Stadsdeel Zuidoost bedelft zijn inwoners onder plannen alsof het manna van de hemel is. We hebben het Natuurplan, het Grasplan, en nu het Bomenplan. De plannen ploffen de pan uit. Maar het is nog een hele heksentoer om de plannen ook daadwerkelijk te pakken te krijgen. Daarvoor moeten je e-mailen, bellen en ter inzage tijgen, wat soms niets oplevert. Het Bomenplan, met als werktitel Smakelijk Zuidoost, lijkt een zeldzaam stuk te zijn, dat enkel voorkomt in bepaalde habitats in het stadsdeelkantoor. Wie een exemplaar ervan aantreft gelieve dit subiet te melden.
Gisteravond is het Grasplan besproken. Ik heb begrepen dat het nog naar de raad moet ter vaststelling.
ZO: "Bij de heroverwegingen die in het bestuursakkoord zijn afgesproken is het vervangen van struiken door gras als taakstelling opgenomen. Deze maatregel moet met ingang van 2012 een jaarlijkse besparing van € 100.000 opleveren op de groenonderhoudskosten. Deze besparing is verwerkt in de begroting voor 2012.
Om de besparing te realiseren dienen ongeveer 30.000 m2 aan struiken te worden gerooid. Op deze plek wordt gras ingezaaid. De totale oppervlakte aan struiken bedraagt 382.850 m2 zodat door de bezuinigingmaatregel bijna 8% van het areaal aan struiken verdwijnt."
Het is al duidelijk dat het een ordinaire bezuiniging is, of tenminste dat is de bedoeling. Of dat inderdaad neerkomt op een bezuiniging is nog de vraag. Het houdt in elk geval weer een aantasting in van het groen en de omgeving. Het is zeer lucratief voor het maaibedrijf.
Wat betreft mijn ingestuurde zienswijze over het grasplan en de beantwoording daarop: Het bestuur hehaalt gewoon zijn standpunten en doet beweringen die geen steek houden.
Mijn zienswijze: "Het rooien van 30.000 m2 aan struiken heeft ook een milieu-effect. Is dit bestudeerd? Bovendien komt er een verdere aantasting van de luchtkwaliteit door de openheid van de aangepaste ruimte waardoor uitlaatgassen van auto's makkelijker de woonhuizen bereiken."
Beantwoording: "De indiener van deze zienswijze gaat er ten onrechte vanuit dat Gras geen bijdrage levert aan de luchtkwaliteit. Om gras het hele jaar CO2 afvangt is het effect aanzienlijk en zeker in de winter groter dan het effect van beplanting. Daarnaast belemmert gras de luchtstromen niet waardoor er minder uitlaatgassen en stofdeeltjes in de straat blijven hangen."
"In grasland wordt veel koolstof opgenomen. Bovendien is er veel grasland in Nederland, ruim een kwart van het totale oppervlak. Maar grasland helpt onder normale omstandigheden niet om de hoeveelheid CO2 in de lucht te verminderen.
De hoeveelheid CO2 die wordt vastgelegd is ongeveer even groot als de hoeveelheid CO2 die vrijkomt. Het gras haalt CO2 uit de atmosfeer als het groeit. Maar de opgenomen koolstof komt binnen afzienbare tijd weer vrij als CO2 als het gras afsterft of door de koe als energiebron wordt verbruikt. In Nederland wordt geen verandering waargenomen in de hoeveelheid vastgelegde koolstof in de bodem. Er wordt dus onder normale omstandigheden en bij een constant areaal grasland geen extra koolstof vastgelegd in de bodem."
Als er elke twee weken gemaaid wordt dan is de CO2 opvang van gras te verwaarlozen want men staat niet toe dat het gras groeit. Bovendien laat men gemaaid gras liggen, wat is bedoeld als verrijking van de grond, een soort bemesting, waardoor alle CO2 weer in de lucht afgegeven wordt. Sterker nog:
Scientias: "Grasvelden dragen bij aan broeikaseffect
De gedachte dat grote grasvelden in een stedelijke omgeving het vrijkomen van CO2 tegengaan, is in een wetenschappelijk onderzoek radicaal van tafel geveegd. Uit de resultaten blijkt dat de totale uitstoot zelfs lager zou zijn als de groene velden niet zouden bestaan. Dat heeft alles te maken met het onderhoud.
Bij het onderhoud van de velden komt namelijk meer CO2 vrij dan het gras uit de lucht haalt. De bemesting, het maaien, de bladeren wegblazen en andere vormen van onderhoud brengen vier keer meer CO2 in omloop dan het gras kan opslaan. Dat blijkt uit onderzoek."
Het RIVM onderzoek dat men aanhaalt (zie Raadscommissie ROVB 13 september - Grasplan) is gebaseerd op metingen op bepaalde punten die niet representatief zijn voor een normale beplanting in woonwijken. Men gaat ervan uit dat het verspreiden van de luchtvervuiling over een zo groot mogelijk oppervlak, om een verdunning te krijgen, de beste oplossing is. Dat is onzin. Men moet de vervuiling op de wegen aanpakken door voldoende bomen te planten langs de wegen (daar kan het Bomenplan weer rekening meer houden) die deze vervuiling plaatselijk vasthouden én verwerken. Het verspreiden van luchtvervuiling is een lapmiddel.
Enkel vlindercorridors waarbij het gras hoger mag groeien samen met een variatie aan bloemen en de vervuiling door maaiactiviteiten maar een of twee keer per jaar plaatsvindt, kunnen een bijdrage leveren aan de luchtzuiverheid.
Resultaat van maaien langs het Jan Schaeferpad
Als Groengebied Amstelland elk jaar weer meer en vaker groene velden gaat maaien en het gemaaide gras laat liggen, zoals dit jaar in augustus weer gebeurde langs de zuidoever van de Gaasperplas, dan krijg je in plaats van bloemen die ideaal zijn voor vlinders en bijen, een zinloos grasveld (waar geen mens op gaat zitten) en waar de bijzondere plantengroei (ik denk aan rietorchis, brede wespenorchis, enz.) uitgeroeid wordt. Bestaat een terrein daardoor uitsluitend uit gras dan is men weer verplicht om elke twee weken te maaien. En dat kost geld en veroorzaakt luchtvervuiling (want die maaimachines zijn zeer vervuilend).
De beantwoording over de luchtstromen is te gek om los te lopen. De luchtvervuiling stroomt over grasvelden vrij naar de huizen en wordt niet opgenomen door het gras dat eigenlijk veel te kort gehouden wordt om van enig nut te kunnen zijn.
Wat de kosten betreft, het onderhoud van struiken en plantsoenen met bomen is altijd al heel miniem geweest, ook het opruimen van zwerfvuil. Dat is de realiteit. Dus veel besparing kan het grasplan daarbij niet opleveren. Het zwerfvuil zal nu vaker geruimd moeten worden wil men de open grasvelden netjes houden, tenzij het de bedoeling is dat ook dat niet aangepakt wordt.
Wat sociale veiligheid betreft, die is het grootst in groengebieden. Delinquenten willen een open gezichtsveld om hun slag te kunnen slaan en snel te kunnen verdwijnen zonder verrassingen elke paar meter. Ook hierover blaast het bestuur luchtbellen.
Het inzaaien van bloemenmengsels daarentegen is een prima initiatief.