Statten

Wie gaat statten - ja, sinds het laatste dictee van de Nederlandse taal weten we dat het niet 'stadten' is - zal al gauw op het Rembrandtplein terechtkomen, het vernieuwde Rembrandtplein. De reporter van AT5 reageerde kriegelig op kritische geluiden van Amsterdammers over het nieuwe plein. Er diende wel wat te gebeuren, maar dit is weer zo'n typisch voorbeeld van 'twee stappen vooruit, drie stappen achteruit'.

Inderdaad, het plein ziet er nu gelikt uit. Het is een plaatje, maar... er is weer groen verdwenen. Het enige voordeel: het is onderhoudsvriendelijker en dus goedkoper.

rembrandtplein
Klik op foto voor presentatie

In Amsterdam kiest men tegenwoordig voor de gladde lijn, en groen en struiken moeten daarvoor wijken. Dat is geen gunstige ontwikkeling. Ik kan me voorstellen dat ze over een paar jaar gedwongen door bezuinigingen overstappen op kunstgras. Amsterdam heeft geen behoefte aan gras, maar aan bomen en struiken die de luchtvervuiling helpen tegengaan. Over de hele stad worden stelselmatig bomen en struiken gekapt. En dat met GroenLinks in het bestuur van Amsterdam! De luchtvervuiling neemt dus gewoon met de dag toe.

Nieuwsbrief 11 DRO: "Dit najaar presenteerde Maarten van Poelgeest, wethouder Ruimtelijke Ordening van Amsterdam, de structuurvisie Amsterdam 2040. Deel 1: de Visie.  Amsterdam moet economisch sterker, groener en beter bereikbaar worden. Ondertussen is er gewerkt aan deel 2: de Uitvoeringsstrategie en deel 3: het Instrumentarium. De structuurvisie is nu bijna klaar om ter visie te leggen.

Eind januari staat de volledige Ontwerp Structuurvisie (dus Visie, Uitvoeringsstrategie en Instrumentarium) op de agenda van het college van B&W.  In februari wordt de Ontwerp Structuurvisie formeel ter visie gelegd. Daarna is er gedurende twaalf weken de formele mogelijkheid om inspraakreacties in te dienen. Om alle geïnteresseerden zo goed mogelijk te informeren komt er – naast de informatie op de website – een informatiebijeenkomst  in de Zuiderkerk. De exacte datum, medio februari, staat nog niet vast."

'De stad is 30 minuten groot' (Denk mee over de toekomst van Amsterdam) is een nogal simplistisch opgezette inspraaksite. Maar wat ik in hun laatste nieuwsbrief lees slaat alles:
Binnen30Minuten: "Juist nu het gaat om concrete voorstellen, zijn we benieuwd naar de reacties. Bijvoorbeeld over de haven als mogelijke locatie voor de Olympische Spelen, of de aanleg van een nieuwe metro van oost naar west, windturbines langs de NoorderIJplas of de voorzieningen in de Molukkenstraat."
Windturbines prachtig, gewoon doen, maar denken aan de aanleg van nog een metrolijn terwijl de Noord-Zuidlijn verschrikkelijk in het slop zit, is werkelijk absurd. Maarten van Poelgeest loopt een paar jaar achter. Ook het idee van woningbouw in groengebied moet op de schop in de huidige crisis. Wakker worden, Maarten!
Beste lezer, laat Maarten weten wat u erover denkt. Mail Maarten.

Burger, wees attent, blijf erbij, hou ze in de gaten, doe uw zegje, want het groen in Amsterdam krijgt het flink te verduren! Het motto van het bestuur lijkt wel 'Navigare necesse est, vivere non est necesse'.

Zuidoost: "Zuidoost heeft tussen november 2008 en nu het volgende aangeplant:

    * 245.000 bloembollen
    * 190.000 heesters
    * 23.000 haagplantsoen
    * 1800 bomen
    * 3000 winterviolen in bloembakken bloeien in het voor- en najaar"

Geweldig, de bloembollen kunnen we altijd nog eten als de nood het hoogst is. De werkelijkheid is dat een veelvoud van bovengenoemde aantallen is omgehakt, waarvan 8500 bomen. Overal in Zuidoost in de wijken en in het Gaasperpark wordt flink gehakt, onder het mom van onderhoud. Dat is prima, maar er moet wel compensatie komen of anders vervuilt Zuidoost nog meer. Rond het poeltje aan de zuidzijde van de Gaasperplas (zie videoclip op deze link) is alle begroeiing weggehakt. De poel ligt er naakt en kaal bij. Dat was niet nodig. Nu is veel fauna en flora verdreven en verdwenen. Het riet zal wel weer aangroeien als dat getolereerd wordt door het stadsdeel, maar de bescherming voor vogels, kikkers en zeldzame planten is totaal verdwenen. Het duurt jaren voor dit weer terug is. Hieronder ziet u de toestand nu na het 'winterklaar maken':


En tot overmaat van ramp is er nog dit, het graffiti offensief van Jaensch:

De Echo: "Ongeoorloofd omgaan met de openbare ruimte is strafbaar. Graffiti en wildplakken zijn daar twee van. Stadsdeel Zuidoost gaat deze twee soorten van vervuiling te lijf. Het tegengaan van wildplakken is in 2007 ingezet, nu komt het schoonmaken van graffiti er nog eens bij. Hiervoor wordt jaarlijks 50.000 euro voor uitgetrokken.
Portefeuillehouder Emile Jaensch van Beheer en Milieu, gaf vorige week vrijdag het startsein voor dit offensief. 'Wildplakken en graffiti geven vorm aan wettenloosheid. Het is vervuiling en dat trekt vervuiling aan. Het geeft het gevoel dat je veel meer mag, terwijl het gewoon strafbaar is', aldus Jaensch."

Allemaal goed en wel, maar het is een lachertje. Waar graffiti verwijderd zijn ziet het er nog slechter uit dan voorheen. Bovendien zijn struiken en bomen in de buurt omgehakt zodat er een onbelemmerd uitzicht is op de ravage. Struiken zijn ideaal om graffiti te verhinderen of uit het zicht te houden. Als het stadsdeel evenveel moeite en geld zou besteden aan het schoonhouden van onze straten als aan het kappen van groen, dan zou het er stukken beter uitzien. En misschien is overschilderen van graffiti wel een milieuvriendelijker, goedkopere en betere oplossing dan schoonmaken met chemicaliën.



Een veelgebruikt argument om groen weg te hakken is de bereikbaarheid of de veiligheid. Waarom moet alles bereikbaar zijn en toegankelijk voor poepende honden en vuilgooiende spitsburgers? Ons groen is veel veiliger dan onze steden en wijken. Het is in de stad, en plein public, dat het onveilig is. Bereikbaarheid en veiligheid zijn smoesjes gebruikt door de hooligans, de natuurbarbaren in onze besturen. Wat zij willen, en wat ook letterlijk in de structuurvisie staat is dat men kiest voor verstedelijking, metropolisering, intensivering van het grondgebruik, het op sommige plekken binnen de Hoofdgroenstructuur toestaan van gebouwde recreatieve voorzieningen, internationalisering van de zuidflank, stadsparken en stadsstranden. Dat betekent eenvoudigweg dat een gigantische hoeveelheid bomen en struiken moeten wijken voor verstedelijking. Dat betekent een verarming van onze fauna en flora. Dat betekent meer luchtvervuiling door een toename van verkeer versterkt door het verdwijnen van veel groen.

Waar het op neerkomt in de visie van onze huidige besturen is: twee stappen vooruit, drie stappen achteruit. Van de meeste ecologische, milieubevorderende projecten komt meestal toch niets, daar zorgen de natuurbarbaren, de milieuhaters wel voor. De auto is nog steeds de heilige koe. De stadsbarbaren regeren. De stad slingert zijn tentakels als een octopus om het omliggende groen.

© 2009