Amsterdam Open Air highway opties
PvdD: "Aan het college van burgemeester en wethouders
Groengebied Amstelland heeft onlangs besloten om de infrastructuur in het Gaasperpark uit te breiden en hierbij een ‘hoofdroute’ te realiseren. Er zal mogelijk een bijdrage in de uitvoeringskosten worden aangevraagd vanuit de Agenda Groen. De Partij voor de Dieren is benieuwd hoe het college aankijkt tegen de plannen van het realiseren van infrastructuur in het Gaasperpark en de financiering hiervan.
Gezien het vorenstaande heeft ondergetekende de eer, namens de fractie van de Partij voor de Dieren, op grond van artikel 45 van het Reglement van orde voor de raad van Amsterdam, de volgende schriftelijke vragen te stellen:
1. Kan het college gedetailleerd aangeven of en welke bijdrage in de uitvoeringskosten met betrekking tot de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas zoals besloten door Groengebied Amstelland gegeven zal worden? Zo ja, hoeveel van dit geld gaat er daadwerkelijk naar groen en hoeveel van dit geld gaat naar wegen door het Gaasperpark? Zo nee, waarom niet?
2. Waar zal een eventuele bijdrage vanuit de gemeente Amsterdam vandaan gehaald worden?
3. Wat is het doel van het aanleggen van brede wegen door het Gaasperpark, dat de status heeft van Natuurnetwerk Nederland/Ecologische Hoofdstructuur voor beschermde natuur?
4. Is het waar dat omwonenden en bewonersverenigingen kenbaar hebben gemaakt tegen plannen van de Hoofdroute Noordoever Gaasperplas te zijn maar hier verder niks mee gebeurd is? Zo ja, deelt u de mening dat dit niet in lijn is met het collegeprogramma dat burgerparticipatie belangrijk acht? Zo nee, hoe zit het dan?
5. Deelt het college de mening dat zolang er nog uitspraak gedaan moet worden over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark het wenselijk is de infrastructuur nog niet aan te passen met het oog op evenementen in het park? Zo ja, welke maatregelen gaat het college nemen om dit te voorkomen? Zo nee, waarom niet?
Gelieve bij ieder antwoord de bron te vermelden. We gaan ervan uit dat beantwoording binnen 4 weken plaatsvindt en wanneer dit niet lukt dit ter kennis wordt gebracht.
Het lid van de gemeenteraad,
J.F.W. van Lammeren”
Brede route voor Amsterdam Open Air
De aanleg van deze Open Air Highway zal zo’n € 100.000 kosten. Vanzelfsprekend kan de opbrengst voor GGA uit het Amsterdam Open Air festival, die per jaar te schatten is op een bedrag tussen de 20.000 en 35.000 euro, de aanleg van deze route niet bekostigen. Daarom zullen de kosten waarschijnlijk komen uit de pot van 20 miljoen die wethouder Choho wil besteden aan ‘het groen’. Die 20 miljoen gaan dus niet naar ‘groen’ of groenbeheer, want er moeten natuurlijk heel wat bomen gekapt worden om deze route mogelijk te maken. De aanleg is overduidelijk bedoeld ter facilitering van Amsterdam Open Air en mogelijk andere grote evenementen in het Gaasperpark. Het park wordt geschikt gemaakt voor grote evenementen en dat kan niet in een NNN-gebied (voorheen EHS, Ecologische Hoofdstructuur). Evenementen, als ze al gehouden worden in het park, moeten zich aanpassen aan het park. Anders wordt het Gaasperpark een vulgair evenemententerrein dat na een paar jaar helemaal uitgeleefd is en weer hersteld zal moeten worden met honderdduizenden euro’s. Betaalt Amsterdam Open Air mee aan deze infrastructuur? Ik dacht het niet. Het gaat hier dus om onbehoorlijke subsidiëring van een al zeer winstgevend bedrijf, in handen van een multinational, SFX Entertainment, die zeker niet het instandhouden van dit natuurgebied als doel heeft. Een gemeente die enkel de belangen verdedigt van de festivalindustrie, en dat tegen de belangen van omwonenden en de regels voor het NatuurNetwerkNederland in, en niet let op de schade aan parken, is fout bezig.
‘Behoud door ontwikkeling’ is een contradictio in terminis,
financieel onmogelijk en een fabeltje.