Rechtse hobby

bijlmerweide
Bijlmerweide

Tot de rechtse hobbies behoren vooral 'autorijden met een snelheid van 100 km', asfalteren, maaien en bomen kappen (hobbies die meestal met mekaar verband houden – en dan wil ik het nog niet eens hebben over fraude en corruptie). Portefeuillehouder Jaensch munt vooral uit in maaien en bomenkappen. De 'embedded' weblogs als Kantershof en zo (die gesubsidieerd zijn) plaatsen liever geen negatieve berichten over het DB. Maar Henk de Boer heeft een aardig stukje geschreven over de hobby van Emile Jaensch. Ik weet het niet, maar ik verdenk Emile ervan dat hij een gloeiende hekel heeft aan alles wat groeit en bloeit. Als je hem niet in de gaten houdt dan maait hij orchideeën en zijn zelfs bestemmingsplannen niet veilig voor hem.

Er worden in de Bijlmerweide 500 bomen gekapt volgens sommige bronnen. Het stadsdeel had eerst een aantal van 716 te kappen bomen opgegeven. Dan vraag ik me toch af hoeveel er in feite in totaal zullen worden gekapt. Kantershof vermeldt dat er 200 bomen gered zijn. Men heeft het ook over 'vergroting van de natuurwaarde' van de Bijlmerweide. Dat is gewoon ambtelijk jargon voor 'bomenkap', in elk geval hier in Zuidoost.

HenkdeBoer: "Er zijn drie bewonersbijeenkomsten geweest over bestemmingsplan Bijlmerweide inzake waterberging vanwege de A6. Bewoners hadden inspraak en ze hadden de indruk dat er goed naar hen is geluisterd en dat er rekening is gehouden met hun bezwaren en wensen.  Maar o grote schrik, een bewoner zag dat het DB tijdens het spel de spelregels had veranderd. Twee eilandjes die groen zouden blijven met volop flora en fauna vallen nu opeens onder blauw, dat wil zeggen afgraven tot 5o cm diepte. Weg eilandjes, weg groen, weg bomen. Een eilandje is al helemaal kaal, de tweede voor de helft. De bewoner kon kap tegenhouden en de rest van de bomen is afgezet met roodwitte linten. Nu wordt 4/5e van het eilandje afgegraven. Bewoners voelen zich misleid en zijn furieus. Over een betrouwbaar overheid gesproken.

De bewoners willen dat de eilandjes blijven en er opnieuw bomen worden geplant."

oevers
Zie ook ontwerpkaart

Op de kaart in het Concept Definitief Ontwerp Wateropgave Bijlmerweide staat duidelijk dat de eilandjes 'natuurvriendelijke oevers' krijgen. Weer een typisch Jaenschiaans woordgebruik, voor 'natuurvriendelijk' lees 'bomenvrij'?

Wie Jaensch kent had moeten weten (daar gaat hij waarschijnlijk zelf van uit) dat als er staat 'incidenteel maaien' dat betekent dat eerst alle bomen gekapt moeten worden, want anders kun je niet maaien natuurlijk. Jaensch is een meester in verkapt taalgebruik. Dit grenst volgens mij wel aan onbehoorlijk bestuur. Al jaren verdraait de portefeuillehouder de feiten, zijn bedoelingen en plannen. Wat we nodig hebben is een Woordenboek Jaensch-Nederlands. Als je de portefeuillehouder van enige natuurverwante activiteit kunt beschuldigen dan is dat zaaien van verwarring  en onduidelijkheid.

En toen vond Emile een nog beter olifantenpaadje, namelijk het inleveren van een kaart aan Gedeputeerde Staten en het Ministerie waarop de eilandjes gewoon weggebonjourd zijn. 'Ongelukje', zoals wel vaker gebeurt in onze groengebieden. En dan maar hopen dat niemand het binnen de gestelde termijn ziet en bezwaar indient. Machiavelli rules.

Update 21 januari: Dhr. Jaensch schreef mij dat hij niet tevreden was met mijn berichtgeving. Hij vindt dat er voldoende overleg met de omwonenden is geweest en dat niemand een bezwaar heeft ingediend. Formeel zou hij gelijk hebben. Mijn berichtgeving zou suggestief zijn.

Gezien eerdere ervaringen met de portefeuillehouder meen ik dat wantrouwen wel degelijk op zijn plaats is. Het stadsdeel heeft een eigen interpretatie van een aantal termen en blinkt niet uit in het verstrekken van burgervriendelijke informatie.

Op de kaarten van de nieuwe plannen voor de Bijlmerweide staan de eilandjes vermeld als 'natuurvriendelijke oevers'. Mijn Dikke Van Dale zegt over 'oever': "de zoom van het land aan elk der beide zijden van het water". Een oever is dus land; wat grenst aan de oever noemt men 'water'. Het is dus normaal om in gewoon taalgebruik het woord 'oever' te interpreteren als 'land'. Als die oevers dan ook nog eens gemaaid moeten worden, dan is dat weer een reden om maaien op te vatten als maaien op land.

Maar nee, het stadsdeel bedoelt eigenlijk 'amfibisch maaien', d.w.z. maaien in het water (neem ik dan maar aan;  of er een gecertificeerde definitie is van amfibisch maaien weet ik niet), want de eilandjes verdwijnen onder water en/of worden geheel gelijk gemaakt met de omringende waterbodem. Een 'eiland' is in de Dikke Van Dale "land dat aan alle zijden door water is omringd". Dan had het stadsdeel heel duidelijk moeten schrijven dat de eilandjes zouden verdwijnen. Dat heeft het stadsdeel nagelaten. Daarom zijn mensen op het verkeerde been gezet en misleid.

Over de opzet kan geredetwist worden, maar gezien de andere gevallen van eigengereid interpreteren van woorden door het stadsdeel is een gezond wantrouwen op zijn plaats. Bewoners zijn meestal geen juristen of ambtenaren die goed thuis zijn in ambtelijke taal. Het is de taak van de ambtenarij om duidelijkheid te scheppen. Zij worden ervoor betaald en hebben juristen en uitvoerders onder zich en alle tijd om plannen begrijpelijk uit te werken. Omwonenden moeten in hun vrije tijd maar zien te achterhalen wat de plannen van de ambtenarij zijn. Daar helpt gesjoemel met terminologie niet bij. Het is duidelijk dat bewoners geschrokken zijn toen ze werden geconfronteerd met de ware bedoelingen van het stadsdeel. Dat had het stadsdeel kunnen en moeten voorkomen.

Update 22 januari - bericht van Emile Jaensch:

"Er zijn drie bewonersbijeenkomsten geweest over plannen Bijlmerweide inzake waterberging. De eilandjes worden natuurvriendelijke oevers (plasberm), dit is altijd gecommuniceerd en staat correct vermeld op de tekeningen. Plasberm houdt in dat een laagje water op de eilanden komt te staan waar wel groen op groeit, de contouren van de eilanden zullen hierdoor zichtbaar blijven. Desgewenst is aangeboden dat we vooruitlopend op de natuurlijke bomen die zich op de eilandjes gaan ontwikkelen, ook aantal bomen planten (bijvoorbeeld moerascipres, zoals ook in Bijlmerpark geplant).  

Het is inmiddels gelukt om een deel van het grootste van de twee eilanden ter grootte van ca. 100m2 (eivormig) met een 11 tal bomen, te behouden. Dit is het drukst begroeide stukje van het eiland met de meest interessantste bomen:

- 1 esdoorn diameter 60-70cm

- 2 esdoorns diameter 40-50 cm

- 7 elzen diameter 25-35 cm

- 1 wilg diameter 25-30 cm

Er stonden ook nog 2 grote wilgen op het eilandje met een diameter van 80-100 cm maar deze bleken dood te zijn en worden derhalve gekapt.  Dat is afgelopen vrijdag (voordat De Boer het op zijn weblog zette) al gecommuniceerd met bewoners en zij waren tevreden over deze uitkomst."

plasberm
In het midden een plasberm
waterstand 10-20 cm

LandschapNoord-Holland: "Terrastaluds en plasbermen zijn verlaagde gedeelte van een perceel, grenzend aan een watergang. Terrastaluds liggen juist boven de waterlijn. Deze zijn vochtig maar niet permanent onder water.

Plasbermen zijn juist onder de waterlijn gesitueerd en staan dus permanent onder water. Beide zijn in principe horizontaal, maar hebben soms een zeer flauw verlopend talud.

De natuurwaarde van de vegetatie op een terrastalud of plasberm is reeds na een klein aantal jaren veel hoger dan van een gewone slootkant. Soorten als echte koekoeksbloem, moerasrolklaver, watermunt verschijnen al vrij snel. Bij goed beheer zijn naar een aantal jaren soorten als dotterbloem en wateraardbei te verwachten.

In een plasberm zal vaak riet groeien, maar ook andere moerasplanten zoals gele lis, koninginnenkruid en kattenstaart vinden hier een plaats. Aan dieren kunnen we libellen, kleine karekiet, waterhoen, waterspitsmuis en hermelijn verwachten."

Wat meer duidelijkheid en minder bomenkap had dit probleem kunnen voorkomen. Als men werkelijk de natuurwaarde wil verhogen dan zal dit zeker meer onderhoud vergen. Normaal gaat riet overheersen en dat zal daarom vaker gemaaid moeten worden met speciaal amfibisch materieel. Handmatig maaien zie ik niet meteen gebeuren in een tijd van bezuinigingen vooral op groengebieden. Het niet onder water zetten maar drassig houden levert volgens mij meer natuurwaarde op en kost minder aan onderhoud; is zelfs door vrijwilligers te doen. Bomen zijn ook waterbergend. Zij nemen water op voor hun groei.

© 2009