De Oeverlanden schrijft aan de burgemeester

Oeverlanden

De Oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder nummer 14 juli 2015:

Brief aan de burgemeester

Het is geen gewoonte van de vereniging om een open brief aan de burgemeester te sturen. Maar wanneer, met betrekking tot de festivals en evenementen, de normale kanalen verstopt blijken te zitten rest slechts deze uitweg. We hopen op resultaat.

Open brief aan burgemeester E. van der Laan


Burgemeester, verlos ons van de herrie en de schade.

Geachte heer Van der Laan,

Wij richten ons verzoek tot u, Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, burgervader van al haar inwoners. In uw eerdere werkzame leven advocaat en daarmee hoeder van de rechtsstaat. Sinds het aantreden van het huidige college van Burgemeester en Wethouders, na de raadsverkiezingen van maart 2014, worden we op de Noordelijke Oeverlanden van het Nieuwe Meer geconfronteerd met openluchtfestivals en evenementen en met de daarbij optredende overlast en schade. Het lijkt erop dat dit door u of uw college, wordt gefaciliteerd. Aan ons, vereniging De Oeverlanden Blijven als beheerder van het terrein, of aan betrokken gebruikers of omwonenden is niets gevraagd. Mogelijkheden tot beïnvloeding van de besluitvorming ontbraken tot nu toe. 

We hebben gepoogd de overlast te keren op basis van wetten en regels maar bemerkten keer op keer dat onze rechten vertrapt werden door ambtelijke- of bestuurlijke listen of slimmigheden. Bestemmingsplannen die op zeer zorgvuldige wijze tot stand zijn gekomen, een vereiste in een zo volle omgeving als de onze, lijken ineens hun betekenis verloren te hebben. Langzaamaan begon de gedachte post te vatten dat onze gemeentelijke overheid te kwader trouw is, een idee dat we eigenlijk verre van ons willen werpen. 

Als assistent van wethouder Jan Schaefer, begin 80er jaren, bent u op de hoogte van de geschiedenis van de Oeverlanden. Dit gebied is geen park in de gebruikelijke betekenis van door de overheid gerealiseerd groen ter verpozing van de stedelijke bewoners. Na verwerping van de bouwplannen door de raad in 1984 is door tomeloze inzet van vele vrijwilligers gedurende meer dan 30 jaar dit gebied geworden tot een blauw-groene oase aan de zuid-west rand van de stad, tevens buffer tegen Schiphol. De bijdrage van de gemeente hieraan is minimaal geweest, als er al niet sprake van tegenwerking en obstructie was. Eerdaags gaat dit gebied ten zuiden van de A4/A10 tussen Schinkel en Ringvaart deel uitmaken van het beheergebied van het Amsterdamse Bos, wat een erkenning van de kwaliteit inhoudt.

De droom van Jac.P.Thijsse krijgt daarmee gestalte zoals hij in 1908 over de 'Parkenquestie' in het Handelsblad schrijft: "Op deze wijze krijgen wij, zonder grote onkosten, niet een park, maar een landschapspark, met het Nieuwe Meer als centrale waterpartij."

In het zeer gedegen rapport van de commissie voor het Boschplan van 1928 heet het dat de stedeling zich moet kunnen herscheppen in een ongedwongen omgeving vrij van drukte en lawaai. Dat Schiphol hierop inbreuk maakt is een gevolg van een maatschappelijke keuze voor de luchthaven. Over openluchtfestivals en evenementen is echter nooit van gedachten gewisseld door burgers, ondernemers en het gemeentebestuur. Inmiddels heeft de bestuurscommissie van Nieuw West zich unaniem uitgesproken tegen grootschalige evenementen in de Oeverlanden, ook de partijen die in het college zitten. 

Zaterdag 11 juli jl hebben we van 12 uur tot 23 uur het feestje van de week, The Social Garden, aan de oever van het Nieuwe Meer mogen beleven Binnen een straal van zo'n 500 m was, afhankelijk van de windrichting, een continue en onaangename dreun van bassen in de maagstreek voelbaar. Een mooie zomerdag in het weekeinde en de vakantie naar de gallemiezen. De aanvraag voor dit evenement voor 2500 bezoekers werd bekendgemaakt op 7 mei 2015 en op 17 juni 2015 weer ingetrokken. Waarna enkele dagen voor de feitelijke datum plotseling een vergunning werd verstrekt. De excuses van de betrokken jurist van de gemeente lijken ons niet zo geloofwaardig. Het Pinksterweekeinde in mei is ernstig verstoord en de strandjes, bestemd voor kleine kinderen, waren twee weken ontoegankelijk. Rond het weekeinde van 8 en 9 augustus, midden in de zomervakantie, dreigt dit wederom te gebeuren.

Elders in Amsterdam is met succes geprocedeerd tegen dit soort activiteiten die in strijd zijn met het vigerende bestemmingsplan. Wij hopen van ganser harte dat wij niet de juridische weg tot het einde hoeven te belopen en zegt u op basis van onze argumenten, en in navolging van de bestuurscommissie NieuwWest, nee tegen de overlast van lawaai van festivals en evenementen in de Oeverlanden en het Nieuwe Meer. Uw ambtsvoorganger Ed van Thijn beloofde de gemeenteraad in 1983 het milieu van de Oeverlanden te beschermen. 

Hopelijk volgt u in 2015 dezelfde lijn. 

In afwachting van uw antwoord, met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Vereniging De Oeverlanden Blijven!"

Liesbeth Stricker (voorzitter)

© 2015