We kennen dhr. Jaensch van het Dagelijks bestuur van Zuidoost al langer dan vandaag, maar nu blijkt het grootonderhoud Gein 3, fase 2, ook tot zijn palmares van klinkende blunders te gaan behoren. U heeft net kunnen lezen over de hoorzitting hierover. Maar er valt nog meer over te zeggen.
Er was al geruime tijd geleden een Definitief Ontwerp waarop geen bezwaren zijn ingediend. Het plan werd goedgekeurd door het Dagelijks bestuur en ging van start. 76% van de bewoners waren voor behoud van de bomen volgens een enquête van het stadsdeel. De meeste wijken hier hebben al grootonderhoud gehad. Behalve hier in de J. Krüsestraat, W. Gerresepad en C. Aarnoutsstraat. Eind 2013 hebben een aantal mensen een enquête gehouden onder de bewoners van J. Krüsestraat en W. Gerresepad. Zij wilden de overlast van de bomen tegengaan en dus bomen laten kappen. (Nu is het zo dat de overlast door auto’s veel groter is dan die van stuifmeel en meeldauw. Dat er mensen zijn die dat niet willen begrijpen vind ik schandalig.) En het probleem van opstuwende wortels wordt juist aangepakt door het grootonderhoud. Katjes en bladeren van de elzen kunnen voor een probleem zorgen, maar alleen als het stadsdeel nalatig is in onderhoud en reiniging. Enkel als die katjes en bladeren niet geveegd worden dan kan er een probleem ontstaan met de afvoer en de riolering. Het stadsdeel heeft inderdaad deze wijk jarenlang verwaarloosd waardoor terecht veel irritatie is ontstaan. Maar om de schuld op de bomen te schuiven gaat mij veel te ver. Het DB is hiervoor verantwoordelijk en heeft de plicht om de straten schoon te houden.
Het bestaand Definitief ontwerp dat al in uitvoering was, werd toch gewijzigd en er had hierover een bewonersbijeenkomst plaats in basisschool het Gein. Ook de bewoners van de C. Aarnoutsstraat waren uitgenodigd, hoewel nu blijkt dat niet iedereen een uitnodiging heeft gekregen. Uit de uitnodiging van 10 juni 2014: “Bewoners van de J. Krüsestraat en W. Gerresepad hebben een handtekeningenactie gehouden waarin zij aan het stadsdeel vragen meer bomen te kappen in de Jacob Krüsestraat.” Het ging dus niet over de C. Aarnoutsstraat. Daarom waren maar weinig bewoners van deze straat aanwezig op deze bijeenkomst. Het ging gewoon om een andere straat. Op deze vergadering heb ik ook de vraag gesteld aan dhr. Kapiteijn van het stadsdeel om welke bomen in welke straten het ging. Hij antwoordde dat het niet ging om de C. Aarnoutsstraat. De afspraak was ook dat waar bomen gekapt zouden worden ze allemaal vervangen zouden worden door een soort die beter geschikt was en minder overlast veroorzaakte. Men heeft nu als vervanging de Quercus robur fastigiate Koster op het oog. Dat is een zuileik. En die heeft eikeltjes! Eikeltjes? Dat kan leuk worden als die eikeltjes op de oh zo fraaie motorkappen van de heilige koetjes van de autobezitters zullen neerploffen. Ik vrees dat de bomenhaters uit J.K. en W.G. meteen zullen ontploffen, zeker als ze een eikel op hun raap krijgen. Dan kunnen we protestslogans verwachten als ‘Geen Eikels in de J. Krüsestraat!!!’ Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn.
Even later liggen de stukken en de kaart hierover ter inzage. En wat blijkt? Er worden 101 bomen gekapt in de J. Krüsestraat en C. Aarnoutsstraat. Dat was niet afgesproken. Bovendien heb ik de indruk dat er in W. Gerresepad een aantal bomenhaters wonen die zelfs de bomen in hun pad weg willen (terwijl dat nergens voor nodig is, zeker niet voor het grootonderhoud of om meer parkeerplekken te creëren) en er geen been in zien om maar alles te laten kappen in de C. Aarnoutsstraat. Lekker asociaal bezig. Hoewel het stadsdeel beweert dat er 64 bomen terugkomen (ergens, maar daar is nauwelijks of geen controle op), komen er in de J.K en W.G maar 13 per straat terug. Dat is bijzonder weinig. Daar zijn heel wat mensen het niet mee eens. Misschien kunnen die 13 bomen in de J.K. wel weg en kunnen alle bomen in de C.A. gewoon blijven. Misschien kan er parkeerplek gecreëerd worden in het W.G.
Het is ook zo dat er steeds meer mensen komen die twee, drie en zelfs vier auto’s in gebruik hebben. Er komen ook steeds vaker bedrijfs- en vakantiewagens te staan. De parkeernorm hier wordt al overschreden. Wij hadden al meer parkeergelegenheid per woning dan elders in de stad. Er komt dus ook meer aanzuigwerking en negatieve voorbeeldwerking.
Wat het stadsdeel geflikt heeft is het indienen van een nieuw voorlopig ontwerp waarin de bewoners van de C. Aarnoutsstraat geen inspraak kregen. Er is een omgevingsvergunning verleend (twee zelfs, de eerste werd ingetrokken en een nieuwe verleend) voor de drie genoemde straten. Ook al heel vreemd, want volgens de kaart wordt er niets gekapt in W. Gerresepad. Of toch wel? Het gaat hier namelijk om een voorlopig ontwerp, een Definitief ontwerp bestaat er nog niet. Bijzonder vreemd. Men wil bomen kappen om het grootonderhoud te kunnen uitvoeren, en meer parkeerplek te creëren, maar wat er precies aan grootonderhoud plaats zal vinden ligt nog niet vast. Maar men heeft alvast een omgevingsvergunning verleend om alle bomen te kappen terwijl nog niet eens vaststaat of er wel gekapt mag of moet worden. Het is duidelijk dat het stadsdeel weer flink aan het rommelen is. Het grootonderhoud kan gewoon plaatsvinden zoals dat in het oude Definitieve ontwerp was vastgelegd zonder de bomen te kappen. Er is trouwens bij de basisschool al een stuk grootonderhoud gepleegd. Waarom dan niet nu meteen ook voor de omliggende straten?
Blijkbaar heeft het stadsdeel andere plannen, nog niet bekende plannen. Bestaat er misschien een geheime afspraak met de actievoerders uit de J.K. en W.G.? Hebben zij stiekem toch voor mekaar gekregen dat er een omgevingsvergunning is afgegeven waarin ook impliciet bomen gekapt kunnen worden in W.G. zodat ze bijvoorbeeld een jeu-de-boulesbaan kunnen aanleggen? Ik hoor ook geruchten en geluiden over betaald parkeren. Vier auto’s per woning is natuurlijk onacceptabel en asociaal. Die eigenaars zouden flink moeten betalen voor die extra parkeerplekken die in deze fase 232.000 euro kosten voor het kappen van de bomen.
Duidelijk is dat het stadsdeel ineens zonder daarover openlijk en democratisch overleg te hebben gevoerd, een nieuw plan heeft opgesteld. Het is duidelijk dat geen enkele rechter dit zal accepteren. Er is een verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend bij de bestuursrechter om de omgevingsvergunning voor het kappen van de bomen op te schorten. Maar de advocaat van het stadsdeel had al door dat er een kink in de kabel was gekomen en heeft in de hoorzitting verklaard: “Het streven is de bomen in augustus/september 2015 te vellen, omdat dan het advies [van de bezwarencommissie], het besluit op bezwaar en het Definitief ontwerp bekend zijn.”
Dat had men ook eerder kunnen weten. Bijzonder vreemd is het aanhouden van het plan om 101 bomen te vellen. Men is blijkbaar bereid om het grootonderhoud stop te zetten tot de bomen gekapt kunnen worden. Maar het is zeer goed mogelijk om het dringend noodzakelijke grootonderhoud nu te beginnen. Door deze koppeling van kappen en grootonderhoud wordt het grootonderhoud voor de zoveelste keer vertraagd. En later kan ook nog blijken dat de bestuursrechter besluit dat de bomen niet gekapt mogen worden. Dat is dan het gevolg van gerommel met de procedure en het bewust belemmeren van de mogelijkheid voor bewoners van de C. Aarnoutsstraat om nog invloed te kunnen uitoefenen op het bestaande voorlopige ontwerp. Terwijl bewoners van de twee andere straten de mogelijkheid kregen om een bestaand goedgekeurd Definitief ontwerp nog te wijzigen. Wie zijn die mensen die een streepje voor hebben bij dhr. Jaensch? Wat heeft dhr. Jaensch afgesproken met hen in zijn achterkamertje? Is er een deal gesloten met een van de (voormalige) raadsleden wonende in de J.K. of anderen? Zo ja, wat was dan de tegenprestatie? Of is het een ordinaire wraakoefening?
We weten het niet. Ik noem het onbehoorlijk bestuur. Maar gezien de huidige toestand in de bestuurscommissie met een meerderheid van de PvdA, zal het regentenbeleid van Jaensch altijd goedgekeurd worden door het Algemeen bestuur. En waarom Urwin Vyent van GroenLinks dit over zich heen laat gaan is mij een raadsel. Dhr. Jaensch kan als machiavelliaanse evil genius doen wat hij wil, hij krijgt de goedkeuring van de andere coalitiepartijen. De PvdA krijgt als grootste partij terecht de schuld in de schoenen geschoven. En Vyent heet nu "de man van 1000-bomen-planten-10.000-bomen kappen”. Zuidoost nergens anders!
Er is vast crisisberaad bij het DB. Dhr. Jaensch zal weer een ander regentesk plan moeten bedenken, want kappen wil hij. Hij is de kapkoning van Zuidoost.