Evenementen bij Ouderkerkerplas

Ouderkerkerplas zomer

Ouderkerkerplas

Voor de vergadering van de Commissie Infrastructuur en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam stond een stuk ter kennisname over het verplaatsen van Cirque du Soleil van Zuidoost naar de Ouderkerkerplas. Het evenement komt blijkbaar om de twee jaar naar Amsterdam. Het stond altijd op P2 in Zuidoost, maar moet daar weg wegens te veel beslag op parkeervoorzieningen i.v.m. toegenomen evenementenverkeer in het Arenagebied. Maar het gebied rond de Ouderkerkerplas maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, de EHS.

Cirque du Soleil heeft een verharde ondergrond nodig en is bereid te investeren als ze daar langere tijd terug mogen komen. Volgend jaar staan ze nog bij de Arena. In 2018 de Ouderkerkerplas! Er zal met toestemming van GGA een skatebaan door hen aangelegd worden. (Er was ooit - 2013 of 2014? - een ondernemer die horeca en een wedstrijdskatebaan wilde aanleggen als inspreker, dat is toen niet toegestaan!) Hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd! 

Waarschijnlijk zal het geen baantje, maar een asfaltvlakte worden, mogelijk met verplaatsbare halfpipes etc., ook heel geschikt voor andere evenementen.... 

Zo gaan onze openbaar toegankelijke groengebieden, aangelegd met publiek geld, om iedere burger op 10 minuten fietsafstand een groene en rustige uitloop te bieden, naar de knoppen. Waarom niet de ruimte verslindende parkeerplaatsen voor evenementen in het Arenagebied anders inrichten (extra dekken de hoogte in) of slimmere OV-koppeling in kaartverkoop?

Cirque du Soleil  begint met de opbouw half februari en vertrekt pas weer half mei. Het afgelopen jaar werd de rustperiode (van de winter tot 15 mei) en de gedeeltelijke afsluiting van het Ouderkerkerplasgebied i.v.m. de vogeltrek eerder dan gebruikelijk opgeheven. Er stond een mudrun gepland en de vogels waren toch al eerder vertrokken! De gemeente Amsterdam en Ouderamstel en GGA  bieden nu dus zelfs evenementen aan voor de trekvogels en wintergasten op de Ouderkerkerplas!

Benieuwd of de smienten in 2018 langer blijven vanwege Cirque du Soleil. En of dit vertier past bij de voorkeur van de grutto's en andere trekvogels op het Landje van Geijsel. Dat staat al onder druk: er is een actie van het Noord-Hollands Landschap om geld in te zamelen om het te kunnen kopen, als het verkocht wordt.

Er zijn inmiddels problemen met Dirt Maniacs en de Obstacle Course Training Centre aan de Ouderkerkerplas. Lars Vreugdenhil van OCTC klaagt steen en been. Respect voor de EHS en de gezondheid van zijn deelnemers heeft hij niet, ook de burgemeester niet.

© 2015