Pesticiden en bijensterfte


Trosradar: "Al jaren sterven er meer bijen dan gebruikelijk in de winter. Normaal gesproken overleeft zo’n tien procent van de bijen het niet, de laatste jaren gaat twintig tot zelfs dertig procent van de bijen dood in de winter. Deze sterfte vindt niet alleen plaats in Nederland.

Ook in de rest van de wereld is de sterfte veel hoger dan gebruikelijk. Dat heeft vergaande consequenties. Voor tachtig procent van onze gewassen zijn we afhankelijk van bestuivende insecten zoals honingbijen. Worden deze gewassen niet meer door bijen bestoven, zal ons voedsel veel duurder worden. Markus Imhoof maakte een indrukwekkende film (More than honey) over de mysterieuze wereldwijde bijensterfte."

Greenpeace: "Bijen bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons. Helaas zijn veel nieuwe bestrijdingsmiddelen levensbedreigend voor de bij."

petitie bijen

Tuintips voor tuinieren

Bijenhouders: "Staatssecretaris Sharon Dijksma vindt het van groot belang dat de betrokkenen bij elkaar komen en met elkaar in discussie gaan over de breed gedeelde zorg over bijensterfte en daartoe organiseert ze op 23 april

Bij elkaar: debat over bijensterfte en gewasbeschermingsmiddelen.

Het debat zal op dinsdag 23 april plaatsvinden, vanaf 15.30 uur bent u welkom in New Babylon Meeting Center te Den Haag (nabij den Haag CS)"

bijenstal
Bijenstal Gaasperpark

Imker Vincent van de bijenstal in het Gaasperpark heeft het volgende te melden: "Op de Gaasperplas zijn er zes volken de winter ingegaan, waarvan er één is overleden. Een ander (levend) volk heb ik weggehaald en naar een andere plaats gebracht ter vervanging van een dood volk bij de Nieuwe Meer. Dus er staan nu vier levende volken op de Gaasperplas.

1 op de 6 volken overleden ligt onder het landelijke gemiddelde van 23 % vorig jaar. Normale bijensterfte is ongeveer 10%. Dus het is jammer, maar ik hoef niet te klagen. Helemaal met dit rare voorjaarsweer, waarbij de natuur ruim een maand te laat is met de voorjaarsbloei. Het had nog erger kunnen zijn met de bijensterfte door dit rare weer.

Ik neem aan dat Groengebied Amstelland, de beheerder van de Gaasperplas, geen round-up gebruikt voor onkruidbestrijding. Volgens mij is de meerderheid van Nellestein ook bewust genoeg om niet met chemische bestrijdingsmiddelen te werken. Dat is wel de directe omgeving (tot 3 km) waar de bijen van de Gaasperplas op foerageren. 

Goed dat de kijkers naar Radar opmerkzaam gemaakt zijn op de middelen die ze veelal onbewust kopen bij de tuincentra die wellicht schadelijk kunnen zijn voor het insectenleven (waaronder de bijen).

Ik hoop dat het weer echt snel voorjaar wordt binnenkort, zodat we weer kunnen genieten van de 'Bijlmer bloemenhoning'. een regenbuitje zou mooi zijn om alles weer in bloei te krijgen."

© 2009