Parool: "Honderdduizenden toeristen komen naar Amsterdam voor drugs. Daarvoor betaalt de stad een hoge prijs, schrijft Erik Heijdelberg, bestuurder van de William Schrikker Groep, organisatie voor jeugdbescherming en reclassering.
We maken ons druk over liquidaties op straat, de top duizend van veelplegers, drugsafval in Brabant en tanend gezag van lokale bestuurders tegenover drugscriminelen. Tegelijkertijd profileert Amsterdam zich als dancehoofdstad met 130 festivals per jaar. De stad is daarmee een pillenmarkt zonder weerga, en dus is het niet vreemd dat er een grote drugsindustrie is ontstaan.
Natuurlijk hoeft niemand de illusie te hebben dat drugsgebruik en de handel in drugs met verboden uitgebannen kunnen worden. Maar het gemeentebestuur en tal van bedrijven doen iets anders. Die stimuleren bewust een toerisme dat deels gebaseerd is op drugs en op de uitzonderlijk liberale markt daarvoor die Amsterdam in Europa is. Die markt draait allang niet meer om de coffeeshop met een paar kilo rode Libanon. Het is goed georganiseerde criminaliteit waarin softdrugs, coke en pillen moeiteloos door dezelfde, vaak gewelddadige consortia worden verhandeld.
Wij discussiëren over de talrijke ijswinkels in de binnenstad. Waar komen die plotseling vandaan? De zorgen gaan niet over ijs, maar over het witwassen van drugsinkomsten.”
NPO Radio: "Negen miljoen toeristen bezochten vorig jaar Amsterdam. En die kwamen echt niet allemaal voor het Rijksmuseum of het Anne Frank huis. Volgens schattingen van de gemeente komt ongeveer 30 procent van de toeristen deels voor drugs naar onze hoofdstad. Dat zijn 2,7 miljoen drugstoeristen in één jaar (!). Moet kunnen lijkt het credo. Vergeten wordt dat de totale zorg en gevolgen van dit drugsbeleid, de hoofdstad handenvol geld kost en vele jongeren ellende oplevert. Erik Heijdelberg, bestuurder van de William Schikker Groep wil dat Amsterdam NU haar verantwoordelijkheid neemt.”
Luister naar het korte interview met Erik Heijdelberg op de link van NPO Radio1.
Hier een paar uittreksels:
“Wat Amsterdam ook heel bewust doet is zichzelf afficheren als de dance hoofdstad van de wereld.
Laat ik u schetsen een jongen, laten we hem Kevin noemen, hij woont in Zuidoost, hij is ongelooflijk beïnvloedbaar, zijn moeder is alleenstaand, hij heeft een IQ van 70, hij heeft geen enkele schoolopleiding, jongens zoals hij zullen de keuze maken om met de scooter van hun oudere broer de pillen te gaan bezorgen bij al die talloze inmiddels 130 festivals die de stad Amsterdam organiseert.
Hoeveel jongens als Kevin hebben we?
Een paar duizend in Amsterdam.
Het is … zo dat de bovenwereld, in dit geval Amsterdam met al zijn trots op de dance events, meedanst op een volkomen goed georganiseerde criminele organisatie.
Als je je als hoofdstad zo inzet voor de economische ontwikkeling of zo’n grote industrie, als we het ADE nemen, dan komen daar 350.000 mensen op af in een paar dagen tijd. Volgens een Engels onderzoek gaat 2/3 van de winsten naar de fun industrie en 1/3 gaat aan pillen op, dat is vijf miljoen euro aan pillen.
De drugs in Brabant waar worden die voor gemaakt dan?
Nou, waarschijnlijk voor de mensen op de dance festivals.
Ja, dat is gewoon een productiestroom die wordt afgezet in Amsterdam.”
Wie aan de ingang van festivals posteert ziet bezoekers al stoned naar binnen gaan, ziet ook jongeren die zich nogal verdacht ophouden bij de ingang. Wat tijdens de opbouw van festivalterreinen aan drugs door standhouders naar binnen gesmokkeld wordt, is onbekend. Er is geen enkele controle op.
Er zijn al vier doden gevallen tijdens ADE alleen al. De vraag is hoelang de burgemeester nog vol kan houden dat dit niet in strijd is met zijn bevoegdheden voor orde en veiligheid als hij vergunningen verleent. De burgemeester beweert altijd dat hij enkel gaat over orde en veiligheid. Maar zelfs dat is bij hem niet in goede handen. Bovendien heeft hij het evenementenbeleid persoonlijk onder zijn hoede genomen en daarmee overschrijdt hij een grens. Er is sprake van belangenverstrengeling. De evenementenindustrie wordt gesponsord en bevorderd door de gemeente Amsterdam, en dat in een tijd van bezuinigingen voor de gewone burgers. Als daar ook nog eens slachtoffers bij vallen dan wordt het imago van de burgemeester en de stad er niet beter op.
Stereogum: "People do drugs at music festivals — no big surprise there. But just which drugs, and at what festivals? A new study from DrugAbuse.com (via Billboard) set out to answer those questions. By analyzing Instagram posts made from 15 major music festivals around the world, and then narrowing those down that mentioned or alluded to a substance, the organization was able to come up with a rough estimation of which drugs were most prevalent at what festivals.”
Forensicon: "Tijdens het festivalseizoen 2013 zijn in Nederland zes mensen overleden door het gebruik van drugs. In april 2014 is ook een jongere overleden na het gebruiken van drugs tijdens het uitgaan."
NRC: "Jongeren die grote evenementen, zoals festivals, bezoeken vinden het steeds normaler om xtc of andere partydrugs te nemen tijdens het uitgaan. De pillen die met name de groep tussen de 16 en 24 jaar gebruikt zijn bovendien steeds zwaarder en worden vaker geslikt, waardoor de gezondheidsrisico’s groter worden. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van het Trimbos-instituut..."