'Twee dingen', zou Joop den Uyl zeggen. De staatsschuld en het begrotingstekort. De staatsschuld is de optelsom van tekorten jaar na jaar. Een begrotingstekort geldt voor een bepaald jaar. Een begrotingstekort is niet erg, dat kan makkelijk bijgespijkerd worden. Een staatsschuld vergt grotere inspanning, hoewel dat ook niet overdreven moet worden, want als de centrale banken het recht hebben om munten te slaan, dan volstaat het slaan van één munt met de waarde van de totale staatsschuld om die schuld af te lossen (kan eenvoudiger met een girale overschrijving). Er is alleen durf voor nodig. Maar het is de enige oplossing voor de huidige crisis. De andere oplossing (onderdrukking en verpaupering van de bevolking) leidt rechtstreeks naar een wereldrevolutie.
Dat de problemen ontstaan zijn door Griekenland is onzin. De kern van het probleem is dat het hele financiële systeem verrot is en dat is hoofdzakelijk bepaald door de VS en Groot-Brittannië, met name de macht die bij particuliere banken is gelegd, de schuldenberg die in handen is gegeven van deze banken.
Begrotingstekorten als % van bbp
Wat Nederland en een aantal andere landen betreft zoals Spanje wordt dat begrotingstekort jaar na jaar teruggebracht (met een enkel uitschietertje). Dat is niet het geval voor Groot-Brittannië en de VS, dus daar gaat de eerste klap gevoeld worden.
Ik heb al eerder het boek van Ellen Brown aanbevolen, The Web of Debt. Hieronder staan nog twee delen van een radio-interview met haar waarin zij uitlegt wat er aan de hand is en hoe we uit de problemen kunnen komen.
Escaping our Web of Debt with Ellen Hodgson Brown - part 1
Escaping the Web of Debt - part 2
(Als het Engels wat moeilijk te volgen is dan raad ik aan om de audiofiles te downloaden en af te spelen met een equalizer ingesteld op gesproken woord.)
Interview met Ellen Brown in Acres.
Update: In Buitenhof hoorde ik net Casper de Vries (Erasmus universiteit) doodleuk beweren dat de speculanten zelfs de beurs gered zouden hebben. Ja natuurlijk, als je de crash van 6 mei volledig buiten beschouwing laat en alleen de reactie daarop bekijkt (eerst laten crashen en dan aandelen goedkoop opkopen, een kind kan de was doen). Het marktdenken heeft zelfs de hersens aangetast van onze nomenklatura. Ook Barbara Baarsma kwam in een gesprek met Emile Roemer niet verder dan het hameren op de dogma's van het marktdenken (het minimumloon verhogen zou volgens haar werkloosheid bevorderen! - nee, dat zou de belangen en winsten van de ondernemers aantasten en dat mag natuurlijk niet). Buitenhof doet er alles aan om de religieuze ideologie van het marktdenken als dogma te presenteren en in stand te houden. Bovendien was die extremistische marktidioot Hans van Baalen ook nog uitgenodigd. Only in ze Nedderlens, folks, only in ze Nedderlens!