Stand van zaken evenementen Gaasperpark

BVNellestein

"Lopende juridische procedures:

Op 30 april 2015, om 13.30 uur Den Haag, Kneuterdijk 22, behandelt de Raad van State de hoger beroepszaken over de bezwaren tegen evenementen vergunning Open Air 2012/2013 en het verzoek om handhaving van het Bestemmingsplan.

Ter onderbouwing van het niet geschikt zijn van dit park voor deze evenementen, heeft het juridisch collectief van bewoners en Bewonersvereniging Nellestein een onderzoek naar bodemverdichting laten doen  door een bodemdeskundige. Het onderzoeksrapport geeft een helder beeld van bodemverdichting ten gevolge van de zware belasting van deze evenementen.

De zitting is openbaar en u kunt de zitting bijwonen als toehoorder.

Evenementen  2015

De vergunning aanvraag voor Open Air en Open Air camping is 26 februari gepubliceerd bij Bekendmakingen op de website van gemeente Amsterdam. De camping is van vrijdag 5 juni t/m 8 juni en Open Air op 6 en 7 juni 2015. Tijden camping van 20.00 uur tot 04.00 uur en AOA van 12.00 uur tot 23.00 uur (Zondag geluid vanaf 13.00 uur)

Er zijn weer 11 podia met geluidsbronnen en 1 op de camping. De meeste met 'gewenst geluidsniveau' van max. 100 dB(A)- 115dB(C) op 25 meter van geluidsbron.

De opbouw (afsluiting van groot deel van het park) begint op vrijdag 29 mei en het afbouwen duurt t/m donderdag 11 juni.

Nieuw t.o.v. 2014:  het hele gebied vanaf het pleintje bij de metro tot aan de ingang van het festival terrein voor bezoekers bij  het bolwerk, is geheel roze  gekleurd op de plattegrond. De plek naast de kiosk bij de waterspeelplaats waar de fietsenstalling gepland is is ook roze. Open Air betitelt dit als entree terrein, maar wat dat exact inhoud is onduidelijk. Op het grasveld tussen het bolwerk en de azalea tuin is naast een afgesloten deel voor de lockers ook  een niet afgezet deel als fietsen/ scooter stalling gepland. Toch uitbreiding van het evenementen terrein?

Mediation afspraken voor evenement Open Air in 2015 

Bezwaar procedures: Het bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning ingediend door mij op persoonlijke titel is ingetrokken na ondertekening afspraken, zoals afgesproken. Door andere bewoners ingediende bezwaarprocedure tegen omgevingsvergunning is nog steeds niet afgehandeld en er is een forse dwangsom toegekend wegens overschrijding  van wettelijk vastgestelde afhandelingstermijnen. 

Bezwaren tegen evenementenvergunning Open Air 2014 zijn behandeld en ongegrond verklaard. Ik weet niet of er iemand in beroep gegaan is. 

Afspraak om ruim voor vergunningverlening met delegatie leden Bewonersvereniging Nellestein, stadsdeel ZO, Groengebied Amstelland en Open Air te overleggen over maatregeling om schade aan het park en overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Op 7 april is er een bijeenkomst gehouden in Langerlust, waarbij een delegatie van leden van de Bewonersvereniging (leden van de commissie Gaasperplaspark, commissie Woonomgeving, bestuurslid BVN, bewoners die bij mediation betrokken waren) vragen en voorstellen besproken hebben met andere partijen. Ook waren een Statenlid van de provincie Noord Holland en activiste voor bescherming van Amsterdamse parken aanwezig als belangstellenden. 

Link: Lijst met vragen en voorstellen ingebracht voor dit overleg.

Sommige vragen/voorstellen werden ter plekke afgehandeld, andere werden meegenomen en zouden later beantwoord worden. Open Air zou zorg dragen voor een verslag. Dat is nog niet ontvangen.

Afgesproken is dat voorafgaand aan afzetting voor opbouw nog een schouw gehouden zal worden afzetten van te beschermen delen van het park.

De buurtcoördinator zal ook dit jaar weer in gezet worden, zo mogelijk op een elektrisch voertuig.

Er zullen houten plankieren op het gras gelegd worden waar gedanst wordt en in de tenten.

Volgens Geluidbureau Westerveld is norm max. dB(A) 67 op de gevel, gemeten op 1,5 m absoluut. Die kan dus niet hoger worden door correctie toe te passen!

Open Air zegt ook dat verschil tussen dB(A) en dB(C) tussen 10-15 dB zal zijn.

(In evenementen draaiboek van gemeente staat 75 dB(A) als gevel norm en wordt verschil mogelijk 15-17 dB)

Open Air zegt dat er nergens infra sound wordt gebruikt.

Ook wordt geluidnorm per blok langzaam opgevoerd tot vanaf 18.00 uur hele vergunde norm gebruikt wordt. 

Afgewezen:

- verzoek om vooraf en achteraf bodemonderzoek te laten doen door bodemexpert naar effect van evenementen op verder gaande bodemverdichting en effect op bodemleven.

– verzoek om lijst te plaatsen zware objecten, b.v. > 100kg, met de exacte locatie, ca. gewicht en oppervlakte, zodat bijvoorbeeld uitgerekend kan worden hoeveel druk door die objecten op de bodem drukt. Daarbij ook aanduiding van gewicht transporten door het park.

– verzoek om maatregelen te nemen dat er geen scooters en fietsen in het park op kwetsbare wortelstelsels van bomen,  buiten de stallingen geplaatst worden. b.v. wegslepen verkeerd geplaatste scooters. Daar hadden de beveiligers van AOA geen bevoegdheid voor. Gevraagd of stadsdeel via tijdelijke verkeersmaatregel dat wel kan regelen. Nog geen antwoord.

– verzoek om geen zware objecten (aggregaten, 10.000 liter biertanks etc.) te plaatsen in de buurt van bomen (kwetsbare wortelstelsels) ook niet op zware rijplaten. De projectleider die namens GGA is aangesteld, beweerde dat dat geen kwaad kon... (Alle bomenexperts waarschuwen juist voor die 'langzame schade, door hoge grondwaterstand wordt zuurstof in de bodem door deze druk steeds schaarser met als gevolg afsterven haarwortels en instabiele bomen. Bij het Rosarium zijn vanwege het risico van instabiele bomen voor dicht opeen gepakte menigten, dit voorjaar een aantal grote bomen gekapt.)

– Advies uit 2012 van bureau Waardenburg, die Quicscan  voor Flora en Fauna wet op ferstivalterreinen en directe omgeving doet, om inventarisatie  van hele park te doen om iets over effecten van evenementen te kunnen zeggen.

– verzoek om podium area 4 (onderaan de helling op glooiende grasveld) 30 graden oostwaarts te draaien, van Nellestein af. Was geen ruimte voor.

Van de andere voorstellen is nog niet duidelijk wat het antwoord zal worden.

(b.v. Nog niet besloten welke grote tenten neergezet worden, of geluidsbron in area 1, het dichts bij Nellestein, oostwaarts gedraaid kan worden.)

Andere evenementen 2015

Het tweede grootschalige evenement op de noord oever van de Gaasperplas, Live at the park lijkt niet door te gaan. De organisator krijgt de artiesten niet bij elkaar.

Nog te komen op 15 en 16 augustus Gaasper Pleasure.  Bekendmaking van vergunning aanvraag nog niet gezien. 

Verwachting is dat vergunning Open Air 2015 eind april verleend zal worden om de 6 weken termijn aan te kunnen houden.

Dan ligt de vergunning ter inzage op het stadsdeelkantoor en kunnen bezwaarschriften ingediend worden. De bewonersvereniging Nellestein, en haar bestuurders, ook op persoonlijke titel, kunnen voor 2015 geen nieuwe bezwaarprocedures indienen. Afspraak in mediation. Alle andere bewoners en organisatie staat het vrij om bezwaarschriften in te dienen. 

Ontwikkelingen in de stedelijke politiek met betrekking tot parken en evenementenbeleid

De gemeente Amsterdam heeft een concept van Agenda Groen vrij gegeven voor publicatie.

Daarin wordt het groen beleid vastgesteld, ook voor de parken en groengebieden. Naast een aantal 'oude' functies van groen: biodiversiteit, recreatie en gezondheid (bewegen, rust) worden een aantal nieuwe opgesomd:  goed voor vestigingsklimaat, toenemende drukte (meer bezoekers in parken), effecten voor klimaatverandering (afkoeling, waterberging, spons werking).

Wat nu wel en wat niet valt onder recreatie zal na de uitspraak van de Raad van State hopelijk wat duidelijker worden. In hoeverre deze met elkaar in conflict zijn en hoe dat op een goede manier op te lossen is zou veel breder onderzocht moeten worden. Is de toenemende drukte, meer bezoekers die zich zo gedragen dat er geen conflicten met biodiversiteit ontstaan? Is recreatie zodanig ingevuld (op paden wandelen en fietsen, op speel en ligweiden spelen en liggen zonder een geweldige rotzooi en veel lawaai te maken) dat het niet strijdig is met biodiversiteit en rust? Of worden de parken, de tuin van alle Amsterdammers, een voortuin bedekt met grindtegels (gewapend gras), die als een verlengde buiten huiskamer ingericht wordt voor luidruchtige feesten en partijen?   

Een intensiever gebruik moet worden gefaciliteerd, de parken worden nadrukkelijk gezien als een plek voor reuring. Ook voor evenementen, hoewel nadrukkelijk aangegeven wordt dat de Amsterdamse parkenbodem niet geschikt is voor een dergelijke zware belasting. Daarom wordt voorgesteld maatregelen te treffen: gewapend gras, verhogen draagkracht grasvelden, drainage. Of het vooral gaat om meer op de grasvelden zitten groepjes die een geweldige rotzooi achter laten (Vondelpark na eerste warme dag) of om het faciliteren van dance industrie is niet helemaal duidelijk. Maar beeld lijkt wel om drukte naar alle parken te verspreiden.  

Dit beleidsplan gaat ook naar de stadsdelen en voor de zomer zal dit beleidsplan in de gemeenteraad komen.

Link: concept Agenda Groen

In de maak een nieuw beleidskader evenementen op te stellen door evenementen bureau van gemeente Amsterdam. Dat zal na de zomer in de gemeenteraad komen.

Uitgangspunten daarbij: een gemelleerd gebruik van parken, parken zijn goede plek voor evenementen, we willen niks verbieden, evenementen zijn goed voor de stad en de stad is goed voor evenementen, groei aantal en omvang evenementen.

Wel is bij het vergunningverlening traject opgenomen dat naast alle huidige diensten die advies moeten geven ook advies van de stads- ecoloog gevraagd moet worden. De vraag blijft hoe zwaar dat advies gaat wegen tegen over veiligheid en openbare orde. Testcase is evenement Appelsap, dat niet in het Oosterpark kan wegens de werkzaamheden aan het park en uit wil wijken naar het Flevopark, terwijl het niet in het evenementen locatieprofiel past en de stads- ecoloog een negatief advies heeft uitgebracht! 

Wijzigingen Bestemmingsplannen

Stadsdeel Zuidoost wijzigt de komende tijd een aantal bestemmingsplannen.

Voor de restgebieden is de procedure al gestart. Daarin valt ook de strook van de metro Gaasperplas naar de Gaasp met daarin de Gaaspercamping. Voor de camping is in het voorontwerp een evenementen bestemming opgenomen, waarbij de situatie Open Air camping als uitgangspunt genomen is. Bij de wijziging wordt echter geen koppeling gemaakt naar Open Air in het Gaasperplaspark. De inspraak fase is inmiddels voorbij (ik heb een inspraakreactie ingediend) en het is wachten op de volgende fase waarin zienswijzen ingediend kunnen worden, dat is nodig om later bezwaarschriften in te kunnen dienen en eventueel in beroep te kunnen gaan bij de bestuursrechter. 

Voor Gaasperdam, waaronder ook het hele Gaasperplas gebied valt, komt in 2016 een wijziging van het bestemmingsplan. Het zal dan ook gaan om evenementen op te nemen in het bestemmingsplan. Daarnaast komt de woningbouw locatie op de zuidoever van de plas waarschijnlijk aan de orde. Tot 2020 mag daar niet gebouwd worden, zie Structuurvisie Amsterdam 2040. Maar wat er na 2020 gebeurt moet nog ingevuld worden. De bijeenkomsten over de toekomst visie Gaasperdam en gebiedsontwikkeling Gaasperdam  zijn voorbereidingen daarvoor. Ook de bijeenkomsten over opwaardering/ontwikkeling Gaasperplasgebied hebben daar mee te maken.

Nog onduidelijk is of het tunneldak en welk deel van het talud van de A9 hier binnen valt.

De uitbreiding/bouwplannen van Ballorig met horeca en mogelijk een terras op de eerste verdieping zouden bij deze wijziging meegenomen kunnen worden. 

Volg de Bekendmakingen op de website van de gemeente Amsterdam en het nieuws op de site van stadsdeel zuidoost.

(Wordt vervolgd)

20 april 2015 Flora te Riet, commissie Gaasperplas, Bewonersvereniging Nellestein

© 2015