Vaststelling structuurvisie

Morgen, 12 januari staat de vaststelling van de Structuurvisie Amsterdam 2040 op de agenda van de Raadscommissie voor Bouwen, Wonen en Klimaat. Onder punt 12 vindt u de stukken.

Hier kunt u de vergadering morgen live volgen.
De behandeling van de Structuurvisie is verschoven naar 19.30 's avonds 12 januari.

vlinder

Hierna volgt het ingebrachte standpunt van Platform Gaasperdam Groen.

"De meest belangrijke punten voor Zuidoost in de Structuurvisie Amsterdam 2040 vanuit de visie van Platform Gaasperdam Groen, Wijkoverleg Gaasperdam en Ver. Vrienden van het Gaasperplaspark. 

Ú als gemeenteraadsleden van Amsterdam gaat beslissen over de toekomst van de leefomgeving van alle Amsterdammers, ook die aan de uiterste zuidoostrand. Wij geven u daarvoor beknopt nog eens enkele punten mee uit onze visie.

De in Gaasperdam Groen! verenigde organisaties vinden de kernkwaliteit van de Gaasperplas en omringend park dat je er geheel door het groen bent omringd en je daardoor even buiten de stad voelt. Voor veel Zuidoostbewoners is het groen in de leefomgeving de belangrijkste reden om in dit stadsdeel te wonen. Ze recreëren er, alleen of met anderen, genieten van de rust, ruimte, weidse uit-zichten en afwisselende gebieden. Het stadsdeelbestuur ziet in die gebieden vooral kansen voor economische activiteiten, zoals woningbouw, horeca-voorzieningen en de organisatie van vele evenementen. Ook het stadsbestuur plant bij de Gaasperplas een “plek van Metropolitane betekenis”, met (grootschalige) evenementen. Er is zeker behoefte aan enkele kleinschalige horecavoorzieningen in het gebied; een beperkt aantal evenementen per jaar moet ook mogelijk zijn. Toch lijkt te weinig rekening te worden gehouden met de wensen en belangen van de bewoners, het dreigende verdwijnen van recreatie-mogelijkheden, rust en de biologische diversiteit in de verschillende gebieden. 

De planvorming voor Gaasperplas en Centraal Park Gaasperdam met onder meer natuurterrein de Riethoek wordt nu in de Structuurvisie gekoppeld aan een door het stadsdeel te maken Verkenning Gaasperdam. Dit maakt een uitkomst mogelijk die de kernkwaliteit ernstig aantast en de aantrekkelijkheid van de natuur- en recreatiegebieden doet afnemen. De organisaties maken daar bezwaar tegen. De Structuurvisie zou een dergelijke ontwikkeling juist onmogelijk moeten maken.

Het concept van de Structuurvisie Amsterdam volgt op veel punten de door stadsdeel Zuidoost gewenste richting, maar neemt niet alles over. Zo is het een goed besluit Volkstuinpark de Vijf Slagen in De Hoge Dijk niet te bebouwen. 

De ontwikkelingen bij de Gaasperplas en omgeving.

- De Verkenning Gaasperdam moet verhelderen of bebouwing aan de zuidzijde van de Gaasperplas en in een deel van Centraal Park Gaasperdam verstandig is. Een uitgebreid onderzoek naar de toekomst van de wijk is in principe positief. Uitstel van een beslissing nu lijkt gunstig, omdat daarmee de zuidkant van de Gaasperplas in ieder geval tot 2020 onbebouwd en onderdeel van de HGS blijft. Onduidelijk blijft welke criteria tot besluitvorming zullen leiden en wie de uiteindelijke beslissing neemt. Het stadsdeel of de gemeenteraad?

- De betrokken organisaties in Zuidoost pleiten voor een duidelijke omschrijving van opzet en criteria voor deze Verkenning Gaasperdam en de rol van de gemeenteraad bij de besluitvorming over vooral de bouwplannen. De Amsterdamse gemeenteraad heeft tenslotte de uiteindelijke zeggenschap over zaken als de HGS en de globale lijnen van de Structuurvisie!

- Ook na 2020 moet de zuidzijde van de Gaasperplas onderdeel van de HGS blijven. In de recent vastgestelde Provinciale Structuurvisie behoort dit gebied tot EHS-gebied, liggend “Buiten Bestaand Bebouwd Gebied”. Bouwen daar mag alleen als er absoluut geen alternatieven zijn. Diverse alternatieve bouwlocaties, zoals ook door ons voorgesteld, moeten nog worden onderzocht.

Wij vinden daarom, gezien de grote weerstand bij de bevolking en de te verwachten schade aan o.a. de natuur, dat de zuidzijde van de Gaasperplas definitief onbebouwd moet blijven.

- Geef het Gaasperpark, zoals wij in onze zienswijze voorstelden, de status van natuurpark of ontwikkel een extra typering. Veel typeringen in de Structuurvisie zijn niet nauwkeurig genoeg. Het Gaasperpark met veel bijzondere planten en dieren én vele recreatiemogelijkheden is géén stadspark á la Oosterpark en Vondelpark en zeker niet als het huidige Bijlmerpark dat zich nog helemaal moet ontwikkelen. Maak voor het nodige echt inhoudelijke natuur-onderzoek gebruik van de vele in Zuidoost actieve (vrijwillige) deskundigen.

- Het idee van een “parkenwig” die de diverse parken in Gaasperdam moet verbinden verhult qua woordgebruik dat er al bestaande goede (ecologische) verbindingen zijn. Het Gaasperpark is ook al een goede groene, recreatieve voorziening voor de gehele regio. Natuurlijk juichen wij alle versterkingen hiervan toe.

 - Met verlaging van de dreven kunnen fraaie “parkways” het contact met de Gaasperplas ‘herstellen’. Dit is onzin. Bewoners waarderen de afscheidende dreven juist doordat zo de Gaasperplas met o.a. HGS rustig blijft en er veel verkeersveiligheid is. De verbindingen vanuit de woonbuurten met de plas zijn bovendien al prima. Dit geldt ook voor andere dreven en buurten."

De raadsbehandeling is op 16 februari.

© 2009