EenVandaag: "Nederland is wereldleider belastingvoordeel voor internationale bedrijven. Ons land is het op een na belangrijkste belastingparadijs voor multinationals. Megabedrijven in de voedings-, olie- en kledingindustrie vestigen zich ‘op papier’ in Nederland om te profiteren van ons gunstige belastingklimaat voor buitenlandse bedrijven. Nederland, belastingparadijs: wie worden daar beter van?
De Rolling Stones, U2, Boeing, US Steel, Walt Disney, Johny Walker: ze komen niet uit Nederland maar betalen hier wel hun belasting. Nederland verdient miljoenen aan de komst van dit soort multinationale bedrijven die een veilige haven zoeken omdat ze in eigen land hogere belastingen moeten betalen. Ze produceren hier niets, maar hebben een kantoor (‘postbus’) voor de belasting.
Nederland staat opnieuw bovenaan de wereldranglijst van ‘tax havens’, volgens een vandaag gepubliceerd onderzoek van ActionAid. En dat is goed voor de staatskas. Maar er kleven ook bezwaren aan. ‘Belastingparadijzen’ als Nederland, Ierland en Luxemburg ontrekken veel belasting aan de landen waar bedrijven hun werk doen. De Amerikanen zijn niet blij met Nederland en ook ontwikkelingslanden hebben kritiek op ‘tax havens’ als Nederland. Zij zien hun belastinginkomsten wegvloeien."
Miljoenen verdienen, terwijl je miljarden misloopt. Dat is niet echt positief. Dus dat de staatskas profiteert is een verkeerde voorstelling van zaken.
NIZA: "Het Niza/ActionAid rapport Addicted tot tax havens: The secret life of the FTSE 100 dat deze week is gepubliceerd, is aanleiding voor de Volkskrant om vandaag groots uit te pakken.
Vele ontwikkelingslanden raken jaarlijks door belastingvlucht drie keer zoveel geld kwijt dan dat zij ontvangen aan buitenlandse hulp.
Onder de kop 'Nederland belastingparadijs voor veel multinationals' bericht de krant over de belangrijkste conclusies uit het rapport. Vooral de positie van Nederland als doorsluisland en verdragsparadijs is twijfelachtig. Volgens het rapport staan in Nederland staan 1330 dochteronderneming geregistreerd van multinationals."
Volkskrant: "Shell en BP hebben meer dan 100 vennootschappen in het Caribisch gebied, waar geen druppel olie is te vinden."
NOS: "De vastgoedsector heeft de afgelopen jaren voor een miljard euro aan omzet niet gemeld bij de Belastingdienst.
Uit onderzoek van de fiscus blijkt dat onder meer makelaars en pensioenfondsen voor honderden miljoenen euro's aan belastingen hebben ontdoken. Soms werden stromannen ingezet of werd er gesjoemeld met de waarde van vastgoed om de fiscus om de tuin te leiden.
De Belastingdienst deed sinds 2007 grootschalig onderzoek naar belastingontduiking en fraude binnen de vastgoedsector. Daarbij hebben 600 bedrijven voor 330 miljoen euro aan boetes en naheffingen gekregen. Acht keer werd de FIOD ingeschakeld, zoals bij de Klimop-zaak, de miljoenenfraude rond het Philips Pensioenfonds en het Bouwfonds."
De hardwerkende burgers moeten boeten voor de graaizucht van onze captains of industry (een betere benaming zou zijn 'robber barons'). Van bezuinigen is geen sprake bij de top. En Rutte wil terug naar het neoliberalisme van honderd jaar terug. In verpleeghuizen worden mensen op de meest schandalige manier verwaarloosd, maar de salarissen van de top stijgen nog steeds. Ziekenhuizen zijn niet eens meer in staat hun operatiekamers bacterievrij te houden. Onder het mom van bezuinigingen worden in de Amsterdamse gemeenteraad gratis iPads uitgedeeld. Met andere woorden, er is een anti-democratische neoliberale revolutie aan de gang zonder weerga.