijk verschil in de interpretatie die hij, c.q. zijn directeur, nog steeds heeft van de inzageprocedure en die van zijn verantwoordelijke opdrachtgevers, dhr. Jaensch, c.q. dhr. Herrema, c.q. de heer burgemeester. Of is het toch zo dat hij rechtstreeks zijn orders heeft gekregen van het DB? Of van zijn eigen directeur? Of ... het blijft voor mij onduidelijk. Uiteindelijk is de burgemeester verantwoordelijk en aansprakelijk. Maar de uitvoering lag in dit geval bij de Adviseur. En hem is tijdens de rechtszitting opgedragen om de termijn en voorwaarden voor inzage te veranderen. Dat gaat blijkbaar nog steeds niet van harte. Volgens hem hebben wij als burgers niets met deze aanvraag te maken; dat kreeg ik nu weer te horen. De inzage is en blijft een lijdensweg. Dat is nooit de bedoeling van de wet geweest, en is zeker niet de bedoeling van de burgemeester. Op deze manier hangt er aan Amsterdam Open Air weer een vreemd luchtje, en dat niet alleen van rottend gras. Zuidoost staat weer negatief op de kaart. Zuidoost heeft niet de capaciteit om inzage te begeleiden, en dat is inderdaad in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost. Is dit hele gedoe weer een teken van een overheid die geen inmenging, inspraak van de inwoners wenst en liever zaken doet met private ondernemingen? Ik mag hopen van niet.

Tijdens het schrijven van dit stukje werden de digitale documenten in mijn mailbox gedropt. Waarvoor mijn dank. Wie interesse heeft kan bij mij terecht. Ik ben momenteel onbezoldigd vrijwillig participerend ambtenaar buitengewone dienst stadsdeel Zuidoost. Dat bespaart het stadsdeel tijd, geld en gedoe. You're welcome!

© 2009