Ondertekenaars motie PvdA
Gisteren werd er in de Stadsdeelraad een motie ingediend door de PvdA om een vergunning te weigeren 'voor een optocht van Sinterklaas in het winkelcentrum van de Amsterdamse Poort voor een optocht van Sinterklaas met zwarte Pieten'. Download dit gedeelte als mp4.
Hoewel de heer Wirnkar verklaarde dat het niet ging om een verbod, kan dit niet anders verklaard worden dan als een oproep tot een verbod. Dhr. Wirnkar had signalen gehoord uit zijn omgeving dat de openbare orde in gevaar zou kunnen komen. Was dat een verhulde bedreiging? Als dit doorgaat dan gaan wij hardhandig actie voeren? Ik mag hopen van niet.
De stemming was als volgt: voor stemden 15 raadsleden, tegen 5 leden. GroenLinks stemde tegen. De VVD stond niet achter de motie en had de zaal verlaten. Sommige partijen als OZO en D66 waren verdeeld. Maar Wim Mos (uit politiek opportunisme) en Obahiagbon stemden voor, Ristie onhield zich. Ook de CU, PPB en NSS stemden voor. De motie is dus aangenomen. De redelijke motie van GroenLinks (een optocht zonder Zwarte Pieten) haalde het niet (11 tegen en 5 voor). Intussen waren er al heel wat raadsleden vertrokken uit de zaal. Henk de Boer had al vroeg uit protest tegen de gang van zaken de raadszaal verlaten.
Henk de Boer verlaat de zaal
Daarmee stuiten we weer op het grote probleem in Zuidoost. De PvdA kan voorstellen wat ze willen, het maakt niet uit of het legaal is of illegaal, ze hebben de meerderheid van stemmen; en het gekibbel onder de andere partijen helpt ook niet. Bissesar van de PPB heeft zich bijvoorbeeld nooit ingezet voor de blanke bevolking. Zijn interesse gold enkel zijn eigen achterban. En Gaasperdam interesseert hem al helemaal niet. Om een afspiegeling te zijn van de etnische verhoudingen hebben alle partijen zich bemoeid om hun lijsttrekkers te kiezen uit de allochtone inwoners. Dat is zeer vaak uitgelopen op een mislukking. Dus nu heb je een raad met een overwegend allochtone invulling die nauwelijks nog voeling heeft met de blanke inwoners en eigenbelang vooropstelt. In deze kwestie is blijkbaar ook geen ruimte voor een redelijke visie die naar aanpassing van het feest streeft. Dat is een zeer kwalijke zaak.
Voorzitter Herrema verklaarde dat een vergunning niet geweigerd kan worden. Het Dagelijks Bestuur zal de motie dus niet uitvoeren. En daar heeft hij gelijk in. Het bij de haren bijsleuren van het argument van de 'openbare orde' deugt van geen kanten. Het recht om uiting te geven aan de eigen cultuur is essentieel, dat zou de zwarte aanhang van de PvdA moeten weten. Dat geldt niet alleen voor de zwarte bevolking, maar ook voor de blanke inwoners. Door deze motie zou de indruk gewekt kunnen worden dat de radicale vleugel van de PvdA van Zuidoost weinig voelt voor tolerantie en niets geleerd heeft van de ontwikkeling in de mensenrechten. Er zijn genoeg mogelijkheden om het Sinterklaasfeest en vooral Zwarte Piet aan te passen. De burgemeester en voorzitter Herrema willen hierover een dialoog.
AT5: "De motie geeft een verkeerd signaal, in een democratie mag je een Sinterklaasintocht organiseren. Dat kun je niet zomaar verbieden', zegt Herrema.
Hij roept de organisatie van de intocht wel op in gesprek te gaan om de invulling misschien te veranderen. 'Op deze manier zou je een modernere vorm kunnen vinden. Het is niet aan ons om een dergelijke traditie te veranderen, dat moeten de degenen die het feest willen vieren doen. Vernieuwen vind ik een betere manier dan een vorm van verbod.'"