Zwarte Piet is eeuwenoud

De bakermat van onze beschaving ligt in Perzië. In Iran, Azerbaidjan en Afghanistan wordt al eeuwenlang het Noroezfeest (Nowruz) gevierd, dat zijn oorsprong kent in een oude zoroastrische cultuur. 

 110173_th

Wikipedia: "Sinds 2009 staat Noroez vermeld op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. In 2010 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties 21 maart erkend als de Internationale Dag van Noroez en beschreven als een lentefeest van Perzische oorsprong.

HajjiFiruzNoroez dateert van lang voor de komst van de islam. Van oorsprong is het een zoroastristische feestviering waarvan aannemelijk is dat Zarathustra de grondlegger ervan is. Het is een nationale feestdag in landen als Iran, Afghanistan, Oezbekistan, Tadzjikistan, India, Kirgizië, Pakistan en Kazachstan. Tevens wordt het gevierd door Koerden in Irak en Turkije. Noroez is ook een heilige dag voor volgelingen van het zoroastristisch soefisme en het bahaigeloof.

Hadji Firoez is de traditionele boodschapper met het zwarte gezicht die het Noroezseizoen aankondigt, al weken voor het eind van het jaar zwerft hij in zijn rode kostuum door de straten. Als Hadji Firoez vermomde, zwart geschminkte troubadours met felgekleurde satijnen kleren lopen zingend en dansend door de straten, met tamboerijnen, drums en trompetten, om vreugde en het nieuws van het komende nieuwe jaar te verspreiden."

Uit het Noroezfeest kom dus heel waarschijnlijk ook Zwarte Piet vandaan, via de Moren (Marokkaanse Berbers en Arabieren) in Spanje. Dus Zwarte Piet is geen Surinamer, maar een Marokkaan. Mevrouw Verene Shepherd voedt door haar etnocentrische annexering van Zwarte Piet juist het racisme - wat kun je verwachten van iemand die enkel Santa Claus (uitgevonden door Coca Cola?) kent. All the rest is history.

© 2009