Dat Europa geen eenheid is is allang duidelijk. Er zijn landen die 'het goed doen' en andere landen die 'het slecht doen'. Maar dat lijkt mij weinig te maken te hebben met de reële uitgaven van landen, meer met het financiële systeem dat gebaseerd is op schulden en deze voortdurend opdrijft. Nu blijkt Nederland ineens een voordeel te hebben van 7,5 miljard van de crisis. Nou ja, het is een fictief voordeel want het gaat eigenlijk enkel om het vermijden van een tegenvaller in renteverplichtingen. Er komt geen 7,5 miljard binnen.
Het geld dat Europa en Nederland in Griekenland stoppen, gaat niet naar Griekenland, zeker niet naar de bevolking, maar verdwijnt meteen in de zakken van de banken die hun leningen aan Griekenland terug willen zien. Dus die steun aan Griekenland kunnen we gelijkstellen aan steun aan de Europese banken. Al die nationale crises zijn in feite bankcrises. Een eenvoudige herwaardering van een bank of een land door een van de credit rating bedrijven zorgt meteen voor een nog diepere crisis. Deze Amerikaanse credit raters zijn bovendien erg bevooroordeeld tegenover hun eigen banken en land, dus ze zijn bezig met het bedrijven van een frauduleuze beïnvloedingspolitiek. Dat is toch te gek voor woorden. Dat Europa dat accepteert is mij een raadsel. Er zal wel sprake zijn van pressiemiddelen.
Maar feit is wel dat Nederland zeker niet in crisis is, sommige van onze banken wel. Rutte misbruikt de Europese crisis en de wereldwijde financiële crisis om onnodige bezuinigingen door te voeren die de zwaksten in onze maatschappij treffen. Tegelijkertijd laat Rutte de rijksten ongemoeid. Nog steeds worden er teveel en te hoge bonussen betaald en nog steeds worden er exorbitante salarissen uitbetaald. Als er ergens een Europese regering fout bezig is dan is het in Nederland wel.
Na de laatste maatregelen om de banken voorzichtig te reguleren dacht ik dat de kapitaaleis voor de banken zo'n 10 tot 12% was. Dat blijkt een stuk minder, namelijk 7%. De plannen zijn nu om de kapitaaleisen voor banken te verhogen van 7% naar 9% van de uitstaande tegoeden. Dat wil zeggen dat toch nog meer dan 90% van hun transacties niet gedekt is door geld. Een permanente staat van insolvabiliteit dus. Als er iets mis gaat met de economie (en daar zorgen de bezuinigingen wel voor) dan krijgen die banken hun tegoeden niet terug en kunnen zij hun verplichtingen elders niet meer voldoen. Je kunt ook zeggen dat hun tegoeden fictief zijn, want gebaseerd op het uitlenen van geld dat ze voor meer dan 90% niet hadden. Ooit stort dit wankele systeem helemaal in.
FinancialTimes: "The European Banking Authority’s board of supervisors has approved in principle the idea that banks should be made to raise their core tier one capital ratios – the key measure of financial strength – to 9 per cent, well beyond the current expectations of banks and analysts, even after absorbing writedowns on the value of their sovereign debt holdings."
Maar om even op Nederland terug te komen, het huidige kabinet misbruikt de crisis om onnodig te bezuinigen en dat op de zwaksten, niet op de rijksten. Dat op zich is al crimineel. Maar er zijn nog meer discrepanties. Want terwijl het slecht gaat met de financiën van Amsterdam, staat Amsterdam in de top 5 van beste vestigingsplaatsen voor bedrijven in Europa. Blijkbaar is het dan toch zo dat onze stad niet of nauwelijks profiteert van dit gunstige vestigingsklimaat. Nederland is inderdaad een belastingsparadijs. Multinationals verdienen ontzettend veel en betalen zo weinig mogelijk belasting, als ze al belasting betalen. Daarmee veroorzaken ze een miljardenschade in andere landen. Rekenend volgens hetzelfde stramien als dat waarmee ons nu een voordeel van 7,5 miljard wordt voorgespiegeld en zelfs met meer recht, kun je ook zeggen dat het gunstige vestigingsklimaat van Nederland ons en andere landen miljarden aan belastinginkomsten kost.
Het economische en vooral financiële gebeuren levert de gewone burger meestal weinig op. De lusten worden geprivatiseerd en de lasten gesocialiseerd.