NBP: Pensioenmanifest
Harde conclusies en noodzakelijke ingrepen
1. Het Nederlandse pensioenstelsel, gebaseerd op solidariteit tussen de generaties, is een verworvenheid die met kracht verdedigd moet worden. Daartoe dienen tekortkomingen en misstanden urgent aangepakt te worden.
2. Jarenlang zijn er te lage pensioenpremies betaald door het systematisch te laag inschatten van risico’s. Juist in goede tijden kan en moet een kostendekkende premie betaald worden.
3. Pensioenen vertegenwoordigen uitgesteld loon en spaarloon, en zijn collectief eigendom van de deelnemers in de fondsen. Het zelfs niet kunnen uitbetalen van nominale pensioenen is een gevolg van wanbeleid en dus onacceptabel. Publiek onderzoek naar en openheid over dit wanbeleid zijn vereist.
4. Ouderen zijn de basis, de hoeksteen en het cement van de samenleving en welvaart, die mede door hen tot stand is gebracht. Zij hebben het niet verdiend de schuld te krijgen van crisis en tekorten. Men moet stoppen met het te pas en te onpas blijven hameren op de vergrijzing als bron van alle kwaad, waardoor ouderen tot zondebok gemaakt worden.
5. Het achterwege blijven van indexatie, met aanzienlijk cumulatief koopkrachtverlies als gevolg, is onaanvaardbaar. Pensioenen moeten worden geïndexeerd met de inflatie. De toezichthouder moet dit dwingend opleggen aan de pensioenfondsen. Desnoods moeten werkgevers en overheid worden gemaand tot bijstorting, zeker als het ‘afstempeling’ van de aanspraken betreft.
6. Gepensioneerden zijn aandeelhouders in en mede-eigenaren van de pensioenspaarpotten, maar hebben daarover geen snars te vertellen. Zij moeten eindelijk de invloed te krijgen die hen door werkgevers en vakorganisaties onthouden is. Een eerste stap naar volwaardige medezeggenschap is proportionele vertegenwoordiging in besturen en deelnemersraden. Bij belangrijke beslissingen is instemmingsrecht vereist.
7. Het financieel toezicht op de pensioenfondsen dient transparant en adequaat te worden. Er moet veel meer rekening worden gehouden met het lange termijn karakter van pensioenfondsen.
8. De gebrekkige begrotingsdiscipline in de Eurozone bedreigt het Nederlandse pensioenstelsel. Daarom is handhaving van het stabilisatiepact een absolute voorwaarde.
9. Gepensioneerden staan vooral politiek buitenspel en vormen een sluitpost van het economisch beleid. Ouderen in Nederland doen er daarom verstandig aan zich te verenigen in strijdbare belangenorganisaties, zoals de NBP, die specifiek hun belangen vertegenwoordigen. Van vakorganisaties hoef je dat niet te verwachten.
10. De in goede tijden door werkgevers (waaronder de overheid) aan pensioenfondsen onttrokken middelen dienen onverwijld teruggestort te worden. De financiële gezondheid moet worden hersteld om afstempeling te voorkomen en indexatie mogelijk te maken.