De CU heeft vragen gesteld aan het Dagelijks Bestuur over Amsterdam Open Air.
"Op 8 en 9 juni as zal er in het Gaasperplasgebied wederom het grootschalig dance-evenement ‘Amsterdam Open Air’ worden georganiseerd. Dit evenement is zeer omvangrijk en heeft een flinke impact op de woon- en leefomgeving en de natuur.
De volgende vragen betreffende de rol en verantwoordelijkheid van het stadsdeel, alsmede de rol en verantwoordelijkheid van Groengebied Amstelland (GGA), aangezien ons DB-lid tevens bestuurslid is van GGA en de raad over GGA-aspecten zou moeten kunnen informeren.
Het festival is in beweging en elk jaar weer zullen er vragen ontstaan vanuit de raad. Ook raadsleden worden geconfronteerd met vragen vanuit de bevolking.
Vraag 1: Is het niet een goed idee dat het Dagelijks Bestuur in januari/februari van elk jaar de raad middels een notitie informeert over alle aanvragen van grootschalige evenementen? Deze notitie zou dan in kunnen gaan op bepaalde punten omtrent zo een aanvraag, zoals de grootte, de verwachten kosten/inkomsten, handhaving, openbare orde en veiligheid, gevolgen voor de leefomgeving en natuur en op welke wijze bewoners op de hoogte gehouden zullen worden. Kunt u toezeggen dat een dergelijke notitie er jaarlijks komt?
Met het vaststellen van de evenementennota had de raad voor ogen dat de doelstellingen daarin opgenomen, met de door het stadsdeel te vergunnen evenementen, behaald zouden worden. Deze doelstellingen zijn kort gezegd: profilering, economische spin-off en sociale binding.
Vraag 2a: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘profilering van Zuidoost’ behaald is voor Open Air 2012?
Vraag 2b: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘profilering van Zuidoost’ behaald zal worden voor Open Air 2013?
Vraag 2c: Op welke wijze meet u dit zelf? En indien u externe bureaus gebruikt, wie kiest en betaalt die bureaus?
Vraag 2d: Kunt u toezeggen dat u de meetrapporten/resultaten aan de raad doet toekomen?
Vraag 3a: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘economische spin-off voor Zuidoost’ behaald is voor Open Air 2012?
Vraag 3b: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘economische spin-off voor Zuidoost’ behaald zal worden voor Open Air 2013?
Vraag 3c: Op welke wijze meet u dit zelf? En indien u externe bureaus gebruikt, wie kiest en betaalt die bureaus?
Vraag 3d: Kunt u toezeggen dat u de meetrapporten/resultaten aan de raad doet toekomen?
Vraag 3e: Heeft u concrete afspraken met de organisatoren ten aanzien van bijvoorbeeld het inhuren van werknemers en/of bedrijven uit Zuidoost?
Vraag 4a: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘sociale binding m.b.t. Zuidoost’ behaald is voor Open Air 2012?
Vraag 4b: Kunt u aangeven op welke manier de doelstelling ‘sociale binding m.b.t. Zuidoost’ behaald zal worden voor Open Air 2013?
Vraag 4c: Op welke wijze meet u dit? En indien u externe bureaus gebruikt, wie kiest en betaalt die bureaus?
Vraag 4d: Kunt u toezeggen dat u de meetrapporten/resultaten aan de raad doet toekomen?
Vraag 5: Bent u het met ons eens dat indien deze doelstellingen niet aantoonbaar worden behaald, er geen toegevoegde waarde is voor Zuidoost met het realiseren van Open Air, althans dat het evenement wordt gerealiseerd buiten de kaders die de raad heeft vastgesteld?
Vraag 6: Is er sprake van subsidieverlening vanuit Zuidoost aan Open Air 2012 of 2013, of aan een aan Open Air gelieerde stichting?
Vraag 7a: Kunt u aangeven welke kosten het stadsdeel heeft gemaakt, inclusief concrete bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2012?
Vraag 7b: Kunt u aangeven welke kosten het stadsdeel maakt, inclusief concrete of begrote bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2013?
Vraag 7c: Kunt u aangeven welke inkomsten het stadsdeel heeft gehad, inclusief concrete bedragen, vanwege Open Air 2012?
Vraag 7d: Kunt u aangeven welke inkomsten het stadsdeel heeft, inclusief concrete of begrote bedragen, vanwege Open Air 2013?
Vraag 7e: Kunt u ons informeren over kosten en inkomsten Open Air 2012 en 2013 van de gemeente Amsterdam, buiten stadsdeel Zuidoost?
Vraag 8a: Kunt u aangeven welke kosten Groengebied Amstelland (GGA) heeft gemaakt, inclusief concrete bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2012?
Vraag 8b: Kunt u aangeven welke kosten GGA maakt, inclusief concrete of begrote bedragen, ten behoeve van de realisatie van Open Air 2013?
Vraag 8c: Kunt u aangeven welke inkomsten GGA heeft gehad, inclusief concrete bedragen, vanwege Open Air 2012?
Vraag 8d: Kunt u aangeven welke inkomsten GGA heeft, inclusief concrete of begrote bedragen, vanwege Open Air 2013?
Vraag 9: De editie 2011 van Open Air was voor GGA niet kostendekkend, zo deelde de portefeuillehouder eerder mede. Is dat nu anders voor de edities 2012 en 2013?
Vraag 10a: De portefeuillehouder deelde eerder mede dat er tussen GGA en Open Air een overeenkomst bestaat voor drie jaar. Loopt deze overeenkomst na editie 2013 van Open Air af?
Vraag 10b: Is er iets bekend over het voortzetten van de overeenkomst met Open Air na 2013? Zijn daarover bindende afspraken gemaakt? Kunt u de raad deze afspraken, of de overeenkomst, doen toekomen?
Vraag 10c: Partij bij deze overeenkomst en aanvrager van de vergunning bij het stadsdeel voor 2011 en 2012 was Sky concepts en Events b.v.. In 2013 is de aanvrager Amsterdam Open Air b.v.. Betekent dit nu dat er een nieuwe overeenkomst is gesloten met deze nieuwe rechtspersoon? Kunt u de raad deze overeenkomst doen toekomen?
Vraag 11a: Wat is het toegestane aantal bezoekers voor de editie 2013?
Vraag 11b: In het verleden heeft Open Air verzocht om toestemming voor 25.000 bezoekers per dag? Zal daar sprake van zijn in dit jaar of in de toekomst?
Vraag 12: Het evenement duurt elke dag tot 23.00 uur. Zullen er na dat tijdstip, in het Gaasperpark of omgeving, feesten worden georganiseerd, bijvoorbeeld op de camping, al dan niet met versterkte muziek? Zijn daarvoor vergunningen aangevraagd?
Vraag 13: Kunt u aangeven in welke omvang en gedurende welke periode gedeelten van het park niet openbaar toegankelijk zullen zijn voor parkbezoekers? Met andere woorden, welke delen van het park zijn afgesloten op welke dagen?
Vraag 14: De evaluatie van editie 2012 was vrij summier. Er werd vooral aandacht besteed aan het vergunningenproces en de klachten. Aan het festival zelf werd een magere 1,5 pagina tekst gewijd. Gezien de omvang van het festival menen wij dat het goed is een veel uitgebreidere evaluatie te houden, elk jaar weer.
Hierbij zouden rapportages moeten worden opgenomen omtrent openbare orde & veiligheid (inclusief rapportage evenementbeveiliging), verkeersomstandigheden, geluidsmetingen, natuurmetingen en -maatregelen, evaluatie (behaalde) doelstellingen, inkomsten/uitgaven, klachten, etc. Kunt u toezeggen dat voor eventuele toekomstige edities van grootschalige evenementen de evaluatie uitgebreider zal zijn?
Vraag 15: Met de toename van het aantal bezoekers, is er ook rekening gehouden met de toename van de schade aan de natuur? Hoe verwacht u dat dit zal herstellen? En welke extra kosten brengt dit met zich mee?
Vraag 16: Onderhoudsbeleid: wij vernemen van bewoners en gebruikers van het Gaasperpark dat er steeds grotere stukken gras, kruidenlagen en struikgewas worden intensief worden gemaaid en vervangen door gras of kaal zand. Bomen worden heel hoog op gesnoeid. Dit brengt onder meer ook met zich mee dat er steeds minder schuilgebieden over zijn voor de dieren die er leven.
Kan de portefeuillehouder aangeven hoe met name het meer ecologische onderhoud en beheer samengaan met het realiseren van een grootschalig evenementen terrein in dit park, mogelijk voor meerdere evenementen per jaar?
Vraag 17: Kunt u zo spoedig mogelijk de aanvraag en overige stukken die ter inzage liggen digitaal beschikbaar stellen en houden voor de bewoners? Vanwege de omvang van het evenement, is het mogelijk een digitaal dossier aan te leggen op de website van het stadsdeel voor dit festival, met aanvragen, evaluaties, rapporten etc.?
Vraag 18: Het Gaasperpark behoort tot de EHS en HGS. Volgens de eigen woorden van het bestuur:
"In het bestemmingsplan Gaasperdam is het recreatiegebied Gaasperplas bestemd als Recreatiegebied. Een muziekevenement valt inderdaad niet binnen de definitie van deze bestemming. Echter indien een evenement op Incidentele basis plaats vindt kan worden afgeweken van bestemmingsplan. Indien in de toekomst op regelmatige basis vaker evenementen zullen plaatsvinden, zal dit geregeld worden via een ontheffing van het bestemmingsplan."
Is er voor het afgelopen evenement 2012 en voor het komende evenement 2013 een ontheffing aangevraagd? Is de TAC om advies gevraagd? Staat het bestemmingsplan dit nog toe, aangezien dit festival niet meer incidenteel is?
Vraag 19: De aanvraag 2013 en de stukken die ter inzage liggen mogen niet gekopieerd worden zo wordt medegedeeld. Wil men dat wel dan dient men dat verzoek middels een WOB-procedure in te dienen. Vorig jaar in de commissievergadering liet de portefeuillehouder weten dat de aanvraag die ter inzage ligt en dus openbaar is gemaakt, verstrekt mag worden zonder WOB-procedure. Kunt u toelichten waarom nu dit beleid wordt gevoerd? Kunt u er voor zorgdragen dat alle ter inzage gelegde stukken, op verzoek, verstrekt mogen worden aan burgers in de vorm van een fotokopie?
Dank bij voorbaat voor uw beantwoording.
Fractie ChristenUnie Amsterdam Zuidoost"