ZO gooit geld over de balk

Er wordt ons wijsgemaakt dat overal op bezuinigd moet worden. Maar dat bezuinigen wordt selectief toegepast. Wat bezuinigd wordt, wordt meteen weer uitgegeven aan de neoliberale clientèle. Rutte is echt niet van plan om minder uit te geven en de staatsschuld te verkleinen. Er is altijd nog een potje over voor militaire interventies, zogezegde innovatie en vriendjespolitiek. Zo gaat dat ook in Zuidoost. Wie precies in het stadsdeelkantoor van Zuidoost zeer vriendschappelijke betrekkingen onderhoudt met de maai- en snoei-industrie is mij niet duidelijk. Maar er wordt ontzettend veel geld uitgegeven aan nodeloze werkzaamheden. Waar men op bezuinigt is op mensen en maatschappij. In het Gaasperpark worden weken, maanden besteed aan herstelwerkzaamheden voor twee dagen muziekfestijn. Efficiëntie is anders.

Langs het Jan Schaeferpad was men vandaag bezig met het snoeien van takken. Totaal zinloos, een idee gesproten uit het brein van mensen die graag willen kappen en eigenlijk meteen alle bomen zouden willen kappen als ze daar de kans toe krijgen, zoals de knotwilgen langs de Tienraaikade onlangs gemerkt hebben. Waar men geen geld voor heeft is het schoonhouden van de fiets- en voetpaden na het maaien van het gras (ook met grasmaaien is men nu midden oktober nog driftig mee bezig). Zuidoost gooit met geld. Dit project kost weer tienduizenden euro's.

hoogsnoeien
Zo hoog snoeien is nergens voor nodig

gesnoeid

janschpad
Voor het verwijderen van gemaaid gras is geen tijd en geld

Het is duidelijk dat de opvattingen over natuurbeheer ook in Zuidoost sterk achterhaald zijn. De VVD en PvdA zijn twee handen op een natuurbarbaarse buik.

Volkskrant: "De gangbare opvattingen over natuur, natuurbeleid en natuurbeheer zijn achterhaald. De individuele burger beschouwt natuur in toenemende mate als iets dat maakbaar en manipuleerbaar is. Bovendien vervaagt de grens tussen virtuele en echte natuur in ras tempo, zeker onder jongeren.

Dat staat in de Toekomstverkenning natuurbeleving en -betrokkenheid in Nederland, die de stichting wAarde uit Beek-Ubbergen in opdracht van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) heeft geschreven. wAarde is de landelijke denktank voor groene vraagstukken. 'Een nieuwe visie is nodig om het debat over natuur niet te verlammen.'

wAarde denkt dat natuurbeleid op termijn thuishoort bij een ministerie als Volksgezondheid. 'Natuurbehoud moet een maatschappelijk doel worden, waar de samenleving en de individuele burger zelf verantwoordelijkheid voor hebben. Natuurorganisaties moeten een dienende rol gaan spelen. Voorlopig zijn ze echter ook nog nodig als waakhond voor het overheidsbeleid, dat drastisch zal moeten veranderen.' "

Natuurmonumenten: "Natuurmonumenten en De12Landschappen roepen de nieuwe Tweede Kamer op te voorkomen dat forse tekorten ontstaan en natuur en landschap uiteindelijk het slachtoffer worden. Daarom moet minimaal de 200 miljoen euro voor natuur uit het Lenteakkoord structureel toegevoegd worden aan het budget. Ook moet de ambitie om de Ecologische Hoofdstructuur te realiseren overeind blijven; het inkrimpen van deze ambitie met 90.000 hectare gaat Natuurmonumenten en De12Landschappen veel te ver. Gezien de huidige economische en financiële situatie kan hiervoor wel meer tijd worden genomen."

© 2009