SCOnline: "De Staat kan straks worden vervolgd voor strafbare feiten. Voor lagere overheden worden de mogelijkheden hiertoe verruimd. Die uitkomst ligt na een wetgevingstraject van bijna tien jaar eindelijk binnen handbereik. Vandaag, 27 oktober, debatteert de Eerste Kamer over het voorstel.
‘Uiteraard dienen burgers en bedrijven hun verantwoordelijkheden ten aanzien van wetten en regels niet te ontlopen. Maar dit moet evenzeer gelden voor de overheid zelf. Hoe kan die overheid immers wetten en regels handhaven als zij zelf ook niet de verantwoordelijkheid op zich neemt die na te komen en daarvoor rekenschap af te leggen?’
Bovenstaand citaat komt uit de oorspronkelijke toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel voor het opheffen van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke rechtspersonen. Ingediend in 2006, door toenmalig PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen. Over de achtergrond van het voorstel schreef hij: ‘De vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam hebben de vraag over de eventuele strafrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid weer volop in het publieke debat onder de aandacht gebracht.’
De VVD is niet gecharmeerd van het wetsvoorstel om de strafrechtelijke immuniteit van de staat en lagere overheden op te heffen. De grootste regeringspartij stemde net als D66 in de Tweede Kamer tegen het voorstel. Daarmee zou een meerderheid in de Eerste Kamer nog geen probleem moeten vormen eind deze maand. Toch kan het spannend worden. Hoe succesvol is bijvoorbeeld de lobby die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog op de valreep tegen het voorstel voert? ”
Parool: “GroenLinks wil burgerjury die oordeelt over beleid stadsbestuur
Amsterdammers moeten veel meer te zeggen krijgen over hun stad. De drie linkse partijen buitelen over elkaar heen met voorstellen om de participatie en lokale inspraak te verbeteren.
Deze week kwamen zowel de SP als GroenLinks met een eigen vijfpuntenplan met voorstellen. Beide partijen willen dat burgers zich in referenda op buurt-, wijk- en stadsdeelniveau uitspreken over lokale onderwerpen. SP-raadslid Tiers Bakker wil dat een 'bewonersloket' bewoners gaat informeren over plannen voor, en ontwikkelingen in de buurt. Ook moeten bewoners en buurtondernemers de mogelijkheid krijgen om een gezamenlijke buurtvereniging op te richten.
Onlangs pleitte de PvdA ook al voor een burgerforum dat kan meedenken over hoe de opkomst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen beter kan. Dit forum zou samengesteld moeten worden door middel van een loting.”
Een burgerjury of een forum samengesteld door loting lijkt mij in deze tijd niet aan te raden. Dat kan uitmonden in een posse of een lynch mob. Je hebt tegenwoordig straten vol met spitsburgers, tokkies, die alleen maar meer parkeerplekken willen, alle bomen willen kappen en het liefst de katten van de buren en alles wat leeft in parken om zeep willen helpen. Maar in een andere vorm zou er zeker toezicht op onze overheid moeten komen. Nu kan het gewoon gebeuren dat een stadsdeelraad met een meerderheid een illegale ingreep goedkeurt. Het moet bij burgerzaken overduidelijk altijd gaan om het algemeen belang. Het algemeen belang is een norm die weer in ere hersteld moet worden. Natuur en milieu zijn van levensbelang.
Natuurbericht: "Natuurbehoud is cruciaal voor de mens
Voor haar voortbestaan is de mens afhankelijk van natuur, in de zin van productie (bijvoorbeeld hout en vis), regulatie (bijvoorbeeld waterveiligheid en klimaatregulatie), culturele diensten (bijvoorbeeld toerisme en recreatie) en diensten die de bovenstaande diensten ondersteunen (denk aan bodemvruchtbaarheid).
EU-natuurdoelen niet behaald
De
Nederlandse natuur staat er slecht voor, de afgelopen 15 jaar is er
veel natuur verdwenen of in kwaliteit achteruit gegaan. Die slechte
staat heeft een ongunstig effect op de Nederlandse economie, denk aan
zaken als drinkwatervoorziening en plaagonderdrukking. De urgentie van
goede natuurbescherming is daarom groot, maar Nederland loopt op dit
punt ver achter. Volgens de doelstellingen moesten in 2013 voor alle
162 Natura 2000-gebieden beheerplannen klaar zijn, in augustus 2015
waren dat er slechts 6.
Landbouw is het grootste probleem
De
landbouw is de sector met zowel de meest frequente als meest negatieve
effecten op natuurgebieden en soorten, voornamelijk ten gevolge van
intensivering en schaalvergroting. In Nederland speelt dit nog meer dan
in Europa: tweederde van onze grond is in gebruik voor de landbouw.
Europese natuurdoelen vereisen daarom natuurvriendelijkere landbouw.
Het rapport ‘Topsector Natuur’ (pdf; 3,0 MB) van bureau Ulucus is maandag in Den Haag aangeboden aan de Tweede Kamerleden Leenders (PvdA) en Heerema (VVD). Dit rapport is een synthese van onderzoeken die zijn gedaan naar nut en noodzaak van Europese natuurbeschermingsregels. De Europese Unie evalueert momenteel de natuurwetgeving via de zogenoemde Fitness Check. Vogelbescherming vreest dat deze evaluatie leidt tot het uitkleden van deze wetten.”
In het rapport lezen we: "Recreatie is één van de sectoren die in de rapportages van de Europese lidstaten (EU, 2015) frequent wordt genoemd als bedreigend voor de natuur. Maar in tegenstelling tot de landbouw worden deze bedreigingen meestal niet als zeer ernstig aangemerkt. De mate waarin recreatie verstoort verschilt per soort en is verder afhankelijk van o.a. de hoeveelheid geluid, de snelheid van de verstoringsbron, de plek van de verstoring (verstoring op land is meestal minder ernstig dan vanuit de lucht of vanaf het water) en de voorspelbaar- heid van de route van de verstoringsbron (Krijgsveld et al, 2008).
Recreatie betekent niet per definitie een bedreiging voor de natuur. Het kan ook een sterke bondgenoot zijn. Van de Laar en Lycklama (2012) vergeleken drie uiterwaardengebieden: het Natura 2000-gebied de Gelderse Poort en de meer agrarische uiterwaarden de Midden-IJssel en de Brabantse Bedijkte Maas. Natura 2000-gebied Gelderse Poort is als enige volledig toegankelijk en combineert deze toegankelijkheid zowel met de hoogste natuurwaarden als met de hoogste waarde van de vrijetijdseconomie. Een duidelijke win-winsituatie dus, waar natuur, ondernemers en recreanten allen baat bij hebben.”
Men heeft het in dit rapport over recreatie in de vorm van wandelen, fietsen, brommeren, varen, sporten, enz. in de natuur, samengevat de aanwezigheid van loslopende bezoekers in groengebieden. Met heeft het niet over evenementen en festivals. Maar deze laatste worden tegenwoordig ook gezien als ‘recreatie’, door de recreatie-industrie natuurlijk, vanzelfsprekend omdat het woord verhullend is en traditioneel niets te maken had met evenementen. Als alleen al de aanwezigheid van natuurliefhebbers schadelijk kan zijn, dan zijn festivals zeker schadelijk.
FrontiersInPsychology: "Contact with nature has been tied to health in a plenitude of studies. Time spent in and around tree-lined streets, gardens, parks, and forested and agricultural lands is consistently linked to objective, long-term health outcomes. The less green a person’s surroundings, the higher their risk of morbidity and mortality – even when controlling for socioeconomic status and other possible confounding variables. The range of specific health outcomes tied to nature is startling, including depression and anxiety disorder, diabetes mellitus, attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD), various infectious diseases, cancer, healing from surgery, obesity, birth outcomes, cardiovascular disease, musculoskeletal complaints, migraines, respiratory disease, and others, reviewed below. Finally, neighborhood greenness has been consistently tied to life expectancy and all-cause mortality."
Wanneer kunnen we onze bestuurders voor de rechter slepen als zij regels en wetten overtreden als bijvoorbeeld die van de EHS (NNN), de Flora- en faunawet, enz.? Het bestuur van Groengebied Amstelland voor de rechter gesleept als criminele organisatie? Dat zou de burger weer moed geven. Een interessante vraag in dit opzicht: Over hoeveel lijken (zie ADE) mag de burgemeester gaan met zijn evenementenbeleid?
Parool: "Wonen aan het Westerpark wordt hoog gewaardeerd. Wel geven de bewoners aan regelmatig last te hebben van de drukte in het park. Bijna zestig procent stoort zich aan grote buitenevenementen.
De overlast wordt veroorzaakt door harde muziek, luidruchtige bezoekers en parkeeroverlast door auto's van bezoekers. Een derde van de respondenten ergert zich aan het feit dat het grasveld niet toegankelijk is vanwege op- of afbouw van evenementen. Andere vormen van overlast die worden genoemd zijn: wegafzettingen, loslopende honden en hondenpoep, wildplassen, kotsen en poepen, barbecues en volle afvalbakken."