Tuinbouw in de stad?

peper

Dat Amsterdam een nieuwe Floriade wil organiseren is toe te juichen. Maar als ik zie hoe stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland omgaan met ons groen dan krijg ik toch ernstige bedenkingen bij de tuinbouwplannen van Amsterdam. Tuinbouw op grote schaal in de stad is gewoon een onzinnig idee. En wat meer is, ik vrees dat het bestaande groen daarvoor zal moeten wijken. Tuinbouw is geen natuur. Kan zelfs met foute bewerkingsmethoden zeer slecht zijn voor de natuur. Ik heb zeker geen vertrouwen in het huidige bestuur van Zuidoost. Stel je voor dat er stadstuinbouw komt bovenop de overkapte Gaasperdammerweg. Alle groentes die daar vandaan komen zouden wegens verontreiniging ongeschikt zijn voor consumptie.

VroegeVogels: "De opkomst van stadslandbouw is vooral goed om met name jongeren weer te laten zien waar voedsel vandaan komt. Maar stedelingen kunnen hierdoor absoluut niet in hun eigen voedsel gaan voorzien, wat wel eens wordt beweerd. Dat zegt stadsecoloog Vincent Kuypers van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra.

Nadat stadsbewoners het ‘stadsboeren’ al ontdekten, richten nu in toenemende mate de bestuurders hun pijlen op het organiseren van stadslandbouw. Kleine groenplaatsen, braakliggende terreinen en daken van grote panden worden voorzien van allerhande groente-, fruit- en kruidenplanten waar stedelingen uit moeten gaan eten, is het devies. Vooral in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht zijn politici volop bezig met het stimuleren van dergelijke initiatieven.

Stadsecoloog Kuypers waarschuwt voor te mooie praatjes over de voordelen van het nieuwe fenomeen. Het gevaar zit vooral in de grond, maar ook in de lucht. ,,In de stad zitten vaak veel meer zware metalen in de grond die gretig worden opgenomen door bladgroenten zoals spinazie en sla. Die metalen worden allemaal opgeslagen in het eetbare deel. Secundair is ook de grotere hoeveelheid stikstof in de stad een nadeel, al gaan de groenten er wel flink van groeien.’’

Feit blijft dat de grond in stedelijk gebied over het algemeen meer is verontreinigd dan grond in de buitengebieden."

En om eerlijk te zijn, ik word ronduit misselijk van een propagandafilmpje als dit. Maar doe in elk geval mee en stuur uw mening in. Zoals het stadsdeelbestuur nu omgaat met het Gaasperpark is er geen reden om te verwachten dat een zinnige en duurzame Floriade wordt ontwikkeld in Zuidoost.

In de speciale Floriade-bijlage van het Parool ziet 'architect, stedenbouwkundige en Bijlmer-believer' Pi de Bruijn een self-supporting stad voor hem. Laat me niet lachen. Self-supporting is een grove overschatting van de mogelijkheden. Tenzij men van plan is alle parken in Amsterdam om te ploegen en te vervangen door aardappel- en bloemkoolvelden. Urban farming is de waan van de dag. Een lachertje. Mijn verwachting is dat de natuurbarbaren hier weer een kans in zullen zien om al het groen te vervangen door vervuilde tuinbouwproducten.

Als ik binnenkort de hand kan leggen op het bidbook dan zal ik meer hierover berichten.

© 2009