Ziek van verkeerslawaai

geluidshinder


Metro: "We zullen in Nederland steeds zieker worden van verkeersgeluiden en er gaan zelfs meer doden vallen als rechtstreeks gevolg van het lawaai van auto’s en andere vervoersmiddelen. Vooral in de landelijke gebieden krijgen de trommelvliezen het zwaarder te verduren dan nu het geval is.

Uit een groot onderzoek van kennisinstituut CROW-KpVV blijkt dat in 2020 de schade aan mensen door geluidhinder ongeveer even groot zal zijn als de schade door verkeersongevallen. De belangrijkste bronnen van geluidshinder in de woonomgeving zijn personen- en vrachtauto’s en brom- en snorfietsen.

Langdurige blootstelling aan geluid kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dus leiden tot hart- en vaatziekten door onder meer stress.

Ernstige hinder door het geluid van wegverkeer neemt al sinds 1993 toe, terwijl het lawaai door treinen en vliegtuigen ongeveer gelijk blijft. Vooral in de gebieden waar het nu relatief rustiger is, zal de overlast van wegverkeer voorlopig nog verder toenemen doordat het simpelweg drukker wordt.”

Maar het is niet alleen de verkeersherrie die schadelijk is, er komen steeds meer lawaaifestivals overal in de stad, plus meer horeca en evenementen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de burgers die overlast ondervinden van het lawaai. In heel wat wijken worden op grote schaal bomen gekapt die het geluid nog een beetje kunnen dempen. Men kapt bomen om meer parkeergelegenheid te scheppen wat nog meer verkeerslawaai en milieuvervuiling veroorzaakt. Want wat het verkeer betreft, het is niet alleen het lawaai dat de gezondheid schaadt, maar ook de uitlaatgassen. Een overheid die geen rekening met de factor gezondheid is asociaal en gevaarlijk bezig.

KennisplatformCROW: "Nederland voldoet voor een groot deel aan de Europese normen voor fijn stof en voor NO2. Het halen van de normen is echter maar een deel van het verhaal rond luchtkwaliteit.

Ook de effecten van de luchtkwaliteit op de gezondheid zijn belangrijk. Voor fijn stof is er geen drempelwaarde waaronder geen gezondheidsschade wordt aangericht. Studies wijzen uit dat in Nederland jaarlijks duizenden mensen zo’n 10 jaar eerder overlijden door langdurige blootstelling aan fijn stof. Terwijl de concentratie fijn stof in de lucht door de normen is afgenomen, is het nog maar de vraag in hoeverre dit het geval is voor de zeer schadelijke fractie ultrafijn stof in fijn stof.

Nederland lijkt niet overal de Europese normen voor fijn stofconcentratie (PM10en PM2.5) te gaan halen. Voor de concentratie ultrafijnstof (PM0,1) bestaan geen expliciete normen. Deze deeltjes zijn veel schadelijker maar het is niet duidelijk of deze door de PM10- en de PM2.5-normen zijn afgenomen.”

Milieudefensie: "De overheid verwacht op basis van de modelberekeningen de EU-normen te halen. De metingen laten zien dat dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is.

grafiek NO2 Amsterdam

In deze grafiek zie je hiervan een voorbeeld. Hier staan de resultaten van een willekeurige week in 2012 van het meetstation van de GGD naast de A10 in Amsterdam-West. Hieruit blijkt dat dag én nacht de norm van 40 microgram NO2 wordt overschreden. Volgens de rekenmodellen blijft de luchtkwaliteit wel onder de norm.”

KpVVCROW: "In veel gemeenten zijn er klachten over de mobiliteit rond basisscholen. Hoewel er vaak geen objectief veiligheidsprobleem is, ervaren ouders dit wel. Daardoor durven veel ouders hun kinderen niet zelfstandig naar school te laten gaan. Oplossingen worden vaak gezocht in de inrichting van de schoolomgeving en de schoolroute. Maar dat lost niet altijd het werkelijke probleem op: het gedrag van ouders.

Uit cijfers van het KpVV blijkt dat 1 op de 3 basisschoolleerlingen met de auto wordt gebracht, terwijl 90 procent op loopafstand (< 1 kilometer) woont en 97 procent op fietsafstand (< 2 kilometer). Slechts 17 procent gaat zelfstandig naar school. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek onder leerlingen van 180 basisscholen."

Gelukkig stijgt de waardering voor het openbaar vervoer, zodat daar tenminste nog wat hoop gloort.

OVMagazine: "De waardering van de reizigers voor het regionaal openbaar vervoer is de afgelopen zes jaar nog nooit zo hoog geweest: het gemiddelde rapportcijfer steeg van een 7,0 in 2007 naar een 7,4 in 2012. Vorig jaar was dat nog een 7,2. Grootste stijger is de Amsterdamse stadsbus: van een 6,9 in 2011 naar een 7,5 in 2012.”

© 2015