Ontwerp Structuurvisie: "Met de partners binnen de metropoolregio is afgesproken dat Amsterdam haar woningvoorraad met vijftigduizend woningen uitbreidt binnen het bestaande stedelijke gebied in de periode 2010-2030. Amsterdam overweegt of de voorraad met nog eens twintigduizend woningen kan worden uitgebreid. De totale opgave, zeventigduizend woningen, zou dan in de periode 2010-2040 moeten worden gerealiseerd. Met de ambitie om de woningvoorraad met zeventigduizend huizen te vergroten in de dertig jaar tot 2040 – rekening houdend met een verdere verkleining van het gemiddelde huishouden – zal Amsterdam in 2040 tussen de 850 duizend en negenhonderdduizend inwoners tellen. Om zeventigduizend woningen toe te voegen moet gezocht worden naar bouwplaatsen met een capaciteit van 120 duizend woningen. Er moet immers rekening worden gehouden met een aanzienlijk sloopprogramma in de stedelijke vernieuwingsgebieden en nog enkele tegenvallers bij de ontwikkeling van bepaalde bouwlocaties.
De centrale parkenwig, de doorlopende groenstructuur die centraal vanaf het Bijlmerpark via het centraal Park Gaasperdam (CPG) naar de Gaasperplas en het Gaasperpark door Zuidoost loopt, wordt verbeterd. Net als bij het Bijlmerpark worden aan de oost- en zuidzijde van het Centraal Park Gaasperdam en de noordzijde van de wijk Gein woningen gebouwd welke gericht zijn naar het park. Hiervoor worden een aantal voorzieningen verplaatst en worden de Langbroekdreef en Valburgdreef verlaagd en verlegd waarbij taludruimte vrij komt. De Langbroekdreef en Valburgdreef worden getransformeerd tot „fraaie parkways‟, waarbij door de verlaging het contact met de Gaasperplas wordt „hersteld‟. Er komt een heldere doorgaande langzaamverkeerroute door de parkenwig van de Amsterdamse poort naar de Gaasperplas en het Geingebied. In de parkenzone ten zuiden van de Gaasperplas en in het CPG worden de mogelijkheden voor recreatief gebruik vergroot, zo komt er nabij het metrostation Gaasperplas een extra stadsstrand. De parkenwig -en de Gaasperplas in het bijzonder- wordt een recreatieve groene plek van metropolitane betekenis.
De Zuidas neemt een bijzondere positie in door de omvang van hoogbouw, waardoor zich een heuse skyline aan het ontwikkelen is.
De Gaasperplas en het Gaasperpark vertegenwoordigen een grote waarde als recreatiegebied voor de buurt. In potentie heeft dit gebied ook een belangrijke functie voor een groter deel van de stad en de regio. Tegelijkertijd zijn er in de randen van het park plekken waar ruimte gevonden kan worden voor woningbouw als onderdeel in de zoektocht naar ruimte voor nieuwe woningen. Aan de noordkant biedt het eindpunt van de Gaasperplaslijn de mogelijkheid voor de versterking van de recreatieve functie. Hier kan gedacht worden aan ruimte voor evenementen.
Verder zijn er twee scenario's denkbaar voor de zuidrand van de plas.
In het eerste scenario blijft de zuidrand groen en recreatief zonder bebouwing.
In het tweede scenario wordt aan de zuidrand van het park woningbouw toegevoegd. De groen recreatieve functie zal hoe dan ook aan deze kant van het park dominant blijven."
Persbericht: "Het college heeft nu ingestemd met het visiedeel van de structuurvisie. De verschillende toekomstbeelden in deze visie zullen verder worden uitgewerkt in een uitvoeringsstrategie.
Zoals dat gebruikelijk is in Amsterdam wordt bij de latere bespreking van de uitvoeringsstrategie steeds verwezen naar de goedkeuring van het visiedeel om de uiteindelijke plannen door te drukken. Dat hebben we in Zuidoost ook al vaker gehoord.