Politieke muizenissen

Byob
Klik voor vergroting

Een paar dagen geleden zag ik op Salto TV het programma Calypso TV, het programma voor Hindoestanen in Amsterdam. In de uitzending zaten mevrouw Mala Eckhardt, de heer Narish Parsan, en een lijstduwer. De eerste twee zijn hier breed bekend in Zuidoost als raadsleden. Wat ik in de uitzending hoorde deed mijn oren flapperen. De heer Parsan gaf mensen die niet gingen stemmen het advies om hun stembiljet niet weg te gooien. De lijstduwer zei het nog duidelijker; wie niet ging stemmen moest het stembiljet doorgeven en anderen machtigen. Betekent dat dat straks twee groepen Surinamers (de fractie Parsan en de fractie Dalgliesh) de Bijlmer gaan afschuimen om stemmen te ronselen? Wat zou dan de prijs zijn waartegen een stembiljet van eigenaar wisselt? Onverkwikkelijke ontwikkelingen?

Er zijn ook verschillende meningen in omloop over de bevoegdheden van de komende bestuurscommissies. De stad meent dat veel bevoegdheden teruggaan naar de stad, maar hier in Zuidoost hoor ik precies het tegenovergestelde. Dat wordt nog wat. En als straks voorzitter Herrema er niet meer is om orde op zaken te stellen in het bestuur dan vrees ik het ergste. Laten we eerlijk wezen een bestuur met overwegend Surinamers zal er niet veel van terecht brengen. Dat gaat fout. Er lopen hier in Zuidoost veel te veel Zurinamers, u weet wel, het soort dat enkel en alleen zijn eigen achterban (financieel) opstuwt in de vaart der volkeren. Laatst zat ik in een bewonersoverleg waar zoals gebruikelijk zeer weinig Surinamers belangstelling voor hebben; er zat ook één Surinaamse mevrouw bij (op enige meters afstand van de groep weliswaar) die pontificaal verklaarde dat zij hier niet bijhoorde (maar ze bleef er wel bij zitten). Vreemd allemaal. En u kent zeker wel Surinamers die er openlijk voor uitkomen dat zij enkel opkomen voor Surinamers (en hun eigenbelang natuurlijk) en dat Surinamers voorgetrokken moeten worden. Dat riekt al aardig naar discriminatie. Dat is een reëel gevaar hier in Zuidoost, waardoor het samenleven hier ernstig belemmerd kan worden. Van de Surinamers die zich verwaardigen om contacten te onderhouden met witte mensen is Roy Ristie een welkom voorbeeld. De rest reageert niet op e-mails.

Volgens de heer Parsan krijgen de bestuurscommissies meer taken. Luistert u zelf. Hoe zit dat nu eigenlijk?


Veel bezoekers heeft hij nog niet gehad. Eén like. De politieke partijen zijn niet erg in trek meer bij de kiezers. De PvdA kan een flinke klap verwachten bij de verkiezingen. De VVD ook. Hier in Zuidoost is het een zooitje. Maar is het in de centrale stad beter? Ik denk het niet. Gemeenteraadsleden zijn ervan overtuigd dat het hier een zooitje is. Dat is het enige wat ze dan van Zuidoost weten. Maar hier in Zuidoost heb je toch contact met raadsleden en bestuurders op een manier die af en toe toch problemen kan oplossen. We hebben hier ook een app (iPad) om de beraadslagingen te kunnen volgen. Documenten staan op het internet. Inzage in stukken ter plekke op het stadsdeelkantoor is inderdaad (en nog steeds) een groot probleem. Men ziet liever geen mensen die inzage vragen; dat is blijkbaar ongebruikelijk voor Surinamers en andere ambtenaren. Maar de stad heeft geen app en ik vraag me ernstig af of de gemeenteraadsleden enig idee hebben van wat zich hier in Zuidoost allemaal afspeelt. De hoorcommissies zijn een lachertje. Het resultaat is zowat altijd dat de burgemeester gelijk krijgt. Hij had zich voor zijn burgemeesterschap als advocaat al heel verdienstelijk gemaakt als verdediger van de belangen van de dubieuze kunsthandel Gmurzynka. Gewoon afschaffen die hoorcommissies. In Amsterdam heerst nog steeds een regentesk bestuur, dat vaak lak heeft aan afspraken en regels die provinciaal of nationaal gelden. En dat jammer genoeg niet ten gunste van de bewoners maar van een bemiddelde nomenklatura.

Door een opeenvolging van fouten is de SP in Zuidoost uitgeschakeld. Zeer jammer, want een sterke oppositie is er niet. Henk de Boer is door zijn partij, het CDA, teruggefloten. GroenLinks heeft zich laten inkapselen met een zetel in het bestuur. Urwin Vyent kreeg laatst nog van Henk de Boer het stempel 'onschuldig' opgedrukt, maar hij bedoelt waarschijnlijk 'onnozel', zoals in de bijbelse term 'onnozele kinderen'. En OZO, ja die zien ook niet echt de noodzaak om de raad te houden aan bestemmingsplannen. Noush Saranjam van Nieuwe Stijl Socialisme heeft een voorzitterschapje van een commissie gekregen en weert zich kranig om zich duidelijk te maken in de raad. De heer Bissesar catert enkel voor de Bijlmer. De ongekroonde prins van de raad is nog steeds de heer Jaensch. Mijn politieke overtuiging staat diametraal tegenover die van dhr. Jaensch, maar het moet gezegd, hij is een rasechte politicus. Hij is bereikbaar en is zeer actief. Het is alleen jammer dat ook hij enkel catert voor zijn eigen neoliberale achterban. Vriendjespolitiek alom dus hier in Zuidoost. Bestuurders die het belang van de hele bevolking voor ogen hebben moeten nog geboren worden. Intussen stijgt de armoede.

wildersnexit

Als we de landelijke politiek bekijken dan worden de problemen nog groter. Geert Wilders wil Nederland uit de EU want ons geld zou verdwijnen naar de Grieken. Dat is onzin natuurlijk. Dat zoveel mensen achter de onzinnige ideeën van Wilders aanlopen is verbijsterend. Wilders kent de feiten niet. Er gaat geen geld naar de Grieken, die worden juist op allerlei manieren kaalgeplukt. Het geld gaat naar de banken, meneer Wilders, en niet de Griekse banken, maar de buitenlandse, onder andere de Nederlandse, die flink veel geld verdiend hebben met de crisis in Griekenland. Als het geld naar de Grieken ging om hun economie op te peppen zou dat nog zin hebben, maar niet als het geld verdwijnt in de bodemloze put van insolvente buitenlandse banken. Realiseert Wilders zich wel dat als de buitenlandse schuldeisers van Griekenland geen geld meer krijgen ook Nederland en de hele EU over de kop gaat? Overigens is het immigrantenbeleid van Wilders nogal bekrompen. Hij gooit alle kommer en kwel op de immigranten, maar hij doet niets voor een eerlijk globaliseringsbeleid dat ervoor kan zorgen dat alle landen in staat worden gesteld hun eigen economie op te bouwen waarbij uitbuiting en speculatie door andere landen wordt verboden. Ja natuurlijk dat in die uitgebuite landen de bevolking weg wil. Hou die mensen in hun eigen land door het scheppen van een faire handelspolitiek.

Nederlandse banken duwden Griekenland dieper in crisis.

We zijn nu toch met internationale politiek bezig, dus nog even dit. In Nederland is iedereen homo. Dus wij zijn erg voorop met tolerantie wat dit betreft. In Rusland zijn ze nog niet zover. Maar ja, hoe komt dat zo? De Russen moesten zonodig democratisch worden en vrij zijn. Poetin heeft ervoor gezorgd dat de oligarchen die de grondstoffen van Rusland van een bezopen Russische regering hadden gekregen en ingepalmd weer ten goede kwamen aan de hele bevolking. Dat is wat een goed staatsman moet doen. Nederland, en daarmee bedoel ik de Royal Dutch Shell en de Unilever, zagen hun buit al verdwijnen, en de hele koude oorlogsmachine werd weer in gang gezet. Van de Telegraaf tot VN werd Rusland weer de vijand. Het handvat daarvoor was zeer welkom het Russische homobeleid.

Mogen de Russen eindelijk hun eigen mening kenbaar maken dan is het weer niet goed. De Russische Orthodoxe Kerk heeft nu weer de vrijheid om zijn macht uit te breiden en fundamentalistisch tekeer te gaan tegen homo's. De bevolking heeft ook de vrijheid gekregen om zich hierover te uiten. En wat gebeurt er? Die is ook tegen homo's. Dat mag natuurlijk niet volgens het Westen dat nog steeds niet begrijpt dat heel Rusland zich belazerd heeft gevoeld door de kapitalistische ravage en shocktherapie die het Westen in Rusland aan het uitwerken was. De reactie liet niet op zich wachten. Rusland heeft terecht een hekel gekregen aan de tirannieke inval van het Westerse kapitalisme dat het land bijna tot de bedelstaf had gekregen. Poetin handelt gewoon democratisch door te luisteren naar het volk en dat heeft momenteel een hekel aan homo's. Zoveel inzicht in het land hadden we niet dat we doorhadden wat dreigde te gebeuren. Rutte volgt de wens van het Nederlandse volk door de homorechten ter sprake te brengen. Poetin doet hetzelfde maar volgt zijn eigen volk. En laten we wel wezen, die man doet echt moeite om sympathiek over te komen. De protesten zullen zeker wel invloed hebben.

Maar de hetze tegen Rusland zal zeker niet helpem. Die wordt nog steeds gestuurd door extremistische elementen in de Nederlandse nomenklatura, met name de AIVD en MID die nog steeds volzitten met anti-sovjet opgeleide ambtenaren die eindelijk weer flink tekeer kunnen gaan en het Nederlandse volk bovendien bespioneren als een super-KGB. De Bataafse volksstammen die nog steeds vinden dat de oorlog tegen Vietnam en de politionele acties in Indonesië te rechtvaardigen zijn bestaan altijd nog, ook de homohaters. Zuidoost moet nog altijd moeite doen om homogezinnetjes hier te laten integreren. Sommige allochtonen hier maken er ook een potje van. En hoe is het homobeleid in delen van de VS en elders? Nog veel en veel erger dan in Rusland. 

Hoe was de toestand vroeger in de Sovjet-Unie? Van homohaat was weinig sprake. Op het Rode Plein zag je jonge soldaten gearmd lopen. Mannen- en vrouwenvriendschap was een gewone zaak, niet zozeer een kwestie van sex maar van vriendschap. De zware nadruk op sex is een typisch Westerse uitvinding. Die uitvinding wordt nu geëxporteerd naar Rusland. De Engelsman Guy Burgess vluchtte tijdens de Koude Oorlog naar Moskou net voor hij als spion werd ontdekt. Daar woonde hij als homo openlijk met een vriend samen, beschermd door de Sovjetstaat. Het is maar hoe je het bekijkt. Het Westen moet eens leren wat bescheidener en menselijker te zijn. En wat minder oorlogszuchtig zou ook helpen.

Ik ben twee keer een maand in Moskou geweest om de taal te leren, dus ik ken de stad en de mensen wel een beetje. De eerste keer kregen we les aan de Universtiteit voor Bestuurskunde (Государственный университет управления). Dat was vlakbij metro- en treinstation Vychino, toen het eindpunt van de lijn (5 kopeke per rit - elke 20 seconden een metro); nu zijn er nog drie stations verder. Onze leraar nam ons mee op excursies en ook filmbezoek. Een van de films die we zagen ging over een zigeunerfamilie die het land doortrekt. Een van de jongens had een voorkeur voor vrouwenkleren, en leefde uiteindelijk verder in vrouwenkleren. Niet echt iets wat je in de Sovjet Unie zou verwachten. Maar er was daar wel meer wat hier niet bekend was. Die film heb ik hier nooit te zien gekregen. Belangstelling en vrijheid van literatuur en film uit Rusland was niet erg ontwikkeld in het Westen. Tot de dag van vandaag zoekt men hier voortdurend naar negatieve dingen.

Net lees ik dat de 'democratische' opstand in Kiev betaald wordt door de Verenigde Staten. Mevrouw Victoria Nuland - US Assistant Secretary of State - schreef in een e-mail 'Fuck the EU' en geeft 5 miljard dollar voor het ontwikkelen van 'democratische' organisaties (lees het aanwakkeren van een opstand) in Oekraïne. Ook weer een schoffering van Rusland. Ik zou zeggen, geef Rusland de tijd en wees een beetje geduldig. Het zijn ook maar mensen.

Wat de verkiezingen betreft, laat u niet gek maken. Wie beweert dat wie niet stemt geen recht meer heeft op spreken, vertelt onzin. Niet stemmen kan ook een signaal zijn voor de politiek. Men kan best politiek actief zijn en participeren zonder te stemmen. Waarom zou je stemmen op zakkenwassers die hun idealen te grabbel gooien op het moment dat ze in de raad zitten?

© 2009