Parool: "De aardbei als symbool voor Amsterdam, kleding van brandnetels en het Amsterdam Food Center als marktplaats voor in de stad verbouwd voedsel: dat zijn drie ideeën uit de koker van de Urban Agriculture Summit.
De Amsterdamse Innovatie Motor (AIM) hield onder die naam een bijeenkomst over stadslandbouw, in samenwerking met Philips en Deloitte. De gemeente wil met winstgevende stadslandbouw meer voedsel verbouwen, met kortere lijnen tussen boer en consument."
Tuin&Landschap: "Rotterdam wil met de aanleg van buurtmoestuinen de stad groener maken en de leefomgeving verbeteren.
Rotterdam wil dat duurzaam geproduceerd voedsel voor een goede prijs beschikbaar is voor een brede laag van de bevolking. Door zelf aan de slag te gaan met het telen van groenten kunnen stadsbewoners gezonder eten tegen lage kosten. Ook helpt Rotterdam voedselproducenten uit de regio betere toegang te krijgen tot de stedelijke markt.
Zowel commerciële activiteiten om de stad, als niet-commerciële moestuintjes in de stad die beheert worden door buurtbewoners."
Het lijkt me duidelijk dat 'stadstuinbouw' als commerciële activiteit in een stad weinig te zoeken heeft. Rotterdam ziet dat goed, het gaat om buurtmoestuinen en volkstuintjes. Commerciële tuinbouw hoort op het platteland thuis, niet in de stad.
Trouw: "Meer marktwerking in de natuur, luidt het devies van de milieutop in Rio de Janeiro. De Boliviaan Pablo Solón, voormalig ambassadeur bij de VN, walgt ervan. Volgens hem moeten we respectvoller omgaan met de natuur.
Zowel het Unep-rapport als de voorlopige slotverklaring voor de conferentie bevestigen dat we op een milieucrisis afstevenen. Gek genoeg zoeken beide teksten de oorzaak in het ontbreken van het marktmechanisme in de natuur. Hun oplossing: de natuur kapitaliseren.
Natuurlijk gebeurt dat al lang, voegt hij er meteen aan toe, natuurlijke bronnen worden al sinds mensenheugenis gebruikt voor exploitatie. "Het nieuwe is alleen dat het nu niet meer gaat om tastbare producten, maar om functies van de natuur. De capaciteit van een bos, stuk grond of oceaan om CO2 op te slaan, de capaciteit van een bron om water te leveren, daar heeft nooit een prijskaartje aan gehangen. Door die elementaire processen verhandelbaar te maken, raakt het ecosysteem Aarde overgeleverd aan de grillen van speculanten."
Natuur&Milieu: "De uitspraken van het Europeesgerecht in Luxemburg in de zaken van Milieudefensie (luchtkwaliteit) en Natuur & Milieu (bestrijdingsmiddelen) vandaag zijn een doorbraak. De uitspraken maken de weg vrij voor milieuorganisaties om EU-besluiten te kunnen aanvechten op Europees niveau. De Europese Commissie heeft het verdrag van Arhus, dat het recht van burgers en milieuorganisaties regelt om bij de rechter aan te kloppen, niet goed toegepast.
Wat betreft luchtkwaliteit betekent het dat de Europese Commissie moet ingaan op de klacht van Milieudefensie dat Nederland ten onrechte uitstel heeft gekregen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen en dat hiervoor een goed plan moet liggen. Een belangrijk onderdeel van de plannen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen, is bijvoorbeeld het invoeren van de kilometerheffing. Dit is door het huidige kabinet juist tegengehouden. Stumpe: "Het uitstel heeft de luiheid van Nederland om luchtvervuiling aan te pakken beloond. Maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan zijn uitgebleven.
Ook klachten over te veel bestrijdingsmiddelen in ons voedsel moeten voortaan serieus worden bekeken en beantwoord door de Commissie, die dat tot nog toe weigerde."
Wil je in een stad eetbare producten telen, dan moeten de lucht en de grond er schoon zijn.
VroegeVogels: "Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 16 juli jl. unaniem het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, Geen Bijzaak, aangenomen om maatregelen te nemen die de bijensterfte in Noord-Holland tegengaan.
2012 is het jaar van de bij. Bijenhouders, fruittelers en natuurliefhebbers waarschuwen al jaren dat het slecht gaat met de honingbij en de wilde bijen. Een normale sterfte van de honingbij in de winter is ongeveer 8 procent, maar de laatste jaren ligt het sterftecijfer boven de 20 procent. En van de 350 wilde bijensoorten die in Nederland nog voorkomen zijn er 188 met uitsterven bedreigd.
De provincie gaat het Rijk oproepen het gebruik van de zeer giftige en nauwelijks afbreekbare groep insecticiden, de neonicotinoïden, te beperken en zo nodig te verbieden. Ook gaat de provincie een proef met bijvriendelijk bermbeheer uitvoeren. Bloemrijke wegbermen zijn niet alleen leefgebied voor wilde bijen maar vormen ook verbindingen tussen gebieden. Daarnaast gaat de provincie andere terreinbeherende organisaties, zoals gemeenten en recreatieschappen vragen hun terreinen ook bijvriendelijk in te richten."
Daar kan Groengebied Amstelland een voorbeeld aan nemen. Het Gaasperpark moet meer bloemen krijgen. Er staat tenslotte ook een bijenstal. De bijen hebben bloemen nodig. Ook mensen bloeien op in een groene omgeving. Wat Zuidoost en GGA nu doen is kapitaalvernietiging door natuur te misbruiken voor festivals die onze parken om zeep helpen.
Natuur is niet verhandelbaar!