Reactionair Nederland

Gisterenavond las ik een bericht in mijn newsreader over een inval door de politie in een huis van een Russische diplomaat. Mannen in camoeflagepakken hebben met geweld een diplomaat gearresteerd. Er waren toen nog geen berichten hierover in de Nederlandse media. Maar vanochtend bleek het inderdaad te kloppen.

Is dit een represaille voor de arrestatie van de Greenpeace-activisten door Rusland? Dat zou me nogal hypocriet lijken. Wat zou de Nederlandse politie gedaan hebben als het ging om een boorplatform in de Nederlandse wateren? Arresteren natuurlijk! Maar de brute arrestatie van de Russische diplomaat geeft wel de reactionaire mentaliteit van onze huidige politie weer. Er is geen essentieel verschil tussen het optreden van de Russische politie en de Nederlandse. Er zijn meer incidenten die het daglicht niet velen. Ook Nederland gaat niet zachtzinnig met zijn dissidenten om.

Roel

Iemand die het klappen van de Nederlandse zweep kent is onze voormalige stadsdeelgenoot Roel van Duijn.

Roel van Duijn in de Volkskrant: "De AIVD heeft niets geleerd van het gewroet in het verleden van linkse mensen in de vorige eeuw, schrijft Roel van Duijn. 'Alsof zij nog steeds niets geleerd heeft over de nodeloze schending van de privacy van mensen die hebben bijgedragen aan de opbouw van de huidige democratische rechtsstaat.'

Ik kan mijn ogen niet geloven. Bij het lezen van een nieuw rapport over een onderzoek naar Links en activisme en extremisme in Nederland zie ik oude tijden herleven. Het rapport bevat een dringende waarschuwing tegen 'de feitelijke dreiging van links activisme en extremisme van dit moment'.

Want wat is er volgens het rapport aan de hand? Een nieuw fenomeen, namelijk het 'anarcho-extremisme'. Dit spook waart in een brede kring van activisten, op het gebied van milieu, anti-fascisme, dierenrechten en asiel- en vreemdelingenbeleid. Hielden de diverse actiegroepen zich in het verleden netjes aan hun eigen ding, nu signaleren de onderzoekers een nieuwe trend. Namelijk dat zij steeds meer onderling samenwerken en ook in international verband. Het is duidelijk dat dit 'een gevaar vormt voor het voortbestaan van de democratische rechtsorde'. Alarm!

Weliswaar roeren de tegenstanders van kernenergie zich de laatste tijd minder luidruchtig, maar o wee, de 'Nuclear Security Summit' komt, volgend jaar in Den Haag. En degenen die daar met spandoeken of pamfletten voor het gebouw verschijnen worden nu al vast in kaart gebracht. Dat gebeurt ook met de activisten tegen winning van schaliegas, want dat is hetzelfde slag. Hoewel er zeker ook goedbedoelende mensen bij zijn, bieden zij een ambiance waarbinnen gevaarlijke anarcho-extremisten hun manipulaties verrichten. Om die laatsten geen kans te bieden rekent de AIVD het tot zijn taak dit hele spectrum van activisten van persoon tot persoon te registreren.

Die overtuiging stoelt op een grondige afkeer van het linkse denken.

Minister Plasterk heeft, na kennisname van dit AIVD-rapport, de dienst erop attent gemaakt dat deze aan het bezuinigen is en dat de uitvoering van deze voornemens geen haast hebben. Verstandig, maar niet verstandig genoeg. De AIVD verdient een flinke tik op de vingers en moet dit hitsige en hardleerse rapport intrekken, lijkt mij. De uitvoering op een lager pitje zetten betekent voor de AIVD niets. Een minister is immers maar een tijdelijk verschijnsel. Wat gebeurde er toen minister van Thijn begin jaren tachtig de BVD verbood om nog aandacht aan CPN-ers te besteden? Achteraf is gebleken dat de dienst daarmee onverdroten is doorgegaan."

© 2009