2010: "In het boek ‘De Nederlandse biodiversiteit’ wordt de complete Nederlandse biodiversiteit beschreven, 47.800 soorten in totaal.
Nederland is het enige land ter wereld met een dergelijk uitgebreid naslagwerk van de complete biodiversiteit. Dit basisdocument is in eerste instantie bedoeld voor iedereen die in natuur geïnteresseerd is. Het biedt daarnaast aanknopingspunten voor het opstellen van natuurbeleid en het uitvoeren van natuurbeheer."
Nederland mag dan aan de kop lopen met dit naslagwerk, maar dat betekent nog niet dat het koploper is in biodiversiteit. Dit boek mag niet de indruk wekken dat we er zijn. De biodiversiteit is nog steeds bedreigd en gaat zelfs achteruit. Misschien kan dit boek helpen om de belangstelling levend te houden.
Dieren: "Van elke soortgroep die in ons land voorkomt, is minimaal een derde van de soorten bedreigd. Ten opzichte van 1700 is minder dan 15 procent van de biodiversiteit aanwezig. Wat betreft de bescherming van leefgebieden en soorten bungelen we bovendien onderaan de lijst van Europese landen.
Als we een vergelijking maken met de situatie rond 1700 dan is de biodiversiteit met 87 procent afgenomen. De afname is aanzienlijk groter dan elders in Europa, waar 52 procent verloren is gegaan. Wereldwijd is 27 procent verdwenen. Dat Nederland het niet goed doet, wordt ook duidelijk als je kijkt naar de bescherming van soorten en leefgebieden die volgens Europese afspraken beschermd moeten worden (Habitat- en Vogelrichtlijn). Voor minder dan 30 procent van de soorten is de situatie in ons land gunstig. Daarmee nemen we de zevende plaats van onderen in op de Europese ranglijst. Als het gaat om de instandhouding van leefgebieden staat Nederland zelfs vierde van onderen. Minder dan 10 procent van de leefgebieden verkeert in een gunstige staat. Ook de realisering van de Ecologische Hoofdstructuur verloopt niet bepaald voorspoedig. De verwerving van nieuwe natuur ligt momenteel op nog maar 60 procent ten opzichte van de doelstelling. Van de gebieden die al verworven zijn, blijkt nog maar iets meer dan de helft afdoende ingericht te zijn. En in het huidige politieke klimaat hoeven we voorlopig ook geen verbetering of grootse daden te verwachten."