Natuur dramatisch verslechterd

nederland


Trouw: "Alleen invoering van een duurzame landbouw kan het tij nog keren voor de dramatisch verslechterde natuur op het platteland en in de open natuurgebieden van Nederland. Die conclusie trekt WNF-directeur Johan van de Gronden uit het eerste Living Planet Report - Natuur in Nederland, dat het Wereld Natuur Fonds vandaag publiceert.

Met de Nederlandse natuur als geheel gaat het iets beter dan in 1990, zo blijkt uit het rapport. Er zijn nu 15 procent meer zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en vlinders dan 25 jaar geleden. Maar de verschillen per leefgebied zijn erg groot.

De winst is vooral geboekt door diersoorten in en om het water - zoet en zout. Op het platteland en in aangrenzende open natuurgebieden, zoals hei en duinen, is de fauna daarentegen met respectievelijk 40 en 50 procent populatieverlies vrijwel gehalveerd. Met vermesting, verzuring en pesticiden uit de intensieve landbouw als grote boosdoeners.

Wat er nu in Nederland gebeurt, kun je geen serieus natuurbeleid noemen, vindt Van de Gronden. Visie en centrale regie ontbreken volledig. "De inrichting en zorg voor de natuur moet op een andere leest worden geschoeid. Dat komt spijkerhard uit dit rapport naar voren. Er zou een minister voor de leefomgeving moeten komen, met in elk geval natuur en milieu in zijn portefeuille, die een integrale visie ontwikkelt op natuurherstel.”

CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Trend fauna alle natuurgebieden

De indicator Trend alle natuurgebieden is onderdeel van de Nederlandse Living Planet Index en betreft alle soortgroepen dieren in natuurgebieden op het land De indicator geeft de gemiddelde trend weer van 84 soorten zoogdieren, broedvogels, reptielen en vlinders. Sinds 1990 laat deze indicator een matige afname zien, waarbij de populaties sinds 1990 gemiddeld zijn afgenomen met 25 procent. De laatste tien jaar is deze trend omgebogen in een matige toename. Als er naar individuele soorten wordt gekeken, blijkt dat er over de gehele tijdsspanne 37 soorten zijn achteruitgaan en 27 vooruit.”

Ondanks de prachtige film van Merel Westrik en Martin Melchers over fauna in de stad Amsterdam, Amsterdam Wildlife, is de trend dalende.

trend fauna stad


CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Gemiddelde afname per soort 30 %

Terwijl het Nederlandse bebouwde landoppervlak toeneemt, gingen tussen 1990 en 2014 de broedvogels en dagvlinders in de bebouwde kom erop achteruit met een gemiddelde afname van 30 procent. Vlinderpopulaties gingen gedurende de hele periode achteruit, terwijl bij vogels de situatie de laatste tien jaar stabiel bleef.

Hoewel er een toenemende aandacht is voor de stad als biotoop en voor groen in de stad, profiteren de soorten nog niet. Een belangrijke oorzaak daarvan is de voortschrijdende verdichting van de bebouwing waardoor braakliggende landjes met onkruid en ruigtes verdwijnen. Daarnaast vervangen tuinbezitters steeds vaker het groen voor tegels en worden plantsoenen aangeharkt. Zo worden de voedselbronnen (zaden, insecten) voor vogels minder en is het aanbod van nectarplanten en waardplanten voor vlinders kleiner.

Bij ecologisch beheer wordt pas na de bloei van planten eenmaal gemaaid en blijft een deel van de vegetatie staan. Eitjes, rupsen en poppen blijven dan gespaard. Ook wordt het maaisel afgevoerd waardoor de bodem niet verder verrijkt. Als het groen ecologisch wordt beheerd, nemen sommige vlinders weer toe.”

CvdL: "Trend fauna agrarisch

De indicator Trend vogels, zoogdieren en dagvlinders agrarisch betreft 48 inheemse soorten dieren en geeft de gemiddelde trend weer van diersoorten voorkomend in het agrarisch gebied. Sinds 1990 laat deze indicator een matige afname zien, waarbij de trend de laatste tien jaar gestabiliseerd is. Als er naar individuele soorten wordt gekeken, blijkt dat er over de gehele tijdsspanne 23 soorten achteruitgaan en 15 vooruit. Met name de dagvlinders en de broedvogels zijn als groep achteruitgegaan.”

Het zal er de komende jaren niet beter op worden. Voor de winst van de voedselindustrie sterven een groot aantal mensen voortijdig. En in Zuidoost worden steeds meer bomen gekapt om steeds meer en grotere auto’s te kunnen parkeren. Zit GroenLinks eigenlijk nog in het dagelijks bestuur van Zuidoost? 

Trouw: "Dieselauto's mogen vanaf 2017 ruim twee keer zoveel stikstof uitstoten als de geldende norm van 80 milligram per kilometer. Vanaf 2021 wordt de norm 120 milligram. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie woensdag een akkoord bereikt, zo laat de Europese Commissie weten.”

VW diesel


EUObserver: "The decision, taken just over a month after it emerged Volkswagen had carried out widespread cheating on lab tests, was heavily criticised by several members of the European Parliament and civil society.

"This is a shockingly cynical move. Car manufacturers have failed to hit air pollution limits on diesel cars and instead of trying to sort the problem, they have been told: 'that's alright, we'll just lower the bar'", said ClientEarth, a British non-profit law organisation that focuses on air quality.

Greenpeace noted in a statement: "European governments are effectively rewarding the cheaters. Have they been on another planet these last few weeks?"

"This is a shameful stitch-up which once again puts the interests of carmakers ahead of people's health", said British MEP Catherine Bearder.

Dutch Green MEP Bas Eickhout called it a "scandalous and cynical decision".

"This new test is being marketed as a 'real driving emissions' test but it is a sham. It is instead a gift to car manufacturers who have made no effort to meet the EU's car pollution rules", noted Eickhout.”

EUObserver: "Nearly all ammonia emissions in the EU are caused by agriculture, while the sector is responsible for the production of 40 percent of methane emissions.

And the stakes are high: an estimated 400,000 people die prematurely every year due to air pollution.

“Air pollution causes ten times more deaths each year than traffic accidents”, noted British Liberal Democrat MEP Catherine Bearder. “The long-term benefits of improving air quality will far outweigh the short-term costs.”"

© 2015