RIVM: "De kwaliteit van oppervlaktewater kan als gevolg van klimaatverandering rond 2050 zodanig zijn verslechterd, dat het zonder extra maatregelen ongeschikt is om er drinkwater van te bereiden. De klimaatscenario’s van het KNMI geven aan dat er extreem lange droge perioden kunnen optreden. Tijdens deze perioden stroomt er minder water door de rivieren en neemt de invloed van lozingen door afvalwaterzuiveringen, landbouw en industrie op de waterkwaliteit toe. Dit blijkt uit onderzoek van Deltares en het RIVM."
RIVM: "Parken, grasvelden en tuinen zijn onmisbaar voor een gezonde, klimaatbestendige stad. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM naar de bijdrage van de bodem aan een klimaatbestendige en gezonde stad, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. “Groen in de stad is goed voor de gezondheid van mensen en helpt bij het omgaan met klimaatverandering”, aldus onderzoeker Jacqueline Claessens.
De klimaatverandering leidt tot extremen. Hitte- en droogteperioden, maar ook intensieve regenbuien zullen vaker voorkomen. Deze regenbuien kunnen wateroverlast veroorzaken, wat leidt tot overlopende riolen en ondergelopen kelders. Waar open bodem en groen is, kan water verdampen en zo zorgen voor verkoeling."
BinnenlandsBestuur: "Gemeenten onderschatten nog steeds de positieve invloed van openbaar groen op de leefomgeving. Aanleg en onderhoud van kwaliteitsgroen betaalt zichzelf dik terug in hogere huizenprijzen, lagere gezondheidskosten, minder vandalisme en afnemende (hitte)stress.
Park verzacht hittegolf
Dat stelt directeur Peter van Rooy van onderzoeksbureau Accanto. Hij ondersteunt hiermee het pleidooi van de Partij voor de Dieren om steden meer te vergroenen. Tijdens een hittegolf dreigt een wijk zonder park of ander groen voor veel ouderen onleefbaar te worden."
Vreemd genoeg dreigt er nu een kabinet aan de macht te komen dat tegendraads te werk wil gaan en weinig over heeft voor het groen.
Tuin&Landschap: "Tijdens de algemene financiële beschouwingen vandaag en morgen in de Tweede Kamer ruilen VVD en PvdA de eerder aangekondigde forensentax en de langstudeerboete in voor een maatregelenpakket, waarin ook duurzame maatregelen worden geschrapt.
Andere politieke partijen, vakbonden en reizigersorganisaties hebben wisselend gereageerd op het akkoord tussen de gedroomde coalitiepartijen, maar Groen Links is ronduit teleurgesteld dat de twee partijen 155 miljoen euro bezuinigen op de vergroening van de economie.
“Ik had gehoopt dat we in Diederik Samsom een groene bondgenoot zouden hebben, maar helaas blijkt dat een illusie te zijn”, aldus fractievoorzitter Jolande Sap van Groen Links. “Het eerste wat hij doet als onderhandelaar is de groene maatregelen uit het Lenteakkoord overboord gooien.”"
Amsterdam: "Op 19 september 2012 heeft de gemeenteraad de Windvisie vastgesteld. Met dit besluit heeft de gemeente Amsterdam de ambitie vastgelegd om het aantal windmolens in de komende jaren in en om de stad ongeveer te verdubbelen en ruimte te maken voor tot ca 250 MW aan opgesteld vermogen. Daarmee zou de gemeente via windmolens ongeveer een derde van alle huishoudens in de stad van elektriciteit kunnen voorzien."
LandschapNoord-Holland: "Binnenkort zijn floragegevens van 320 plantensoorten die in Noord-Holland groeien en bloeien beschikbaar.
Beschrijvingen, afbeeldingen en verspreiding kunt u vanaf eind 2013 terugvinden in de Noord-Hollandse flora-atlas.
Wij financieren een deel van de flora-atlas. Voor het overige deel zoeken wij nog sponsors. Daarbij hebben wij uw hulp hard nodig. Iedereen kan meedoen: bedrijven, verenigingen en particulieren."
InTheseTimes: "What is the value of delight, or joy, or a space where people come together?” asks Paul Chasan, an urban designer with the city of San Francisco. Chasan helps manage the city’s Pavement to Parks program, which promotes communal outdoor culture in underutilized urban spaces by creating “parklets”—miniature parks snuggled into one or two roadside parking spaces.
Parklets can range from a simple platform with metal tables and chairs to a collection of whimsical sculptures and horticultural landscapes. Since the program began in 2009, San Francisco has installed more than 35 parklets, and the trend has spread to other cities, from Long Beach to Boston.
Parklets arose out of a subversive intellectual movement that asks us to fundamentally alter our view of urban space—specifically, of the immense portion of most North American cities taken up by streets and sidewalks."