Terugblik

bijlmer

Gerbrand Kranendonk plaatste op zijn weblog een artikel uit De Groene gedateerd 24 april 1996. Terugblikkend kunnen we constateren dat er veel waars in zit.

"Weg met die rotflats, koopwoningen moeten er komen. En de bewoners? Die willen bij al dat opwaarderingsgeweld nog wel eens buiten de boot vallen.

‘Ze willen ons zwarten weghebben.
Sloop en nieuwbouw fungeren in de ogen van de beleidsmakers als het meest probate antiserum tegen gettovorming, werkloosheid en criminaliteit. Woondifferentiatie is het sleutelwoord. De Bijlmerbewoner van morgen moet kunnen kiezen uit een bonte variëteit aan maisonnettes, penthouses en eengezinswoningen met tuin en toebehoren.

Tekenend is dat het budget voor sociale vernieuwing van de Bijlmermeer slechts twintig miljoen gulden bedraagt, terwijl er voor de ruimtelijke maatregelen maar liefst 900 miljoen wordt geclaimd.
Ondertussen dreigt voor veel Bijlmerbewoners sociale vernieling. Voor de ruim tienduizend cliënten van de Sociale Dienst in Amsterdam Zuidoost is de bodem van de verzorgingsstaat in zicht. Zij worden het meest getroffen door de stijgende woonlasten en gemeentelijke belastingen.
Lijnrecht tegen de nieuwe bevolkingspolitiek van de Bijlmermeer in verloopt de instroom van steeds meer illegale nieuwkomers.

... een eventuele huuropbrengst van kantoorruimte [zou] na verkoop van de grond aan een projectontwikkelaar het vijfvoudige kunnen bedragen van het geld dat de huidige flats opbrengen."

Lees het hele artikel.

Feit is dat sloop en nieuwbouw alleen gunstig uitpakken voor de bouwindustrie en het bedrijfsleven. Het is ook een middel om de huren op te drijven. Het gevolg daarvan was dat de woningcorporaties zichzelf als particuliere ondernemers zijn gaan beschouwen en lak hebben aan staat en inwonersbelangen. De directeuren lijken wel maffiabazen. De huidige tendens is om ook Gaasperdam tot een Bijlmer te maken, met hoogbouw, wat financieel aantrekkelijker is voor diegenen die geld verdienen uit woningbouw - meer flats op een kleinere oppervlakte. Wat intussen is veranderd is het begin van een flinke financiële crisis. Nog meer donkere wolken in het verschiet vergeleken bij 1996? Of een aanzet om eindelijk eens werk te maken van de basis, de mensen en hun werk-, woon- en leefwereld?

© 2009