Quote: "Ondanks een toename in inkomsten gaat het niet goed met festivalorganisator SFX. Het bedrijf van de Amerikaanse miljardair Robert Sillerman draaide over het afgelopen halfjaar ruim $90 miljoen verlies.
De problemen lijken zich op te stapelen voor het bedrijf van Sillerman. Voordat de jaarcijfers gisteren openbaar werden gemaakt, daalde het aandeel SFX met 22,8%. Nog nooit heeft het aandeel SFX zo’n lage waarde toegekend gekregen.
SFX’s omzet groeide in het tweede kwartaal met 48,3% naar $121,1 miljoen uit 29 festivals en 238 andere evenementen. Ook het festival bezoek nam met 37,7% toe naar 1,1 miljoen. Maar tevens nam het nettoverlies toe met 36,2% naar $48 miljoen. Door een razendsnelle groei in uitgaven moet het concern in totaal een verlies van $89,6 miljoen in een halfjaar incasseren.”
Amsterdam Open Air is een van de weinige festivals die volgens geruchten nog iets zouden opleveren voor Amsterdam; tenminste voor Groengebied Amstelland dan, of voor Recreatie Noord-Holland N.V. Maar veel kan dat niet zijn. De cijfers blijven geheim. Stel dat RNH tussen de 75.000 en 100.000 euro verdient met Amsterdam Open Air. Daar moet je dan nog de kosten voor voorbereiding van het park voor evenementen aftrekken, kappen van bomen, snoeien en rooien van struiken, herstel van paden en terrein, aanleggen van bredere paden, vervangen van bruggetjes voor duikers om grote vrachtwagens makkelijker toegang te geven enz. en je maakt al een gigantisch groot verlies. Deze kosten bedragen honderden duizenden euro's. Dus, de hele festivalindustrie wordt zwaar gesponsord door de gemeente. De belastingbetalers betalen het gelag. Na jaren zijn onze parken uitgeleefd en moeten met miljoenen weer opgeknapt worden. De biodiversiteit is verdwenen en fauna en flora flink aangetast. SFX Entertainment zal dus nauwelijks, laten we aannemen niets bijdragen aan de Nederlandse schatkist. Het wachten is op de parlementaire enquête die dit wanbeleid zal analyseren en in de toekomst proberen te vermijden.
De 20 miljoen euro die wethouder Choho wil investeren in ‘parken’ is eigenlijk verkapte subsidie voor de festivalindustrie. Choho maakt de parken geschikt voor evenementen met die 20 miljoen, die betaald worden door de belastingbetaler, en bedrijven als SFX profiteren daarvan want de terreinbeheerkosten worden volledig gedragen door de gemeente. Bovendien maken ze zoals de meeste multinationals nauwelijks winst, dus aan belastingen verdient Amsterdam alleen een karig centje. Die 20 miljoen worden gehaald uit voorzieningen voor burgers, uit natuurbeheer en cultuur. Sommige festivals worden nog gesubsidieerd ook; Appelsap bijvoorbeeld krijgt jaarlijks € 22.500 subsidie van het stadsdeel. Daarvoor in de plaats krijgen de Amsterdammers een eeuwigdurende kakofonie en overlast te verduren. Het Amsterdamse evenementenbeleid is gewoon een vulgaire neoliberale privatisering van openbare groengebieden.