Gisteravond is op initiatief van dhr. Jaensch (wethouder stadsdeel Zuidoost) een rondleiding georganiseerd met de organisatie van het Amsterdam Open Air festival bedoeld voor omwonenden en belangstellenden om de plekken te bekijken waar podia en andere voorzieningen geplaatst zullen worden voor het festival op 4 juni.
Op bovenstaande foto ziet u de organisatoren van dit Amsterdam Open Air festival. Nee, het zijn geen criminelen, maar er is een reden voor de balkjes voor hun ogen. Al meteen bij de introductie toen ik mijn Flip-cameraatje even aanhad voor een beeld van de opkomst, werd door het alfavrouwtje van AOA een beschuldigende vinger naar mij uitgestoken, en kwam een betamannetje naar mij toe met de mededeling dat er niet gefilmd mocht worden. Dat is vreemd, dit is een openbare rondleiding speciaal bedoeld om mensen te informeren. We hebben hier toch niet te maken met een maffia die geen pottenkijkers wil? Misschien wel met een arrogante muziekcultuur die denkt alle reglementen te kunnen overtreden als een en ander hun niet aanstaat. Er waren meerdere mensen die foto's en video's maakten. Ook de heer Jaensch, en vreemd genoeg ook de jongedame in kwestie. Dus waar maakte zij zich druk om? Het kwam wel behoorlijk intimiderend over, vooral als je daarna nog te horen krijgt dat zij ervoor kan zorgen dat mijn eerdere video op YouTube (zie mijn post van 21 april) verwijderd zou kunnen worden. Het zal zo'n vaart niet lopen, maar het typeert wel het sfeertje in de scene. Er gaat veel geld om en negatieve publiciteit is niet welkom. Dat het hier gaat om vrijheid van meningsuiting en informatie van bewoners van Zuidoost is bij hen duidelijk geen prioriteit. Vreemd genoeg werden andere organisaties zelfs uitgenodigd om opnamen te maken tijdens de opbouw van het festival. Heel vreemd allemaal. En onnodig om gisteravond zo'n incident te creëren. Had beter gekund. Zo ga je niet met de omwonenden om.
Maar goed, we kregen dus te zien wat waar komt te staan en welke veranderingen er aan het park aangebracht gaan worden om dit megagebeuren mogelijk te maken. Om te beginnen is al flink gesnoeid aan de bomen, wellicht om te verhinderen dat festivalbezoekers in bomen gaan klimmen. Wat is het leuke van een park? Dat de bomen met hun takken laag over het water hangen, bijvoorbeeld; dat schept een esthetisch mooi beeld met variatie. Dat zijn we dus al kwijt. Groengebied Amstelland is al te graag bereid het groen ondergeschikt te maken aan de commercie.
Verder zullen ook de toegangen tot een paar veldjes met podia worden verbreed. Dat houdt in dat een deel van de hagen verwijderd zal worden. Hoe meer ik het bekeek hoe sterker mijn overtuiging werd dat het Gaasperpark geen geschikt terrein is voor een festival van deze omvang. Er komen heel veel kraampjes en bars die spullen, eten en drinken verkopen. Alle terreinen met podium hebben een beperkte grootte. De wegen naar de andere podia zijn smal. Er zal dus een groot volume jongeren (vaak met een glaasje op of erger) door die smalle weggetjes geleid moeten worden, en dat in éénrichtingsverkeer. Eenmaal op het festivalterrein is er geen uitweg meer mogelijk. Men spreekt van 10.000 bezoekers, maar andere bronnen hebben het over 12.500.
Wie het kaartje van het terrein bekijkt ziet dat er heel wat commerciële bedrijven meedoen, voor verkoop van ik weet niet wat allemaal. Een paar namen: Smirnoff, Sweetwheels, Heinz, poffertjes, sigaretten, Jägermeister, Ben&Jerry's, Moet Champagne, Ola, Unity, Pomms, PUIDI, Burgermeester, Beppo ala Casa, Eetfabriek, Paardenkracht, Lightcoach, Tequila, etc. Bars overal natuurlijk.
Klik kaartje voor vergroting (pdf)
(met dank aan Sjoerd Wynia)
Dat Groengebied Amstelland nog iets gaat verdienen aan deze muziektornado, zeven podia die een hele dag hun versterkte bassen de omgeving inblazen, lijkt mij uitgesloten. Er zullen waarschijnlijk meer kosten dan baten zijn. Alleen al het bovengenoemde snoeien heeft al duizenden euro gekost. En als bomen beschadigd worden, wat hoogstwaarschijnlijk het geval zal zijn met meer dan 10.000 bezoekers, dan zie ik nog geen vergoeding of vervanging daarvoor. Extra inkomsten genereren voor Groengebied Amstelland is een fabeltje. De opbrengst gaat naar een gestaffelde reeks organisaties die hierbij betrokken zijn, met een paar individuen die bijzonder veel profijt eruit halen.
En als ik ergens Sjoerd Wynia (directeur van Club Air en initiatiefnemer van het festival) dit hoor zeggen, dan krijg ik toch een onprettig gevoel: “Het is vaak slikken of stikken. Als organisatie zit je in een moeilijke positie. Vergunningen zijn nou eenmaal onderdeel van je onderneming. Als je een locatie verliest heb je een probleem. Maar helemaal meegaan in de War on Drugs is ook geen optie want drugs en feesten zijn nou eenmaal met elkaar verbonden. We zitten in een samenleving die drugs gebruikt en dat zich manifesteert op feesten. De laatste jaren neemt de irritatie rondom het uitvoeren van het Zero Tolerance beleid echter wel toe bij bezoekers en men durft de mond nu ook open te doen. Maar de meeste mensen weten niet eens waar ze naar toe moeten om te klagen. En degene die zijn aangehouden met drugs op zak zijn blij dat ze ervan af zijn door meteen de boete te betalen.”
Dit festival zal het Gaasperpark grondig aantasten wat betreft fauna en flora. En dat voor één dag muziekgeweld dat ook elders plaats had kunnen vinden waar geen overlast veroorzaakt wordt. En ook de omwonenden ondervinden overlast. Het zal ook geld kosten voor ons stadsdeel of de gemeenschap, zeg maar de belastingbetaler, want er wordt intensief politie, brandweer en EHBO ingezet. Er wordt dus een extra risico gecreëerd op allerlei gebied, veiligheid, gezondheid, en dat moet door de belastingbetaler opgevangen worden. Dan spreek ik nog niet van de aanslag op de gezondheid van de bezoekers door het decibelgeweld, of van onderling bezoekersgeweld, drugsgebruik en het gevaar voor dronken bezoekers om in waterpartijen te vallen waar hulp niet meteen bij kan.
Ik vind het schandalig dat Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost zich lenen voor een commerciële onderneming van deze omvang die noch voor het stadsdeel noch voor GGA veel voordeel oplevert. We weten allemaal dat het volproppen van parken met mensen tot excessen leidt. Ik hou mijn hart vast. Dat een natuurpark als het Gaasperpark te grabbel gegooid wordt voor een paar uur uitspattingen van jongere jongeren is niet te tolereren. Wij hebben al zo weinig groen in Nederland en nu wordt het nog ten dienste gesteld van de commercie die lak heeft aan wat er groeit en bloeit en lak heeft aan de wensen van de omwonenden.
Dit stuk haag gaat weg.
In een gesprek met de jongedame van de foto bovenaan was ik nog zo naïef om hun integriteit als muziekliefhebbers als vaststaand te beschouwen, maar de ervaring van gisteravond was heel onprettig. Hier gaat het niet meer om mensen die leuk muziek willen maken en lekker door de bol willen gaan, maar dit is een lean, mean, money-making machine. En dat heeft nadelen en kwalijke gevolgen. De gemeenschap profiteert er totaal niet van. De huidige politiek faciliteert nog steeds uitsluitend het bedrijfsleven en zorgt er tegelijk voor dat de gemeenschap moet opdraaien voor de kosten en lasten en dat de baten zowat geheel afvloeien naar de muziekindustrie. Er is een geschikter terrein voor dergelijke festivals, namelijk bij de Arena. Dus het is geen kwestie van het ontzeggen van hun muziekgenot. Maar de organisatie moet zich wel realiseren dat ze flink veel overlast veroorzaken.
Dan is er nog de kwestie van de inspraak. Die is ronduit belabberd. Er kwam een kennisgeving en daarin stond dat het ging om de oostoever van de Gaasperplas. Dit is duidelijk de noordoever. Met andere woorden, de bewoners zijn foutief geïnformeerd. Tot de dag dat belanghebbenden een bezwaar kunnen indienen, dat is over een goede week of zo als de vergunning is verleend, kunnen de plannen van het Amsterdam Open Air festival nog aangepast en veranderd worden. Een zienswijze indienen over een situatie die je onmogelijk al volledig kunt kennen is een onmogelijkheid.
Tot zes weken na het verlenen van een vergunning kunnen bezwaren ingediend worden. Dat zou in feite neer kunnen komen op het indienen van een bezwaar nadat het festival al heeft plaatsgevonden. De enige serieuze mogelijkheid om dit festival tegen te houden is dus een gerechtelijke spoedprocedure. Dit is de manier waarop men omwonenden buiten spel zet en in het ongewisse laat over het wat en waar. Het rammelt aan alle kanten. Als je aan de beleidsadviseur in deze van stadsdeel Zuidoost een bezwaar stuurt, dan krijg je een pdf toegestuurd met de betreffende wetten en reglementen. Maar het is duidelijk dat het stadsdeel diezelfde wetten en reglementen al heeft overtreden door een foutieve kennisgeving de wereld in te sturen. Er wordt alles aan gedaan om de bewoners een festival op te dringen, maar de openheid en inspraak zijn een wassen neus, dus puur proforma.
Het festival is nu al uitverkocht. Dat zou kunnen betekenen dat er inderdaad 12.500 kaarten zijn verkocht. De opbrengst loopt in de honderdduizenden euros. De overlast is navenant. Wij zijn dus in feite voor een voldongen feit geplaatst. Ook al doet de heer Jaensch nog zoveel moeite om onder andere deze rondleiding te organiseren, het is en blijft een doekje voor het bloeden. Festivals van deze omvang horen niet thuis in het Gaasperpark.