Taps illegaal

onderdetap

ZapLog: "In de jaren negentig werd door de overheid gewerkt aan het aftapbaar maken van het telecommunicatie- en internetverkeer. Om dit te bereiken werd het 'Overleg Post en Telecommunicatie, Deelorgaan Aftappen' (OPT-Daf) opgezet. Dit was een samenwerkingsverband tussen de overheid en de providers, met als doelstelling het aftapbaar maken van de netwerken van de Nederlandse providers.

In de telecomwet werd ook de expliciete eis opgenomen dat nieuwe ontwikkelingen door een besluit van OPT-Daf in wettelijke regelgeving zouden moeten worden ondergebracht. Zo werkte men onder meer aan het Transport of Intercepted IP Traffic Protocol (TIIT) wat gebruikt moest gaan worden voor het tappen van internet, en het ETSI.nl protocol, wat bedoeld was voor telefonie.

Echter kwam er een einde aan het OPT-Daf samenwerkingsverband, toen ambtenaren in 2003, na het uitlekken van conceptversies van TIIT, de eis stelden dat de vertegenwoordigers van deelnemende providers voor iedere vergadering een geheimhoudingsverklaring zouden moeten gaan tekenen. Een aantal providers, waaronder KPN, vonden deze eis onaanvaardbaar, waarop KPN formeel uit het overleg stapte, en zodoende de stekker uit OPT-Daf trok.

Op dat moment waren de ETSI.nl en TIIT protocollen nog niet klaar voor gebruik, en na het uiteenvallen van OPT-Daf werden er nog tal van aanpassingen doorgevoerd, totdat men uiteindelijk werkende versies had van de protocollen om daadwerkelijk mee te kunnen gaan tappen.

Feitelijk kan men dus stellen dat de versies van deze tapprotocollen welke in Nederlandse tapsystemen gebruikt worden nooit juridisch zijn goedgekeurd - en dat daardoor alle Nederlandse telefonie- en internettaps welke de afgelopen jaren in rechtzaken zijn gebruikt om verdachten te veroordelen en welke opgenomen zijn met systemen die gebruik maken van bovengenoemde protocollen niet rechtsgeldig zijn."

Nederland tapland.

© 2009