Meer bomen, minder auto's!

luchtvervuilingMilieucentrumAmsterdam: "Bewoners van Nederlandse steden maken zich terecht zorgen over de luchtvervuiling die zij dagelijks inademen. Dat is de conclusie van het onderzoek 'Zelf meten is zeker weten' van Milieudefensie en Milieucentrum Amsterdam.
Opvallend zijn de verschillen tussen de uitkomsten van de metingen van het onderzoek en de berekeningen van de luchtkwaliteit volgens de 'Saneringstool' van het ministerie van VROM. Deze modelmatige berekening blijkt de hoeveelheid vervuiling soms flink te onderschatten. De verschillen zijn fors, tot zelfs 40 procent."

Adam
Meetresultaten

Zelf meten is zeker weten: "Jaarlijks sterven 18.000 Nederlanders voortijdig door luchtvervuiling. Kwetsbare groepen, zoals kinderen, ouderen en mensen met gezondheidsklachten, lopen extra risico op schade.
Door de metingen hebben we voor veel gemeenten aan kunnen geven dat zij niet stil moeten zitten, maar extra maatregelen moeten nemen.

Het zijn vooral verbrandingsprocessen die onze lucht vervuilen en op die manier voor flinke gezondheidsschade zorgen. Door technische verbeteringen aan auto’s en zuiverder brandstof is het verkeer al een stuk schoner geworden dan twintig jaar geleden.

Wie in de stad of langs de snelweg woont, wordt langdurig blootgesteld en heeft te leven met de gevolgen. Fijnstof heeft in Nederland pas brede aandacht gekregen toen bleek dat veel snelweguitbreidingen en andere projecten niet zonder extra luchtkwaliteitsmaatregelen door konden gaan. Nederland voldeed niet aan de Europese criteria voor gezonde lucht.

Europa legt Nederland niet alleen normen voor fijnstof op, maar ook voor onder andere koolmonoxide, lood, benzeen, ozon en stikstofdioxide (NO2). Met name de NO2-norm is voor Nederland een probleem. NO2 is een gas dat ontstaat bij vrijwel alle verbrandingsprocessen.

NO2

Nederland kleurt rood op het satellietbeeld van de NOx-concentraties

Netto exporteert Nederland meer vervuiling dan we van onze buren binnenkrijgen.

De Europese grenswaarde, een jaargemiddelde van 40 μg per m3 lucht, voor zowel fijnstof als stikstofdioxide, is een politiek compromis. Helaas staat het los van wat om gezondheidstechnische redenen nodig zou zijn. Locaties die net wel aan de wettelijke norm voldoen, zijn dus verre van schoon of veilig voor de gezondheid. Wie permanent verblijft op een plek die net onder de 40 μg per m3 zit, loopt het risico op ernstige gezondheidsschade.

Van de 219 metingen liet zestien procent een uitslag zien die hoger was dan 40 μg/m3. Bij de gemeten locatie was er dus sprake van een overschrijding van de Europese norm zoals die voor het derogatiebesluit1 gold en zijn maatregelen ter verbetering van de luchtkwaliteit absoluut nodig. Ook omdat uit meetrapportages van de GGD Amsterdam blijkt dat de lucht niet schoner wordt en dat er sterke aanwijzingen zijn voor een stijgende trend van de hoeveelheid NO2 in de lucht, ondanks vigerend luchtkwaliteitbeleid in Amsterdam. Zelfs 32 locaties, waarvan 19 in Amsterdam, kwamen op een waarde van 50 μg per m3 of hoger. In alle gevallen ging het hier om locaties langs de hoofdwegen van de betreffende steden. De hoge NO2-waarden zijn, gezien de locaties, direct aan het wegverkeer te wijten.

De schone locaties in de grote steden bevinden zich logischerwijs aan de stadsranden uit de buurt van snelwegen en invalswegen, langs grote open stukken bos, water of weiland en in parken of tuinen van rustige buurten.

De vuilste plekken van Nederland:

  Duivendrecht, Johannes Blookerweg  Uitslag: 83 μg per m3

  Amsterdam, Prins Hendrikkade 176  Uitslag: 80 µg per m3

  Amsterdam, Einsteinweg  Uitslag: 79 μg per m3

Niet aan de norm voldoen in Amsterdam o.a.:

  Amsterdam, Jan van Galenstraat 87  Uitslag: 65 μg per m3

  Amsterdam, Haarlemmerweg  Uitslag: 62 μg per m3

  Amsterdam, Weesperstraat 3-5  Uitslag: 61 / 54 μg per m3

  Amsterdam, Hoofdweg 137  Uitslag: 59 μg per m3

  Amsterdam, Amstelveenseweg 1052  Uitslag: 58 μg per m3

  Amsterdam, Rijnstraat  Uitslag: 57 μg per m3

  Amsterdam Noord, Meeuwenlaan (rotonde)  Uitslag: 56 μg per m3

  Amsterdam, Dam 20  Uitslag: 56 μg per m3

  Amsterdam Hoofddorpplein  Uitslag: 55 μg per m3

  Amsterdam, President Kennedylaan / Vechtstraat  Uitslag: 55 μg per m3

  Amsterdam, Amstel 144  Uitslag: 55 μg per m3

  Amsterdam, Overtoom 390  Uitslag: 55 μg per m3

  Amsterdam, Ceintuurbaan 338  Uitslag: 51 μg per m3

Volgens de Europese afspraken had Nederland inmiddels overal aan de fijnstofnorm moeten voldoen en per 2010 ook aan de norm voor stikstofdioxide (NO2). Uit vele lokale en nationale onderzoeken is gebleken dat Nederland hier niet aan zal voldoen.

De lucht moet schoner worden. Vooral in de dichtbevolkte gebieden. Dat zoveel mensen mee wilden doen aan dit onderzoek, laat zien dat luchtkwaliteit door veel mensen niet wordt ervaren als een probleem van Brusselse normen, maar als iets wat ze dagelijks raakt en dat van invloed is op hun kwaliteit van leven. Veel te vaak beschouwen bestuurders het als een spel met cijfers of een bureaucratisch obstakel voor hun ambities in asfalt en beton."

MEER BOMEN, MINDER AUTO'S!

Als er in Amsterdam Zuidoost nog tienduizenden bomen worden gekapt en het verkeer toeneemt, dan is dat een aanslag op de gezondheid van de bewoners.

Ook in wijken met laagbouw en eengezinswoningen zijn bomen een dringende noodzaak. Elk huis heeft zijn eigen stookinstallatie en in de herfst en winter bij windstil weer neemt de luchtvervuiling schrikbarend toe. Daar komt nog bij dat sommige gezinnen beschikken over meer dan één auto, soms drie, waardoor ook het verkeer een belasting wordt voor het milieu in deze wijken.

Zie ook hier.

© 2009