Verloedering

RegelRecht: "Het RegelRecht team strijdt voor bijspijkerles voor leerlingen die slecht onderwijs krijgen, omdat ze op een zwakke basisschool zitten."

RegelRecht had het op 23 maart over verloedering in Holendrecht, zwakke scholen en vrachtwagenoverlast. Drie onderwerpen die alle min of meer voor Zuidoost van belang zijn.

Get Microsoft Silverlight

Verloedering in Holendrecht: het is duidelijk dat bezuinigingen de situatie hier niet nog eens mogen verslechteren. Politie en reiniging hebben hun taak hier. Daarnaast moet de asociale burger op zijn verantwoordelijkheden gewezen worden. Stadsdeel  Zuidoost en de woningbouwvereniging wijzen naar elkaar, en blijven  verder passief. Portefeuillehouder Emile Jaensch 'schittert' ook in de opname.

Zwakke basisscholen: basisscholen zijn de eerste, belangrijke, schakel in het onderwijs. Ook de andere scholen, ook hogescholen lijden aan groeiende verloedering.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Zembla: "In deze ZEMBLA-aflevering ambitieuze leerlingen, gefrustreerde docenten en een bestuursvoorzitter die de problemen op zijn netvlies heeft en zegt ermee bezig te zijn.

Scholen worden door het Ministerie van Onderwijs gefinancierd op basis van leerlingenaantallen en diploma’s die uitgereikt worden. “Omdat er geen officiële staatsexamens zijn, is het verleidelijk om toch een diploma te geven, ook als er niet aan de gestelde eisen wordt voldaan,” zegt H. Leek, oud-docente Duits. Ook is de lijst met zeer zwakke scholen volgens haar nog veel te klein. “De Onderwijsinspectie gaat nooit een klaslokaal binnen, praat vooral met de bestuurders en kijkt alleen of de formulieren kloppen.”"

Volgens mij wordt er heel veel geld in het onderwijs gestopt, en mijn informatie is mede gebaseerd op mensen die in het onderwijs werkzaam zijn. Geld is het probleem niet.
Op deze site kunt u zien hoe rijk onze scholen zijn.

Directeuren zien zichzelf als managers van particuliere bedrijven die zoveel mogelijk omzet moeten maken.
Commentaar van een van mijn lezers: "In het geval van het ROC uit de Zembla uitzending blijkt duidelijk dat er geld blijft hangen bij de schoolbesturen, die zich als een kerstboom optuigen met Colleges van Bestuur, Raad van Toezicht, een Werkapparaat etc. Dat geldt voor het hele onderwijs, dus niet alleen voor het ROC.
Uiteraard moeten die Colleges van Bestuur op  studiereis naar o.a. Amerika en moeten het hele jaar door bij- en nascholingen georganiseerd worden, van die cursussen van het kaliber 'Wil je een kat zijn of een hond?'"

roclogo

Opinieleiders: "Soms wordt er wel heel raar met geld omgesprongen. Niet alles wat je daarover hoort, is waar, dus toen wij hoorden dat de 'Amarantis Onderwijsgroep' ("Wat is in vredesnaam een onderwijsgroep?" "Een onderwijsgroep is een verzameling gefuseerde scholen waarbij de desbetreffende scholen geen enkel voordeel van de fusie hebben, de leerlingen er niets mee opschieten en er weer wat 'managers' en 'bestuurders' aan een baan geholpen worden.") voor vier ton, vierhonderdduizend euro (€ 400.000), een Grand Café had laten neerzetten voor het bestuur, waarvan maar twintig personen gebruik mochten maken, hebben wij natuurlijk meteen geprobeerd dat bericht te laten ontzenuwen door iemand van wie wij dachten dat hij er iets zinnigs over kon zeggen, te weten de heer L.J. Molenkamp (ook bekend als Bert Molenkamp), voorzitter van het College van Bestuur."

BeterOnderwijsNederland: "De proloog met de leerlingen, docenten en ex- docenten deed de wenkbrauwen niet fronsen. Deze situatie ken ik van mijn eigen ROC. Leerlingen die les willen en geen les krijgen, geen Nederlands, geen Engels, geen boekhouden, geen…zoals die bokser het netjes uitlegde, de school is eigenlijk een buurthuis waar jonge mensen hun sociale contacten kunnen onderhouden. Van een wezenlijke opleiding is geen sprake, maar zoals ik al zei, dat wisten we al.

Daarna kwam de hoofdverantwoordelijke aan het woord, het opperhoofd himself. Dit was geen bestuurder, dit was een ordinaire buikspreekpop en de buikspreker zat in een hoekje aan de tafel. Ze viel door de mand toen de vraag gesteld werd waarom de leerlingen een wurgcontract moesten tekenen in de zin van ‘wij willen met je praten maar alleen als je zwijgt’. De pop zweeg en de buikspreker antwoordde dat dit niet relevant was voor de situatie in het onderwijs. Er brak bijna een ordinaire ruzie uit tussen de journaliste en de buiksprekeres."

BON: "Het verzuim is door deze vorm van onderwijs enorm toegenomen, ziet H. Krauwel, hoofd bureau leerplicht van de gemeente Amsterdam. Toen hij twee jaar geleden begon met het in kaart brengen van het verzuim trof hij opleidingen aan waar negentig procent niet aanwezig was."

De oplossing van D66 en GroenLinks om dan maar meer geld in het onderwijs is geen oplossing. Volgens GroenLinks moet er minstens 2,5 miljard naar onderwijs. Extra geld komt er voor voorscholen en brede scholen, voor het VMBO en het MBO. Men is hier al jaren mee bezig en het geld wordt verspild aan nutteloze dingen, alles behalve goed onderwijs en voldoende docenten.

Vrachtwagenoverlast: daar hebben we gelukkig niet zo veel last van in Zuidoost en dat dankzij de verhoogde dreven. Er is evenwel een duidelijke tendens merkbaar bij het stadsdeelbestuur om fietspaden op te offeren en vrij te geven voor autoverkeer. Om onduidelijke redenen wordt het fietspad van Gein naar Reigersbos al een hele tijd onveilig gemaakt door verkeer. Voetpaden zijn doorbroken om auto's de gelegenheid te geven achterom te rijden waar nu kleine stukken weg worden gerenoveerd. Dat die wegwerken zo lang duren is ook een bron van irritatie. Over een kort stukje weg van zo'n honderd meter doet men bijna een jaar. Ik hoop dat de voetpaden waar onderbroken weer hersteld worden en dat het fietspad weer een echt fietspad wordt.

Reigersbosfietspad

© 2009